Spits: "Spelers pleiten voor van Ass" | Hoofdklasse Hockey Nederland

Spits: "Spelers pleiten voor van Ass"


Moet hockeybondscoach Paul van Ass zijn contract verlengen? Ex-internationals Floris Jan Bovelander en Jacques Brinkman, en de verdediger van het huidige Oranje Wouter Jolie proberen deze vraag te beantwoorden.

Voor de Olympische Spelen was er veel kritiek op Paul van Ass. Maar na het zilver in Londen en vooral de 9-2 zege op Groot-Brittannië in de halve finale werden de geluiden steeds positiever. Inmiddels hebben de hockeybond en de bondscoach aangegeven dat ze de intentie hebben om met elkaar verder te gaan.
Hoger plan
Het zou dan ook zo maar kunnen dat vandaag bekend wordt dat Van Ass zijn contract tot en met het WK in Den Haag met twee jaar heeft verlengd. De vraag is of de bondscoach in staat zal zijn om Oranje naar een nog hoger plan te tillen.
Floris Jan Bovelander volgt het hockey nog altijd op de voet en was eind vorig seizoen zelfs even ad interim coach bij Bloemendaal. Het voormalige strafcornerkanon van Oranje zegt dat hij het moeilijk vindt om thuis vanuit zijn luie stoel te oordelen, maar heeft ondertussen wel een duidelijke mening.
Jojo beleid
„Ik ben niet eens hoe het gegaan is met zijn jojo beleid met spelers er in en dan weer er uit”, zegt ’Flop’. „De communicatie liet te wensen over en ik vond de manier waarop Taeke Taekema eerst weer wel en vervolgens toch niet deel uitmaakte van de selectie raar.”
Tegelijkertijd zegt Bovelander dat er wel rust in het team kwam nadat duidelijk werd dat Taekema niet mee ging naar de Olympische Spelen. „Ik denk ook dat Paul van Ass meer kan met de huidige groep dan met jongens als Teun de Nooijer, Taekema en Floris Evers. En op dit moment zie ik niet hele goeie alternatieven als bondscoach. Bovendien willen de huidige spelers met hem verder. Ik vind het haast moeilijk om toe te geven, maar de resultaten spreken in zijn voordeel.”
Vraagtekens
Jacques Brinkman plaatste voor de Olympische Spelen grote vraagtekens bij het beleid van Van Ass en was zeker niet de enige. „Het leek mij al mooi als ze de poulefase door zouden komen”, zegt de voormalige recordinternational. „Maar ik moet toegeven dat hij het goed heeft gedaan en het verdient om nog twee jaar door te gaan. In zijn eigen stad Den Haag mag hij het dan tijdens het WK laten zien.”
Brinkman wijst er tevens fijntjes op dat Oranje na de zo magistraal gewonnen halve finale tegen Groot-Brittannië in de eindstrijd tegen Duitsland te kort kwam. „De puzzel is in elkaar is gevallen en daar moet je diep voor buigen. Maar je moet je toch afvragen of Nederland tijdens die halve finale nou zo goed was of Groot-Brittannië zo slecht. En zilver is geen goud. Om dat te bereiken is echt nog wel wat extra’s nodig.”
Iets extra’s
Brinkman zegt ook dat het aanblijven van Van Ass zeker geen garantie biedt voor succes in de toekomst. „Hij is natuurlijk heel erg diep gegaan. Zo heeft hij tijdens de Olympische Spelen nog een gedicht wat zijn vader op zijn sterfbed voor hem had geschreven gebruikt om zijn spelers te motiveren. Het is de vraag of hij in de toekomst nog in staat is om wat extra’s te geven ”
Loftrompet
Terwijl laatste man Robert van der Horst vorige week in Sp!ts al zijn loftrompet blies over Van Ass, vindt ook Wouter Jolie dat de huidige bondscoach moet blijven. „Ik denk niet dat hij al zijn trucs gebruikt heeft”, zegt de verdediger van Bloemendaal en Oranje. „En mocht dat wel zo zijn, dan is hij slim genoeg om nieuwe trucs te verzinnen. We hebben een stijgende lijn te pakken en ik vind het belangrijk dat hij blijft. Dat hebben we als spelers ook zo uitgesproken naar de bond.”
Bron: Spits/Jan Balk

Comments (6)

 1. Waar zijn nu al die Paul van Ass critici?

 2. @Els, die willen aan deze man geen woorden meer vuil maken. Ook niet aan die spelers die ineens nu wel hun mond open doen en Teun en Taeke in de kou lieten staan.OK , hij haalde zilver maar met iemand die zulke lage intervieuws geeft wil je toch niets te maken hebben.

 3. Intervieuw gelezen van de trainer van Ellen de Lange, Thuijs, die ook Sander de Wijn anderhalf jaar heeft getraind. Thuijs bood v.Ass een A4tje aan met zijn trainingsmethode maar daar zag v.Ass geen brrod in??????? Wat een arrogantie van de man!!!!

 4. Hallo zeg, die ouders van de Wijn hebben een vermogen neergelegd om die jongen zover te krijgen. Geen wonder dat v.Ass nee zei want geen fisoo, trainer of arts van het Ned. elftal mocht aan de Wijn komen.

 5. Dat jojo gedrag met T&T verdiende niet de schoonheidsprijs. Ik kan me wel voorstellen dat het een moeilijke situatie was, zulke grote namen maar hij zag dat ze het niveau niet meer brachten.
  Maar goed, alle wedstrijden waren prachtig om te zien op de Olympische Spelen alleen was Duitsland beter in de finale. Wat mij betreft: ga zo door van Ass!

 6. Ik vind dat Paul van Ass het vele malen beter heeft gedaan dan iedereen vooraf dacht.
  Taeke schoot tekort en schiet nog steeds tekort. Terecht dat hij niet geselecteerd is.
  Teun verdient en standbeeld.
  Op naar het WK.

Reageer