Tacke: 'Een speler als Ford zorgt echt voor een kwaliteitsimpuls' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Tacke: ‘Een speler als Ford zorgt echt voor een kwaliteitsimpuls’

Aan de hockeyvrije zomermaanden is bijna een eind gekomen. Aanstaande zondag gaat het nieuwe hoofdklasse seizoen weer van start en dus zijn de voorbereidingen bij de teams in volle gang. De komende weken komt er dagelijks een hoofdklassespeler/speelster aan het woord om te vertellen hoe het er bij zijn of haar team voor staat. Na het turbulente seizoen van vorig jaar hoopt Tilburg-aanvoerder Jan Maarten Tacke het dit jaar wat minder spannend te maken. De ploeg heeft inmiddels een nieuwe coach en een aantal nieuwe (internationale) spelers waarmee de mannen uit Tilburg uiteindelijk hopen door te groeien naar een stabiele hoofdklasser.

Credit: Rob Visser
Credit: Rob Visser

Hoe ziet jullie voorbereiding er tot nu toe uit?

Na het lange seizoen van vorig jaar zijn we anderhalve week na de play-outs alweer gaan trainen en hebben we een paar wedstrijd gespeeld met veel jongens van buitenaf. Daarna hebben we weer even vrij gekregen en toen zijn we vanaf de laatste week van juli opnieuw begonnen met trainen. Net als elk jaar hebben we wedstrijden gespeeld en zijn we op teamweekend geweest.

Jullie werden afgelopen weekend achtste op de ABN AMRO Cup. Zegt dat iets over jullie vorm?

Nee, ik denk het niet. Ik denk dat die ranglijst verder weinig zegt. Na de wedstijden van donderdag tegen OZ en Push hadden we een goed gevoel maar de 7-1 nederlaag tegen Amsterdam was dat wel wat minder. Zij wonnen terecht maar het had niet zo hoeven gaan. Het ging op een gegeven moment veel te makkelijk voor ze. Maar ach, uiteindelijk hebben we zondag tegen Den Bosch prima gespeeld en hebben we nog wat dingen uit kunnen proberen.

Coach Roger van Gent vertrok na vorig seizoen en zijn plek is inmiddels opgevuld door Pim Wijzenbeek. Is er veel veranderd nu jullie een nieuwe coach hebben?

Ja, dat is wel anders. Ik heb zo’n 3,5 jaar onder Roger gespeeld en daar hebben we denk ik het maximale uitgehaald. Het eerste jaar hebben we play-offs gehaald, het tweede jaar zijn we gepromoveerd en afgelopen jaar erin gebleven. Na zo’n tijd is het ook wel weer goed en fijn om iets anders te doen maar hoe het uitpakt moet natuurlijk nog blijken. Elke coach heeft zijn eigen manier en visie. Zo ook Pim en Mark (van Lambaart, assistent, red.). Een voorbeeld? Roger was heel direct en stond iets meer boven de groep en Pim kiest ervoor iets meer in de groep te staan. Pim heeft natuurlijk weer een andere kijk op het spel, hoewel Roger trouwens ook elk jaar met nieuwe ideeën kwam. Dit jaar komt Pim ook weer met nieuwe tactische dingen die we zullen gebruiken en uitproberen, zowel in balbezit als zonder bal.

Daarnaast zijn er ook twee Australiërs in Tilburg gearriveerd. Zijn zij al helemaal geïntegreerd in de groep en in Nederland?

Ja, ze zijn er al een paar weekjes. Of ze in Nederland geïntegreerd zijn weet ik niet, ze zijn er natuurlijk pas kort, maar ze vallen erg goed in de groep en het zijn ook gewoon relaxte gasten. Ze stralen uit dat ze dankbaar zijn in Nederland te mogen hockeyen. Russell Ford is een zeer ervaren international en brengt het niveau van de spitsen maar ook van de rest van de groep omhoog. Ook van de manier waarop hij tegen het hockey aankijkt kunnen we veel leren.

Afgelopen seizoen wisten jullie vlak voor het einde de directe degradatie te ontkomen. Gaan jullie het dit jaar minder spannend maken?

Dat is wel de bedoeling ja! Ik heb er alle vertrouwen in. In de breedte zijn we sterker geworden en een speler als Ford zorgt echt voor een kwaliteitsimpuls. Vorig jaar hadden we maar een kleine groep, bij blessures moesten er al snel jongens uit de A mee doen. Verder speelden veel spelers voor het eerst in de hoofdklasse dus zij hebben nu ook meer ervaring met het niveau en het tempo.

Wat is de doelstelling voor komend seizoen?

Erin blijven, het liefst rechtstreeks handhaven en daarnaast ook elke week beter worden. Op alle vlakken moeten we vooruit, stappen maken maar vooral ook wat slimmer worden. Eigenlijk een stapje hoger om als club en team door te groeien naar een stabiele hoofdklasse ploeg. Het eerste jaar moesten we erin blijven, dat is gelukt, en nu moeten we doorgroeien.

Heb je ook een persoonlijke doelstelling?

Niet echt. Vorig jaar heb ik een knie blessure gehad en als je meer in het ziekenhuis en bij de fysio bent dan op het veld dan maakt het het wel een stuk minder leuk. Ik zou dus graag fit willen blijven. Verder wil ik constant presteren en anderen helpen. Het gaat uiteindelijk toch om het team.

Van welke teams uit het ‘rechter-rijtje’ verwacht jij veel dit seizoen?

Durf ik echt niet te zeggen. Ik denk wel dat er een verschil zal zijn tussen het linker en rechterrijtje maar tegelijkertijd denk ik dat er genoeg ploegen uit het rechter-rijtje punten gaan pakken tegen teams uit de top zes. Wij hebben er vorig jaar ook een aantal wedstrijden dichtbij gezeten, je kunt elke wedstrijd winnen. Verder vind ik het moeilijk om voorspellingen doen, je moet vooral met je eigen team bezig zijn.

Tot slot, op welke plek gaat Tilburg eindigen?

Moet ik een antwoord geven? Dan zeg ik de negende plek, dus rechtstreeks handhaven. Het kan net zo goed plek zeven of twaalf worden, al ga ik daar natuurlijk niet vanuit, maar ik neem een middenweg ga voor de negende plek.

Leave a Reply