Seve van Ass: ‘Dat goaltje moet nog maar even wachten’

Na de 3-1 overwinning op Argentinië werd dinsdagavond Korea, met enige moeite, met 2-1 aan de kant gezet door Oranje. De Nederlandse heren wisten na een vroege achterstand pas in de slotminuten de overwinning veilig te stellen. Ook aanvaller Seve van Ass zag dat zijn team het lastig had met de defensieve Koreanen. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Zij verdedigen heel goed, dat hebben ze de hele wedstrijd gedaan, en het was een beetje aftasten voor ons. We konden vooral in het begin ons eigen spel niet echt spelen maar op een gegeven moment hebben we het iets breder getrokken en toen ging het beter.”

Zondag speelde Oranje ook al tegen de verdedigende, counterende ploeg van Argentinië. Daar hadden Van Ass en zijn teamgenoten toen minder moeite mee. Waardoor de Koreanen lastiger te verslaan waren weet de spits niet precies. “Ik had het gevoel dat we tegen Argentinië door de opgebouwde wedstrijd spanning vanaf het begin iets meer aan het vlammen waren en nu was het iets matter. Daardoor krijg je niet gelijk vanaf minuut één die grip op de wedstrijd. En Korea was vandaag in verdedigend opzicht misschien nog iets beter dan Argentinië.”

Ondanks de overmacht van Oranje in de tweede helft leek het duel lange tijd op een gelijkspel uit te lopen. Robbert Kemperman maakte echter aan alle onzekerheid een einde toen hij in de 68e minuut de 2-1 binnen schoot. De opluchting was groot bij Nederland, zo beaamt ook van Ass. “Zeker weten, ik denk dat dat ook wel te merken was. Het was echt even knijpen omdat we de hele pot al aan het drukken waren en hij maar niet viel.  Op een gegeven moment ga je toch denken van hoe vaak gaan we nu nog een kans creëren en hoeveel tijd hebben we nog. Als dat doelpunt dan twee minuten voor tijd eindelijk valt is de ontlading heel groot.”

Van Ass jr. speelt tot nu toe een prima toernooi en lijkt zijn plek in het Nederlands team helemaal gevonden te hebben. Hij maakt regelmatig acties, creëert kansen en vult ook zijn verdedigende taken goed in. Zelf was hij na de wedstrijd echter minder tevreden en dat had alles te maken met de bal die hij na slordig uitverdedigen van Korea prompt in zijn stick kreeg. “Ik baal ontzettend want ik kreeg een enorme kans. Ik schrok eigenlijk want die gast passt ‘m gewoon recht in mijn stick. Ik dacht: ik moet snel uithalen maar ik had achteraf veel meer tijd gehad. Dus tja, dat goaltje moet nog maar even wachten maar het veldspel gaat inderdaad wel goed.”

Vrijdag staat het derde pouleduel tegen grootmacht Duitsland op het programma. De Duitsers startten het toernooi goed met een 4-0 zege op Zuid-Afrika maar verloren dinsdag van Argentinië, zo zag de spits van Rotterdam. “Dat ze nu van Argentinië verliezen is niet iets waar je conclusies aan mag verbinden. Duitsland groeit vaak in een toernooi en ik denk dat ze alsnog gewoon heel sterk zijn. Wat ze nog steeds heel goed doen is de bal rond laten gaan in de ploeg.” Ondanks dat de Oosterburen dus niet onderschat worden door de Oranje heren kan de ploeg van Van Ass senior het zich niet permitteren om vrijdag eenzelfde timide start te hebben als die ze hadden tegen Korea. Is er nog een manier waarop dat voorkomen kan worden? “Dat is moeilijk denk ik, want het blijft gewoon een soort van sportfenomeen. We hebben wel in de voorbereiding al een paar keer dingen geprobeerd als we het gevoel hadden dat het mat was maar het blijkt toch heel lastig om het echt om te draaien. Het hangt ook een beetje van de tegenstander af denk ik. Je weet dat Korea heel afwachtend speelt dus dan denk je misschien ook dat je iets meer tijd hebt enzo. Tegen Duitsland zal het gewoon veel feller zijn en ik verwacht daar dus ook zeker geen matte start,” sluit Van Ass af.

Reageer