Round-up (h): Opnieuw nederlaag Australië

Titelfavoriet Australië heeft voor de tweede maal op rij een nederlaag moeten slikken. Na de 1-0 nederlaag tegen Spanje verloren de Kookaburras met dezelfde cijfers van België. De Belgen boekten hiermee hun derde zege en zijn zeker van de kwartfinales net als Spanje en olympisch kampioen Duitsland.

Poule A: Nieuw-Zeeland-Spanje 2-3 (2-2)
Na zeges op het zwakke Brazilië en wereldkampioen Australië boekten de Spanjaarden ook een overwinning op Nieuw-Zeeland. Het duel werd 26 seconden voor het einde beslist. Xavi Lleonart bezorgde Spanje in de slotfase drie punten.

De Spanjaarden begonnen furieus, want binnen een minuut stond de ploeg op voorsprong. Roc Oliva reageerde attent bij de strafcorner en tikte de rebound binnen. Nauwelijks twee minuten later stond Nieuw-Zeeland weer op gelijke hoogte. James Coughlan vond Simon Child in de cirkel. Child schudde twee verdedigers af en liet doelman Francisco Cortes kansloos.

In de tiende minuut kwam Spanje opnieuw op voorsprong. Alex Casasayas tikte de bal bij de paal binnen. Het leek erop alsof de Spanjaarden met de 2-1 voorsprong de kleedkamer konden opzoeken. Echter, een halve minuut voor het rustsignaal kreeg Nieuw-Zeeland een corner toegekend, die werd benut door Child.

Na rust hielden de ploegen elkaar goed in evenwicht. Spanje trok uiteindelijk aan het langste eind. Met iets meer dan een minuut op de klok kreeg Nieuw-Zeeland een strafcorner. Deze werd niet benut en in de daaropvolgende Spaanse aanval besliste Lleonart het duel.

0-1 Roc Oliva
1-1 Simon Child
1-2 Alex Casasayas
2-2 Simon Child (sc)
2-3 Xavi Lleonart

Poule B: Argentinië-India 1-2 (0-1)
India heeft zich knap hersteld van de zure nederlaag tegen Duitsland. Het versloeg Argentinië, dat de eerste nederlaag van het olympisch toernooi moest incasseren.

Nadat Argentinië in de opening vergeefs had geprobeerd een gaatje te vinden in de Indiase defensie kwam de eerste kans van het duel op conto van India. Sunil stuitte op doelman Juan Manuel Vivaldi en uiteindelijk liep de aanval uit op een strafcorner. Deze corner werd benut door Chinglensana Kangujam.

Na een doelpuntloos tweede kwart profiteerde Kothajit Khadangbam na rust optimaal van een Argentijnse verdedigingsfout waardoor India op 2-0 kwam.

Pas in het laatste kwart kwamen ook de Argentijnen op het scorebord. Gonzalo Peillat verzilverde een corner. Het was voor de Argentijnen het signaal voor een slotoffensief. Het ontbrak echter aan precisie aan de kant van de Zuid-Amerikanen. Manuel Brunet was in de slotfase nog het dichtst bij de gelijkmaker, die uiteindelijk dus uitbleef.

0-1 Chinglensana Kangujan (sc)
0-2 Kothajit Khadangbam
1-2 Gonzalo Peillat (sc)

Duitsland-Ierland 3-2 (1-1)
Met de kleine zege op Ierland is Duitsland al zeker van een plek bij de laatste acht van het olympisch hockeytoernooi. De olympisch kampioen kwam op voorsprong dankzij een doeltreffende corner van Moritz Fürste. Even daarvoor had Ierland al mogen aanleggen voor de corner maar de inzet van Jonny Bell werd gekeerd door Nicolas Jacobi.

Duitsland was na de openingstreffer de bovenliggende partij en moest verrassend de gelijkmaker incasseren. Eugene McGee liet met een backhandschot Jacobi kansloos.

Na rust bracht Fürste, opnieuw uit een strafcorner, Duitsland aan de leiding, waarna Martin Zwicker de marge vergrootte naar 3-1. Vlak voor tijd verkleinde Mitch Darling de achterstand, maar het ontbrak de Ieren aan tijd om nog op jacht te gaan naar de gelijkmaker.

1-0 Moritz Fürste (sc)
1-1 Eugene Magee
2-1 Moritz Fürste (sc)
3-1 Martin Zwicker
3-2 Mitch Darling

Poule B: Brazilië-Groot-Brittannië 1-9 (1-3)
Brazilië opende zeer verrassend de score in het duel. De toegekende strafcorner werd prima binnengeschoten door Stephane Vehrle-Smith. Het was het eerste Braziliaanse doelpunt tijdens dit toernooi. Maar nog voor het einde van het eerste kwart stelden de Britten orde op zaken.

Brazilië werd onder druk gezet en kreeg de bal niet uit de eigen cirkel. Barry Middleton ving de bal op en schoot op doel. Zijn inzet werd in eerste instantie gepareerd door Rodrigo Faustino. De rebound kwam voor de stick van Adam Dixon die de Braziliaanse sluitpost kansloos liet.

Niet veel later was het Middleton zelf die de Britten op voorsprong zette. De aanvoerder kon ongehinderd de Braziliaanse cirkel binnen sprinten en haalde doeltreffend uit.

Brazilië had net als in de eerste twee groepsduels weinig in de melk te brokkelen. Aangemoedigd door een enthousiast publiek weerden de Zuid-Amerikanen zich kranig. De Britten kregen voor rust nog vier strafcorners, maar wisten er slechts één van te benutten. Ashley Jackson tekende voor de 3-1.

In het derde kwart scoorden de Britten slechts eenmaal via Harry Martin, maar in het laatste kwart volgden de treffers elkaar in snel tempo op. Groot-Brittannië had besloten doelman George Pinner in te wisselen voor een extra veldspeler. De Britten wilden veel scoren, omdat het doelsaldo mogelijk een rol gaat spelen in deze groep.

Die keuze pakte goed uit, ook wel omdat de sta-in-de-weg Faustino zijn plek onder de lat had afgestaan aan Thiago Bomfim. Sam Ward (2x), Middleton, Mark Gleghorne, uit een corner, en een benutte strafbal van Jackson bepaalde de eindstand op 9-1.

1-0 Stephane Vehrle-Smith (sc)
1-1 Adam Dixon
1-2 Barry Middleton
1-3 Ashley Jackson (sc)
1-4 Harry Martin
1-5 Sam Ward
1-6 Barry Middleton
1-7 Mark Gleghorne (sc)
1-8 Ashley Jackson (sb)
1-9 Sam Ward

Poule A: België-Australië 1-0 (1-0)
In het eerste kwart vielen er nauwelijks gevaarlijke momenten voor het doel te noteren. De eerste strafcorner van Australië ging de mist in en een schot van Sebastien Dockier werd door de Australische doelman Andrew Charter gekeerd.

België kwam in het tweede kwart op voorsprong. Arthur van Doren sloeg de bal de cirkel in, die door Thomas Briels werd gecontroleerd en vervolgens door de benen naar Tanguy Cosyns werd getikt. Het was voor Cosyns een koud kunstje om de bal binnen te tikken.

Briels kreeg daarna nog een grote kans om de voorsprong te vergroten. De voormalig speler van Oranje Zwart raakte de bal in vrije positie echter niet vol. Australië stelde er weinig tegenover. De tweede corner was een makkelijke prooi voor doelman Vincent Vanasch.

Na rust ging het tempo omhoog en zette Australië meer druk, maar België gaf weinig weg. Een Australische corner werd afgekeurd, omdat de geslagen bal boven de plank terecht kwam. Ook in het laatste kwart wisten de Kookaburras nauwelijks iets te creëren. Twee corners leverden niets op, waardoor de winst naar België ging.

1-0 Tanguy Cosyns

Bekijk hier de stand van zaken in de poules

Comments (5)

  1. Is Australie nu geen favoriet meer volgens de Nederlandse criticasters? En Spanje nu top favoriet?

  2. Zou als Nederland eerder bang zijn dat Nederland hun gaat treffen in de kwartfinale…

  3. precies;-)

  4. Twee keer achter elkaar verliezen van hockeydwergen Spanje en Belgie… Die Aussies zijn echte losers. Mentaal veel te zwak om aan de top mee te draaien. Ze spelen veel te weinig wedstrijden op topniveau en trainen enkel in de fitness alsof ze voor gewichtheffen aan het trainen zijn daar. Mentaal niet in staat om goed te reageren op de eerste de beste tegenslag of als het er op aankomt…….. Oh wacht… we hebben het niet over de Nederlanders hier? My bad…

    Hoop dat de “hockeykenners” hier het sarcasme tussen de regels kunnen lezen 😉

  5. Australier zijn winnaars – herinner je de finale van het WK nog?

Reageer

Contact Us