Smith: 'Ondanks het gebrek aan trainingen blijf ik geloven dat we voor een verrassing kunnen zorgen' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Smith: ‘Ondanks het gebrek aan trainingen blijf ik geloven dat we voor een verrassing kunnen zorgen’

Over 50 dagen begint in Den Haag het WK waar alle internationale top heren- en damesteams hun opwachting zullen maken. Om alvast in de stemming te komen blikt hoofdklassehockey.nl elke week met één van de deelnemers vooruit. Deze week vertelt de Zuid-Afrikaanse aanvoerder Austin Smith, hoe de voorbereiding met zijn nationale team tot nu toe verloopt en hoe hij dit gaat combineren met de play-outs met Den Bosch.

Hoe ziet de ‘Road to the Hague’ er tot nu toe uit voor jou en je team?

HCDB ,heren 1, seizoen 2013-2014,Austin Smith, rugnummer 5Mijn eigen voorbereiding kende geen goede start omdat ik aan het begin van dit jaar mijn voet brak en pas sinds maart weer op het veld sta. In februari is onze coach, Carlos Pereria, vervangen door de voormalig assistent coach van de dames, Fabian Gregory. Het team is in Argentinië geweest om een serie wedstrijden tegen de Argentijnen te spelen er vervolgens hebben ze in Zuid-Afrika ook enkele wedstrijden tegen Duitsland gespeeld. Afgelopen maand deden we mee in de Azlan Shah Cup waar we teleurstellend laatste zijn geworden. Door mijn blessure kon ik helaas niet aan mee doen aan al deze wedstrijden, ik heb zelfs onze coach nog niet ontmoet.

Hoe ziet de nationale competitie in Zuid-Afrika eruit? Is het vergelijkbaar met de Hoofdklasse?

Zuid-Afrika is te groot voor een nationale competitie. We spelen competitie binnen onze provincies en één week per jaar spelen we tegen elkaar. Dit betekent ook dat het gemiddelde niveau van het clubhockey in Zuid-Afrika erg laag is in vergelijking met de hoofdklasse.

Spelen veel van je teamgenoten hierdoor in het buitenland? Kunnen jullie dit makkelijk combineren met het nationale team?

Ja, drie spelen er in Nederland, twee in België, nog een aantal en Duitsland, drie of vier in Engeland en de rest in Zuid-Afrika. Makkelijk te combineren is het echter niet. Onze Zuid-Afrikaanse coaches vinden het wel een positieve ontwikkeling dat wij in andere landen competitie spelen, zij moedigen het wel aan en begrijpen het dan ook als wij verplichtingen bij de club hebben. De moeilijkheid ligt hem echter in het voorbereiden van een Zuid-Afrika hockey programma. Omdat we heel weinig gefinancierd krijgen kunnen we lastig vooruit plannen. We horen vaak pas twee weken van tevoren dat we op stage gaan of een serie wedstrijden tegen een andere ploeg gaan spelen. Dan komt het voor dat je grote beslissingen in korte tijd moet maken en daardoor eventueel mensen kunt teleurstellen.

Hebben jullie in Zuid-Afrika een vaste trainingslocatie?

Helaas niet nee, we komen samen in Zuid-Afrika bij elkaar voor stages of voordat we gaan reizen. Maar het varieert waar dit is. Dat hangt meestal af van waar er faciliteiten beschikbaar zijn.

Kunnen jullie het hockey goed combineren met een (full-time) baan of studie?

Ik denk niet dat wij spelers hebben die van het hockey leven. Een paar van ons wonen dus net als ik in het buitenland en wij denken graag dat we full time hockeyen maar wij worden niet betaald om in het Zuid-Afrikaanse team te spelen en krijgen daarvoor ook geen subsidies. Er wordt ook vaak van ons verwacht dat we zelf de reis of bepaalde stages betalen. Dus het combineren van werk of studie met clubhockey en het nationale team is lastig, vooral wanneer we daardoor clubwedstrijden moeten missen of wanneer jongens uit Zuid-Afrika vrij van werk moeten krijgen. Dat hangt natuurlijk ook weer af van wat voor werk je doet en hoe je werkgever erin staat. Dit is ook gelijk de reden dat we nooit een ervaren team zullen hebben. Spelers kunnen zich gewoon niet veroorloven het ‘echte werkende  leven’ nog langer uit te stellen, je moet je op een gegeven moment gewoon kunnen binden aan een baan.

Het WK begint al over 50 dagen. Hoe zien de komende weken eruit voor jou en je team?

We hebben een trainingskamp in Zuid-Afrika van ongeveer een week. Daarna nog een 4-daags trainingskamp voordat we eind mei naar Nederland komen. Ik vlieg tussen deze twee kampen terug om met Den Bosch te trainen voor de play-outs.

Je kunt dus met de play-outs meedoen?

Ja, zeker weten. Ik ben dan wel de aanvoerder van het Zuid-Afrikaanse team maar dat ben ik ook net zo goed van Den Bosch en ik wil niet dat mijn team de dupe wordt van het WK. Ik heb het hierover gehad met mijn coach en besloten dat ik terug ga voor de play-outs.

Je speelt al enkele jaren in Nederland. Is het speciaal dat het WK hier plaats vindt?

Het is zeker heel speciaal, het voelt eigenlijk alsof ik ‘thuis’ speel. Daarnaast denk ik dat de KNHB een geweldig WK zal gaan neerzetten.

Tijdens de HIL brak je je voet. Kan dat nog voor problemen zorgen of heb je daar geen last meer van?

Ik kan gelukkig melden dat de revalidatie goed is verlopen en mijn voet weer alle kracht terug heeft.

Welke landen gaan er tijdens het WK in de top drie eindigen?

Nederland, Australië, Duitsland

Verrassende outsider?

Ik hoop Zuid-Afrika, ondanks onze beperkte trainingsmogelijkheden blijf ik geloven dat we voor een verrassing zouden kunnen zorgen!

In eerdere edities van deze rubriek sprak hoofdklassehockey.nl met:

Anna Flanagan (Australië)

Simon Orchard (Australië)

Sophie Bray (Engeland)

Rupinderpal Singh (India)

Julia Müller (Duitsland)

Barry Middleton (Engeland)

Reageer