Spitaels: ‘Ik kan het gevoel van onmacht niet zo goed handelen’

HGC speler Vincent Spitaels is door de derde gele kaart die hij zondag haalde aankomend weekend geschorst voor de wedstrijd tegen Oranje Zwart. De Belgische verdediger kwam enkele seizoenen geleden vanuit Gantoise in Gent over naar de hoofdklasse. In het AD/Haagsche Courant vertelt hij over het cultuur verschil, het succes van HGC en zijn temperament.

Nadat Spitaels door Alex Verga, destijds coach van HGC, naar Nederlandwerd gehaald, had de Belg wel enige aanpassingstijd nodig. “Niet omdat mensen een grote bek hadden, daar kan ik best tegen. Ik heb zelf ook niet de kleinste bek, haha. Maar het was een cultuurverschil. En iedereen is hier van hoog niveau, zelfs de zwakste spelers. Ik moest in een hoger tempo spelen. de hoofdklasse is gigantisch leerrijk geweest, en nog steeds. Ik speel nu secuurder.”

HGC doet het dit seizoen boven verwachting goed. Lange tijd was het team koploper en nu staat het op een knappe derde plek. Volgens Spitaels zat de kwaliteit er altijd al maar belandde het team soms in een negatieve spiraal waarbij het kwartje steeds de verkeerde kant op viel. Nu zitten ze in een positieve spiraal. “We hebben een corner die er makkelijker in gaat, waardoor we op de kantelmomenten scoren. Daardoor groeit het zelfvertrouwen en dwingen we het af.”

Aankomende zondag kunnen de Gazellen niet beschikken over de kwaliteiten van de verdediger. Hij kreeg afgelopen zondag tegen Hurley een onnodige gele kaart, zijn derde, en is nu geschorst. Hij vertelt dat hij soms tegen kaarten aan loopt doordat hij niet goed om kan gaan met onrecht. Zo kreeg hij in de wedstrijd tegen Amsterdam geel voor naslaan. “Als mij iets tegenstaat in een wedstrijd dan heb ik een gevoel van onmacht en dat gevoel kan ik niet zo goed handelen. (..) Min stick raakte per toeval de linkerhand van Jan-Willem Buissant toen ik een bal passte. Hij sloeg mij vervolgens met zijn twee vuisten op de borst en noemde mij kankermongool. Ik ben er vrij zeker van dat hij dat zei. Heel heftig. Ik bleef ijzig kalm. Ik stapte achteruit, zei niets, deed mijn handen in de lucht maar kreeg geel voor naslaan.” Spitaels baalt dat hij hierdoor de naam van ‘agressor’ toebedeeld krijgt en voelde zich ‘genaaid’. “Ik verdiende die kaart niet en Buissant had donkerrood moeten hebben.”

Na aankomende zondag is er voor de hoofdklasse mannen nog maar één wedstrijd te spelen en dan begint de winterstop. Spitaels heeft niet zoals sommige andere teamgenoten verplichtingen met het nationale team. Hij onderging alle jeugdelftallen tot en met België onder 21. Daarna stopte het en dat heeft hij naar eigen zeggen volledig aan zichzelf te danken. “Ik studeerde, was aan het drinken. Ik heb simpelweg in mijn eigen voet geschoten. Ik heb de groeicurve daarna niet doorgemaakt, zoals die andere jongens. Ik hoop dat ik die groei nu wel doormaak. Ik heb gehoord dat er vorig jaar beelden van mij opgevraagd zijn. Verder weet ik het niet. Ik zou het een ongelooflijke eer vinden ooit nog voor mijn land uit te komen, maar laat ik mij eerst focussen op HGC.”

 

 

Reageer

Contact Us