Seve van Ass: 'Trots, maar er had meer in gezeten' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Seve van Ass: ‘Trots, maar er had meer in gezeten’

De Oranjeheren veroverden zondag de bronzen medaille tijdens de laatste editie van de Champions Trophy. De 2-0 overwinning in Breda tegen Argentinië was een doekje voor het bloeden na het mislopen van de finale een dag eerder na de 1-1 tegen India.

“Ik denk dat we er heel blij mee mogen zijn”, zegt aanvoerder Seve van Ass over de derde plaats. “Het was toch een enorme teleurstelling gisteren (zaterdag, red.). We speelden gelijk, maar het voelde eigenlijk als verliezen. We haalden de finale niet. En dat was wel ons doel en gezien ons spel dit toernooi was het ook echt mogelijk.”

Knop omgezet

Nederland moest en kon de knop snel omzetten voor de strijd om het brons. “Dat we er staan en misschien niet goed hockey spelen, maar wel die wedstrijd winnen dat vind ik wel echt knap en complimenten aan het team daarvoor”, zegt Van Ass.

“In de afgelopen twee jaar op de mondiale toernooien hebben we niet zo heel vaak een medaille gehaald. We hebben het in het verleden een paar keer laten lopen, ook zo’n derde en vierde plek. Dat voelt dan toch wel shit. Het voelt een beetje als verliezen van jezelf. Om deze toch te winnen tegen de olympisch kampioen is gewoon goed. Dit is wel echt een stap voor ons.”

Jeroen Hertzberger breekt ban

Het bleef lang 0-0 tegen Argentinië totdat Jeroen Hertzberger in de 47ste minuut uit een strafcorner de score opende. Mirco Pruyser bepaalde zeven minuten later met zijn vijfde doelpunt van het toernooi de eindstand door een rebound na een corner van Van Ass binnen te tikken.

Met de zege revancheerden de Oranjeheren zich ook van de nederlaag in de slotminuut tegen de Argentijnen op de openingsdag van de Champions Trophy. “Die eerste pot waren we dominant en voelden we eigenlijk: dit gaat niet fout. En toch ging het toch fout. Dat was wel een besefmoment”, zegt Van Ass

Argentinië sluwe ploeg

“Ze hoeven kennelijk niet goed te spelen en eigenlijk niet zo heel veel goed te doen, maar ze blijven rustig en kunnen altijd een goal maken. Zo zaten we er vandaag ook in. 1-0 voor, 2-0 voor, je moet wel scherp blijven. We hadden niet het gevoel dat ze enorm gevaarlijk waren, maar het blijft het wel een sluwe ploeg.”

Ondanks het mislopen van de finale blikt Van Ass met een tevreden gevoel terug op het zeslandentoernooi, waarin Nederland verloor van Argentinië (1-2) en Australië (1-3), gelijkspeelde tegen India en won van België (6-1) en Pakistan (4-0).

Trots

“Ik ben eigenlijk wel trots. Het spel dat we hebben laten zien was gewoon goed. Het resultaat is nog wel balen. Er had meer in gezeten, meer in gemoeten misschien ook wel. Zeker als je zo speelt dan moet je eigenlijk ook gewoon de finale halen”, zegt Van Ass.

“Maar”, gaat Van Ass verder, “ik vind dit wel een stap. Zoals gezegd, we hebben hem vaker laten lopen, maar we pakken hem nu wel. We zitten echt enorm dichtbij de finale en ik had graag tegen Australië gespeeld. Maar goed, het gaat niet zo snel als we willen. We zijn nog bezig om die laatste stap te maken.

Strafcorner verliep stroef

Een punt van zorg aan de kant van Oranje tijdens de Champions Trophy was misschien wel de strafcorner. Ondanks de twee conergoals tegen Argentinië werd het gemis van specialist Mink van der Weerden gevoeld.

“Onze conversierate moet gewoon omhoog. Dat is heel simpel. Ik moet zeggen als je naar andere ploegen kijkt, behalve Argentinië, zijn er heel weinig directe corners gescoord. Maar willen wij uiteindelijk nummer een van de wereld worden, moet de corner ook gewoon topverzorgd zijn. Juist in wedstrijden waarin je het wat moeilijker hebt, kan een corner je er wel doorheen slepen, letterlijk. Dat is dit toernooi misschien net wel het mankement geweest.”

Perspectief voor WK

Maar wat zeg de derde plaats met het ook op het WK aan het einde van het jaar? “An sich zegt de bronzen medaille niet zo veel, maar het spel en waar we ten opzichte van onze tegenstanders staan, is denk ik goed. Het zou hier en daar nog wat scherper moeten en kleine dingetjes moeten gewoon beter. Maar het spel an sich biedt heel veel perspectief denk ik.”

Reageer