Diederik-Chevalier-Rotterdam

Teleurgestelde Chevalier omtrent keuze voortgang betaald voetbal en niet ook de andere professionele sport in Nederland

In de persconferentie van dinsdag 13 oktober was Premier Mark Rutte duidelijk. Alle teamsporten boven de 18 jaar mogen per vanavond niet meer worden voortgezet. Twee uitzonderingen daar gelaten, het betaald voetbal en Olympische sporten in Papendal gaan wel door. De voorzitter van HC Rotterdam vindt er het zijne van.

Het corona virus laait weer op in Nederland. In korte tijd zijn het aantal besmettingen verdubbeld. Het kabinet moest ingrijpen en heeft dit ook gedaan. Niet alleen de Horeca kreeg grote klappen, zij moeten de deuren sluiten. Ook de georganiseerde sport in Nederland moest toezien dat het kabinet ‘de stekker eruit trok’.

Beëindiging hockeycompetitie

Alle ‘amateursport’ mag in Nederland niet meer worden beoefend. Alleen jeugd -18 mag de komende weken nog wel trainen. Tot amateursport vallen dus blijkbaar ook sporten die op het hoogste niveau in Nederland worden beoefend, zoals de Hoofdklasse Dames en de Tulp Hoofdklasse Heren. Voor Diederik Chevalier, die voorzitter van HC Rotterdam is, een onbegrijpelijke situatie: ‘We hebben natuurlijk een roerige tijd gekend. Maar toch hebben wij alle maatregelen die de KNHB heeft gesteld zo goed mogelijk uitgevoerd. Ik kan goed begrijpen dat publiek niet welkom was bij de wedstrijden. Toch heb ik sterk mijn bedenkingen bij sommige keuzes die nu door het kabinet zijn gemaakt. Want waarom mag betaald voetbal wel worden georganiseerd en andere sporten die op het hoogste niveau van Nederland worden gespeeld zoals volleybal, basketbal en hockey niet?’.

Het lijkt nog lang te gaan duren voordat de tribunes bij hockeywedstrijden weer zijn gevuld. Foto: Roel Ubels

Eenzaamheid

Het verenigingsleven in Nederland moet dus weer een klap verwerken. Waar veel verenigingen moeite hadden om de financiën op orde te krijgen, de organisatie te structuren, zijn nu ook de volwassen leden niet meer welkom op de club. Chevalier: ‘Uiteraard begrijp ik dat een goede gezondheid het belangrijkste is en daarom begrijp ik ook dat er maatregelen moeten komen. Toch maak ik me zorgen om bijvoorbeeld de groeiende eenzaamheid bij onze hockeyleden. Was het bijvoorbeeld geen optie geweest om alleen de wedstrijden niet door te laten gaan, maar dat onze leden wel de mogelijkheid hadden gehad om door-de-week nog een balletje te slaan? De mentale klappen die we nog moeten krijgen, worden soms teveel vergeten’. Lees ook het artikel waarin Sportarts Anne Mieke Achterhuis aangeeft dat zij zich zorgen maakt omtrent angst- en somberheidsklachten die ontstaan door de corona crisis.

Hoop op voortgang Tulp Hoofdklasse Heren

Opmerkelijk blijft het wel dat het betaalde voetbal in Nederland wel georganiseerd mag worden. Hier zijn veel clubs afhankelijk van sponsoring en televisiegelden. Chevalier denkt dat er een soort willekeur is ontstaan om voetbal voorrang te geven op andere sporten. ‘Voor mij is dit onbegrijpelijk. Waarom mag het betaalde voetbal, dames voetbal, de eerste divisie en misschien zelfs de KNVB-beker wel worden georganiseerd. Zijn deze sporten ‘professioneler’ dan die van ons? Ik denk het niet. Al onze spelers staan namelijk ook op de loonlijst. Sommigen hockeyers leven van de sport. Ik denk dat bij de voetbalsport beter wordt gelobbyd dan bij andere sporten in Nederland. De KNHB heeft nog geen uitsluitsel gegeven omtrent de voortgang van de Tulp Hoofdklasse Heren. Hopelijk krijgen we vandaag toch nog goed nieuws te horen’.

Comments (1)

  1. CTL C CTL V

    Ik denk dat het meer te maken heeft dat de voetbal wel test en hockey niet… En het helpt natuurlijk niet dat een “topclub” nou niet echt het goede voorbeeld geeft.. deze meneer heeft boter op zijn hoofd.

Reageer