Round-up HWL (H): Nederland begint met prima zege op Pakistan

De Oranjeheren hebben de eerste overwinning tijdens Hockey World League Semi-Final in de tas. Op de Lee Valley Hockey & Tennis Centre in Londen werd Pakistan eenvoudig met 4-0 verslagen.

Nederland – Pakistan 4-0

Oranje begon goed aan het duel met Pakistan. De ploeg van bondscoach Max Caldas zette de Aziaten meteen onder druk. Het leverde na zes minuten al het eerste doelpunt op. Sander de Wijn gaf de bal aan Robbert Kemperman, die de vrijstaande Thierry Brinkman aanspeelde.

De speler van Bloemendaal stuitte in eerste instantie op doelman Amjad Ali, maar de rebound was wel raak. Even later stond Brinkman zelf aan de basis van een grote kans van Oranje. Hij speelde Bjorn Kellerman aan. Diens inzet werd eerst nog gepareerd, waarna de rebound op de paal belandde.

Kansen

Daarna kreeg Nederland nog meer kansjes. Bob de Voogd zag zijn schot vanaf links gered door Ali en Mink van der Weerden zag een corner via een verdedigende stick over het doel verdwijnen.

In dat eerste kwart was Nederland veruit de bovenliggende partij. De ploeg had bijna zeventig procent balbezit. Pakistan kwam in het eerste kwartier slecht een keer in de Nederlandse cirkel, maar loste daarbij geen enkel schot op doel.

Pakistan in Nederlandse cirkel

In het tweede bedrijf liet Pakistan zich wat vaker zien. Sam van der Ven moest een aantal in actie komen. De sluitpost van HGC redde op een tip-in en op een schot van Abdul Khan. Een keer was hij kansloos, maar de bal belandde via het been van Muhammad Dilber op de paal.

Het doelpunt viel aan de andere kant. Floris Wortelboer pikte na uitverdedigen van Pakistan de bal net buiten de cirkel op. Hij liep de cirkel in en schoot op doel, waarna Mirco Pruyser nog zijn stick tegen de bal zette en doelman Ali kansloos liet.

Geel Sander de Wijn

Na rust moest Nederland vijf minuten met een man minder verder vanwege een gele kaart voor Sander de Wijn. Het leverde een kans op voor Pakistan, maar Pirmin Blaak die de plek onder de lat afwisselde met Van der Ven bracht redding.

Ondanks de ondertalsituatie bleef Nederland het initiatief houden. Sander Baart mocht twee keer achter elkaar aanleggen voor een corner, omdat Van der Weerden op de bank zat. De eerste poging werd eruit gelopen en tweede werd door Ali gered. Bij de vijfde Nederlandse corner stond Van der Weerden wel in het veld en het was meteen raak. Hij pushte de bal snoeihard in de kruising voor de 3-0.

Kemperman scoort

Ook in het laatste kwart scoorde Oranje. Nadat Tristan Algera de zesde corner niet wist te verzilveren zette Kemperman de eindstand op het bord na een voorzet van Thijs van Dam. Nederland had met een grotere marge kunnen winnen. Bob de Voogd kreeg binnen een minuut twee kansen, maar had het vizier echter niet op scherp staan.

1-0 Thierry Brinkman
2-0 Mirco Pruyser
3-0 Mink van der Weerden (sc)
4-0 Robbert Kemperman

Zuid-Korea – Argentinië 1-2

Olympisch kampioen Argentinië is het toernooi met een benauwde 2-1 zege van start gegaan. Met zijn handelsmerk, de strafcorner, schreef Gonzalo Peillat beide Argentijnse doelpunten op zijn naam. Namyong Lee had net na het begin van het vierde kwart de ploegen op gelijke hoogte gebracht.

Na een doelpuntloos eerste kwart kwam de nummer één op de wereldranglijst op voorsprong. Peillat pushte de korte hoekslag na 26 minuten onberispelijk binnen. Daarna stapelden de Argentijnse kansen zich op. Manuel Brunet en twee keer Lucas Vila slaagden er niet in de Koreaanse keeper Doopyo Hong te passeren, waardoor Argentinië met een 1-0 voorsprong ging rusten.

Koreaanse gelijkmaker

Deze stand bleef ook na het derde kwart op het scorebord staan. Het laatste kwart was nog maar net begonnen of Zuid-Korea kwam verrassend op gelijke hoogte. Namyong Lee reageerde attent nadat keeper Juan Manuel Vivaldi een rebound weggaf.

Zeven minuten voor tijd besliste Peillat het duel alsnog in Argentijns voordeel, opnieuw met een strafcorner. Het was gezien de statistieken een verdiende zege. De Argentijnen kwamen liefst 31 keer in de Koreaanse cirkel, tegen acht Koreaanse penetraties. Bovendien kreeg Argentinië vier strafcorners. Zuid-Korea mocht geen enkele keer vanaf de kop cirkel aanleggen.

0-1 Gonzalo Peillat (sc)
1-1 Namyong Lee
1-2 Gonzalo Peillat (sc)

India – Schotland 4-1

Dankzij vier doelpunten in het derde kwart heeft India een ruime overwinning geboekt in het duel met Schotland, dat al na zes minuten op voorsprong was gekomen door Chris Grassick.

Grassick rondde in de beginfase van het duel goed voorbereidend werk van Kenny Bain bij de tweede paal af. Het was een mooie beloning voor de aanvoerder, die zijn eerste wedstrijd speelde na elf maanden blessureleed.

India neemt initiatief

Daarna was het voornamelijk India dat het spel dicteerde. Schotland zakte terug. Af en toe vonden de Indiërs een gaatje in de defensie, maar stond keeper Tommy Alexander steeds op de goede plaats.

Vlak voor rust kreeg Schotland een kans op de marge te vergroten, maar de pass van Gavin Byers op Alan Forsyth was onnauwkeurig om echt gevaar op te leveren.

India slaat toe na rust

Meteen na rust kwam India op gelijke hoogte. Alexander had geen antwoord op de backhand van Ramandeep Singh, die drie minuten later India op voorsprong zette.

Het was het kwart waarin de Indiërs het verschil met Schotland maakte. Akashdeep Singh tekende voor de 3-1, waarna Harmanpreet Singh met een rake strafcorner de eindstand op het bord zette.

0-1 Chris Grassick
1-1 Ramandeep Singh
2-1 Ramandeep Singh
3-1 Akashdeep Singh
4-1 Harmanpreet Singh (sc)

Engeland – China

Twee doelpunten in 44 seconden bezorgden Engeland de winst op China in een duel waarin de Engelsen verzuimden meer goals te maken en China met de eerste van in totaal twee kanssen in de wedstrijd bijna op voorsprong was gekomen.

In het eerste kwart ontsnapte Engeland aan een achterstand. Aanvoerder Chen Du vergat de harde voorzet binnen te tikken. In de slotseconden van het duel kregen de Chinezen nog een strafcorner, maar die werd er door de Engelse verdediging uitgelopen. Het waren de enige twee wapenfeiten van China in het duel.

Middleton opent score

Engeland kwam na elf minuten op voorsprong. Nadat de eerste corner niet het gewenste resultaat had opgeleverd, rondde Barry Middleton een zelf opgezette één-twee af. Meteen na de afslag onderschepte Middleton de breedtepass van Fenghui Lu. De Engelsman liep op keeper Ming Cheng af. Voordat Middleton kon aanleggen voor een schot was hij al door Lu naar de grond gewerkt.

Het leverde niet alleen groen op voor de Chinees maar ook een strafbal voor Engeland. Dit buitenkansje was wel besteed aan Mark Gleghorne, die de bal in de bovenhoek pushte.

Geen doelpunten meer

Het Engelse publiek ging er goed voor zitten en hoopte op meer treffers. De thuisploeg kon hier niet aan voldoen. Engeland kreeg nog wel een paar kansen en een corner, maar de ploeg slaagde er niet in de score te vergroten.

1-0 Barry Middleton
2-0 Mark Gleghorne (sc)

Reageer

Contact Us