Schuurman: 'Ik verwacht nu een hogere bijdrage te kunnen leveren' | Hoofdklasse Hockey Nederland

Schuurman: ‘Ik verwacht nu een hogere bijdrage te kunnen leveren’

De Oranje heren ronden vandaag hun laatste trainingen in Nederland af en vertrekken woensdag naar India om zich daar verder voor te bereiden op de Champions Trophy die op zaterdag 6 december van start zal gaan. Glenn Schuurman is één van hen. De middenvelder van Bloemendaal speelde anderhalf jaar geleden zijn laatste toernooi met het Nederlands elftal.

Glenn-Schuurman-EHL-490x3261

 

Tussen de verplichtingen met het Nederlands elftal door stond zondag nog de laatste competitiewedstrijd op het programma. Bloemendaal won met 3-4 van Den Bosch en gaat op de derde plek winterstop in. Een prima uitgangspunt met het oog op de play-offs, al zal de ploeg van Russel Garcia het in de tweede helft beter moeten doen tegen de andere topploegen, zo beaamt Schuurman. “Tegen het rechterrijtje hebben constant gepresteerd maar tegen de toppers, en dan voornamelijk tegen Rotterdam en Kampong, zijn we niet succesvol geweest. Dat dat moet beter in tweede seizoenshelft.” Doordat spelers als Eby Kessing en Ronald Brouwer wegvielen kregen een aantal spelers een nieuwe rol op zich en was de ploeg nog een beetje zoekende, zo vertelt Schuurman die zelf ook een nieuwe positie toegewezen kreeg. “Voorheen stond ik rechtsachter en nu sta ik midden-midden en dat brengt weer andere verantwoordelijkheden met zich mee,” legt hij uit. “Maar het gaat me op zich goed af. Ook als team hebben we de laatste weken wel een goede structuur en basis gevonden hebben dus ik heb wel vertrouwen in de tweede helft van het seizoen.”

Inmiddels heeft hij zijn nieuwe rol weer een beetje naast zich neer moeten leggen want bij Oranje zal de nieuwbakken middenvelder zich vooral concentreren op de achterhoede. “Ik verwacht achterin te starten, al denk ik wel dat we dusdanig dynamisch zijn dat je ook zo op het middenveld terecht zou kunnen komen,” legt Schuurman uit. De voormalig jeugd-international werd precies twee jaar geleden opgeroepen door Paul van Ass om op het laatste moment de geblesseerde Mink van der Weerden te vervangen tijdens de Champions Trophy in Melbourne. De zomer erna speelde hij de HWL 3 ronde in Rotterdam maar sindsdien werd hij niet meer geselecteerd. Hij voelt zich nu daardoor nog niet een speler van de gevestigde orde maar een nieuweling wil hij zichzelf ook niet noemen. “Ik ben ook gedurende die periode wel bij de trainingsgroep geweest en heb eigenlijk alleen de laatste maanden voor het WK niet meegedaan. Ik ken de groep dus goed. Doordat we nu een nieuwe traject in zijn gegaan met een nieuwe staff is het trouwens voor iedereen denk ik wel een beetje nieuw.”

Waar hij twee jaar geleden de Champions Trophy in ging zonder daarvoor met het grote Oranje getraind te hebben, bevindt de international zich nu in een andere fase van zijn hockeycarrière en verwacht hij dus ook meer van zijn eigen spel. “Ik kwam toen net uit Jong Oranje en werd onverwachts opgeroepen. Paul (van Ass, red.) gaf toen aan dat ik er gewoon open in moest gaan, plezier moest maken. Alles was dus eigenlijk meegenomen. Inmiddels heb ik meer vlieguren gemaakt, zowel bij het Nederlands als bij Bloemendaal en ik heb ook wel echt andere doelstellingen voor mezelf. Ik ben best veeleisend dus ik verwacht nu een hogere bijdrage te kunnen leveren.”

De eerste maanden met de nieuwe bondscoach zijn Schuurman in ieder geval goed bevallen. Max Caldas haalde hem enkele jaren geleden naar Bloemendaal dus de twee kennen elkaar goed. “Ik vind het erg leuk met hem, het is een hele open man. Je voelt zijn passie voor de sport en helemaal zijn winnaarsmentaliteit en dat brengt ‘ie goed over. Max heeft een nieuwe visie en een nieuw spelplan. Het komt wel overeenkomt met het oude maar hij heeft zijn eigen draai eraan gegeven. Hij wil dat we duidelijk communiceren en neemt daarin het voortouw.” Ook over de voorbereiding is de Oranje-verdediger te spreken. “Het gaat eigenlijk heel soepel. We zijn nu dus neergestreken op Papendal, een topcomplex met alle benodigde faciliteiten zodat we volledig op hockey kunnen richten en er hangt een goed sfeertje in de groep.” De grootste wijzigingen op speltechnisch gebied ten opzichte van de oude bondscoach liggen ‘m volgens Schuurman vooral in de verdediging. “Ik denk dat we meer de focus hebben gelegd op het compact verdedigen. Daarnaast willen we ook dynamisch aanvalsspel creëren en dat is dan wel weer vergelijkbaar met wat we eerst deden. Bij Paul hebben we ook veel getraind op dynamisch spel en explosiviteit. De aandachtspunten liggen nu vooral op het spel verdelen.”

Woensdag vertrekken de heren van het Nederlands elftal naar India waar ze anderhalve week hebben om te acclimatiseren en de puntjes op de i te zetten. Schuurman kan niet wachten. “Ik ben nog nooit in India geweest maar ik heb gehoord dat hockey heel populair is in Bhubaneswar dus ik verwacht vooral in de poulewedstrijd tegen India veel publiek. Verder hebben we daar beschikking over goede faciliteiten en is het lekker weer dus ja, klinkt niet slecht toch? Ik heb er ook gewoon zin in om alles waar we op getraind hebben goed uit te voeren tijdens het toernooi.” Met het vertrouwen zit het bij de verdediger dus wel goed. Het enige dat eventueel nog roet in het eten kan gooien zijn de welbekende ‘Dehli Belly’s’ maar ook daar is de ploeg op voorbereid. “Onze arts Wart van Soest heeft ons hier en daar al wat hygiëne voorlichtingen gegeven. We zijn fit en willen dat ook graag blijven maar als we gewoon letten op wat we wel en niet mogen eten en ons aan de hygiëne voorschriften houden, zal het wel goed komen!”

Voor Nederland start de Champions Trophy op zes december om 07:30 uur Nederlandse tijd met de wedstrijd tegen Argentinië.

Reageer