Round-up (h): Benauwde zege titelfavoriet Australië

Beide favorieten voor de olympische titel bij de heren zijn gestart met een overwinning. Australië boekte een nipte zege op aartsrivaal Nieuw-Zeeland (2-1) en titelverdediger Duitsland ging ruim langs Canada (6-2). Groot-Brittannië kende een valse start met een 4-1 nederlaag tegen België.

Poule B: India-Ierland 3-2 (2-0)
De ploeg van bondscoach Roelant Oltmans is goed begonnen aan het olympisch toernooi. India, dat in dezelfde poule zit als Nederland, moest deze wedstrijd winnen om de kansen op een plek in de kwartfinales in eigen hand te kunnen houden.

Alle doelpunten in dit duel werden gescoord uit een strafcorner. Hierin waren de Indiërs net iets effectiever dan de Ieren. Bij rust leidde India met 2-0 door goals van VR Raghunath en Rupinder Singh. Nadat John Jermyn de aansluitingstreffer had aangetekend, vergrootte andermaal Rupinder Singh de marge naar twee.

In het laatste kwart bracht Conor Harte de spanning nog terug in de wedstrijd. De Ieren, voor het eerst sinds 108 jaar weer aanwezig op een olympisch toernooi, zetten in de slotfase nog aan voor een offensief, onder meer door keeper David Harte te vervangen door een extra veldspeler, maar de gewenste gelijkmaker kwam er niet.

1-0 VR Raghunath (sc)
2-0 Rupinder Singh (sc)
2-1 John Jermyn (sc)
3-1 Rupinder Singh (sc)
3-2 Conor Harte (sc)

Poule A: België-Groot-Brittannië 4-1 (1-1)
De Britten hebben in het eerste duel op de Olympische Spelen niet het gewenste resultaat behaald. De ploeg ging hard onderuit tegen de Belgen en dat was gezien het spelbeeld terecht. Groot-Brittannië speelde mat en leek meer last te hebben van de hitte dan België.

Al na vijf minuten opende Jérôme Truyens de score. Daarna kregen de Belgen nog een aantal goede kansen om de voorsprong te vergroten, maar waren onzorgvuldig in de afwerking.

Vlak voor rust bracht Nick Catlin de ploegen op gelijke hoogte. België leek kansrijk voor een counter, maar Simon Gougnard verloor de bal aan Ashley Jackson. Jackson speelde vervolgens Catlin aan die in de korte hoek doelman Vincent Vanasch verraste.

Na rust kwam België via een cornervariant van Tanguy Cosyns opnieuw op voorsprong. Snel daarna lag de bal voor de derde keer achter de Britse keeper George Pinner in het doel. Na een scrimmage kwam de bal terecht bij Gougnard, die wel raad wist met deze kans: 3-1. Vijf minuten voor tijd gooide Cedric Charlier het duel definitief op slot.

1-0 Jérôme Truyens
1-1 Nick Catlin
2-1 Tanguy Cosyns (sc)
3-1 Simon Gougnard
4-1 Cedric Charlier

Poule A: Australië-Nieuw-Zeeland 2-1 (2-0)
Vele ogen waren vandaag gericht op de Australiërs. De wereldkampioen is de grote favoriet voor de olympische titel. De Kookaburras begonnen hun jacht op de gouden medaille met een benauwde zege op Nieuw-Zeeland.

Chris Ciriello zette Australië in de zevende minuut op voorsprong. Hij benutte meteen de eerste aan de Kookaburras toegekende strafcorner. Nog voor rust maakte Matt Gohdes er 2-0 van. De nieuwbakken speler van Pinoké was het eindstation van een voorzet van Jamie Dwyer.

Een minuut na rust verkleinde James Coughlin de achterstand. Een hoge bal van achteruit werd opgepikt door Hugo Inglis, die vervolgens doelman Andrew Charter omspeelde. Hierbij kwam Inglis ten val, stond op en gaf de bal voor die door Coughlin werd binnen getipt.

Vlak voor tijd leek Nieuw-Zeeland op gelijke hoogte te komen. Een voorzet vanaf links van Hayden Phillips werd door Inglis binnengetikt. Australië tekende meteen protest aan en kreeg gelijk van de videoscheidsrechter. De voorzet met de backhand werd als gevaarlijk beschouwd. Hierdoor behielden de Kookaburras de voorsprong die in het restant van het duel niet meer in gevaar kwam.

1-0 Chris Ciriello (sc)
2-0 Matt Gohdes
2-1 James Coughlin

Poule B: Canada-Duitsland 2-6 (1-4)
Olympisch kampioen Duitsland kende zoals werd verwacht geen problemen met Canada. Al na zes minuten prijkte de stand 2-0 in het voordeel van de Duitsers op het bord.

Een lange bal van achteruit werd door de Canadese verdediging verkeerd ingeschat. Hierdoor kwam Florian Fuchs aan de bal. Hij omspeelde de keeper, maar zag vervolgens zijn inzet onreglementair op de doellijn gestopt. De scheidsrechter wees naar de strafbalstip, waarna Moritz Fürste gedecideerd Duitsland op voorsprong zette. Na een goede combinatie maakte Niklas Wellen er drie minuten later 2-0 van.

Canada deed iets terug via Mark Pearson die doeltreffend was na een snelle omschakeling bij de Noord-Amerikanen. Nadat Fürste een strafcorner op de paal had geschoten, was het bij de volgende corner wel raak. De inzet van Fürste werd in eerste instantie nog gestopt door keeper David Carter, maar Mathias Müller wist echter de bal te veroveren en wipte die over Carter het doel in.

Nog voor rust maakte Linus Butt er 4-1 van. Hij kon de bal in het lege doel tikken, nadat Mats Grambusch de bal over de uitkomende Carter had gelobt.

In de tweede helft tekende Fürste voor zijn tweede treffer door een corner te verzilveren. Nadat de Canadees Keegan Pereira een slordigheid van doelman Nicolas Jacobi had afgestraft, bepaalde vlak voor tijd Wellen met zijn tweede doelpunt de eindstand op 6-2 voor de Duitsers.

0-1 Moritz Fürste (sb)
0-2 Niklas Wellen
1-2 Mark Pearson
1-3 Mathias Müller (sc)
1-4 Linus Butt
1-5 Motitz Fürste (sc)
2-5 Keegan Pereira
2-6 Niklas Wellen

Poule A: Spanje-Brazilië 7-0 (1-0)
De Braziliaanse hockeyers hebben niet voor een stunt kunnen zorgen. De ploeg van de gebroeders Van der Heijden en Ernst Ros Onnes, moesten zoals verwacht buigen voor Spanje. Het werd 7-0.

Het eerste kwart eindigde zonder doelpunten, hoewel Brazilië de beste kans kreeg om de score te openen. Lucas Paixao ging alleen op het Spaanse doel af, maar zijn backhandschot werd gekeerd door Francisco Cortes.

Xavi Lleonart zette Spanje op voorsprong. Het tweede kwart was nog maar net begonnen of Lleonart draaide zich vrij en haalde doeltreffend uit. Dat was ook de ruststand.

In de tweede helft tikte Roc Oliva een schot van Pau Quemada met enige geluk binnen, waarna een minuut later Josep Romeu een corner in de bovenhoek pushte. Hiermee was het Braziliaanse verzet wel gebroken. De Spanjaarden liepen het derde kwart uit naar 5-0 dankzij doelpunten van Lleonart en Vincens Ruiz.

Brazilië kwam er niet meer aan te pas. Een eretreffer zat er niet in voor de thuisploeg. Spanje tilde de score via Romeu, opnieuw uit een corner, en David Alegre naar 7-0. En dat was ook de eindstand.

1-0 Xavi Lleonart
2-0 Roc Oliva
3-0 Josep Romeu (sc)
4-0 Xavi Lleonart
5-0 Vincens Ruiz
6-0 Josep Romeu (sc)
7-0 David Alegre

Lees hier het verslag van het duel van Nederland tegen Argentinië

Bekijk hier de stand van zaken in de poules

Reageer

Contact Us