Teun de Nooijer blikvanger Indiase hockeycompetitie - Hoofdklasse Hockey Nederland

Teun de Nooijer blikvanger Indiase hockeycompetitie


In de herfst van zijn carrière is Teun de Nooijer een van de blikvangers van de Hockey India League (HIL). De recordinternational (453 interlands) heeft zich aangemeld voor de competitie in India. Hij, samen met negen andere Nederlandse hockeyers, behoort tot de 94 buitenlandse en 152 Indiase spelers die aanstaande zondag in Delhi worden geveild.
Op de veiling kunnen de zes teams hun selectie van 24 spelers samenstellen. Bij elk team, eigendom van vermogende Indiërs of Indiase bedrijven, is plaats voor tien buitenlanders en veertien Indiase spelers. Een eigenaar mag maximaal 650 duizend dollar (507 duizend euro) uitgeven. Het minimum bod op een buitenlandse speler is vastgesteld op 2.340 euro, het maximum op 19.500 euro. Voor Indiase spelers liggen die bedragen beduidend lager.
De Nooijer neemt op de veiling  een bevoorrechte positie in. Hij is door de HIL met de Australiër Jamie Dwyer, de Duitser Moritz Fürste (uitgeroepen tot beste speler van de wereld) en drie Indiase spelers aangewezen als een van de zes ‘marquee’ spelers: sleutelspelers om wie het elftal wordt gebouwd. De Nooijer is hierdoor verzekerd van een lucratief verblijf in India. Als marquee-speler gaat hij tenminste 15 procent van het hoogst uitgebrachte bod verdienen. Voor aanvang van de veiling worden De Nooijer en zijn vijf collega’s over de zes clubs verdeeld. De clubs hebben tot zondag de gelegenheid een schriftelijk bod op een van de zes te leveren.
Daarna worden overige spelers per bod verkocht. Van de 94 buitenlanders worden er zestig aangenomen. Eenderde van het potentieel valt dus buiten de boot.
Onze Nederlandse hockeyers ondervinden stevige concurrentie. Ze hebben al Australische en Pakistaanse internationals die aan het olympisch toernooi in Londen deelnamen, zich aangemeld. Australië is met 24 spelers hofleverancier, gevolgd door Pakistan met 16. Ook het merendeel van de in de hoofdklasse spelende buitenlanders heeft zich ingeschreven. De clubs hebben het recht 15 procent van de verdiensten op te eisen.
De HIL start op 17 januari met zes teams uit Lucknow, Ranchi, Delhi, Pubjab, Mumbai en Chennai. Ze spelen een competitie van dertig wedstrijden die wordt afgesloten met een play off over maximaal drie wedstrijden tussen de nummers een en twee. Alle wedstrijden worden live op tv uitgezonden. Het einde van de competitie ligt tussen 10 en 17 februari. De HIL wordt erkend door de FIH (internationale hockeyfederatie). Vorig jaar nog werd een soortgelijk initiatief uit India, de World Series Hockey (WSH) niet erkend. Toen riskeerden Nederlandse spelers als Jesse Mahieu, Rob Reckers en Ronald Brouwer bij deelname aan de WSH een schorsing van twaalf maanden. Toch speelde een Nederlander mee: de in Spanje wonende Sander van der Weide.
De HIL is gemodelleerd naar IPL, de Indian Premier League in de twenty/20 cricket. Die zes weken durende competitie is razend populair in India.
Bron: De Volkskrant
 
 

Comments (3)

 1. Beste redactie,
  Vandaag is de dag van de veiling, dat veel Nederlanders mee gaan doen met deze competitie. Misschien wel een jaarlijks groot evenement.
  Niets, maar dan ook niets is er terug te vinden op de site.
  Jullie zijn niet up to date.
  Jullie blijven een site waar ik graag naar toe terug keer, maar de laksheid in berichtgeving bij jullie doet het overkomen alsof jullie de site niet meer serieus nemen.
  Ik hoop echt dat hier verbetering in gaat komen!!
  misschien een goed voornemen??

 2. Het enige wat Hoofdklassehockey.nl op dit moment onderscheidt van Hockey.nl is dat er de mogelijkheid is om commentaar te geven..! Zeg maar een veredeld forum!

 3. Bij hockey.nl kan je ook commentaar geven. Verplichte log in met je facebookaccount. Scroll maar naar onder bij de artikeltjes.

Reageer