Thierry Brinkman: ‘We hebben ermee te dealen’

De Oranjeheren liepen zaterdag de finale van de laatste editie van de Champions Trophy mis na het 1-1 gelijkspel tegen India. Na het duel werd er vooral nagepraat over de afgekeurde 2-1 van Jeroen Hertzberger. Hierdoor speelt Nederland zondag om het brons tegen Argentinië.

“Hij (de scheidrechter, red.) geeft in eerste instantie een goal. Er is niet aan de hand. Ik denk dat we allemaal in extase waren toen Hertz de 2-1 scoorde. We hebben er zo hard voor moeten knokken”, haalt Thierry Brinkman hét moment van de wedstrijd terug.

Videoreferral

Nederland kreeg in de slotfase een vrije slag in de buurt van de cirkel. Robbert Kemperman speelde Mirco Pruyser aan. Die sloeg de bal de cirkel in die door Hertzberger in het doel werd geslagen. De Indiërs protesteerden, maar konden geen beroep meer doen op de videoref. De scheidsrechter vroeg vervolgens zelf een referral aan. De videoscheidsrechter beoordeelde na het bekijken van de beelden dat de bal voor de vrije slag niet op de juiste plek had gelegen.

“Door protesten van India vraag hij volgens mij zelf de videoreferral aan”, zegt Brinkman. “Dat mag, maar in mijn optiek heb je dan twee veredelde video’s met deze regel. Maar je kan het er lang of kort over hebben: zo zijn de regels in het toernooi. We hebben ermee te dealen. Hij heeft de goal afgekeurd. Het is 1-1 geworden.”

Balen

“Overigens weet ik niet of het terecht was of die goal wordt afgekeurd”, gaat Brinkman verder. “Als dat wel zo is, fair enough. Nu is het balen. Het is vervelend en dat is het enige wat ik er nu eigenlijk over kan zeggen.”

Nederland kwam in het laatste groepsduel dat gewonnen moest worden om de finale te spelen laat op stoom. In het vierde kwart kwam India op voorsprong nadat Mandeep Singh de rebound van een strafcorner benutte. Thierry Brinkman maakte gelijk, waarna Nederland nog extra gas gaf en via Hertzberger vlak voor tijd de overwinning leek te pakken. Het bleef echter 1-1 en die stand stond ook na zestig minuten op het bord ondanks dat Oranje nog drie strafcorners kreeg.

Bravoure

“Op basis van het laatste kwart verdienden wij te winnen. We creëerden ongelooflijk veel. Misschien hadden we de bravoure die we hadden in het laatste kwart wat eerder kunnen tonen. Maar zoiets ontstaat ook vaak door de situatie, dat je 1-0 achter staat met nog een paar minuten, dan breng je alles of niets. Als ik er zo snel even over nadenk is 1-1 misschien wel een terechte uitslag ja.”

Toch voelt het als een gemiste kans zegt Brinkman. “Als we hadden gewonnen hadden we in de finale gestaan. We hebben helaas gelijkgespeeld, in zoverre is dat een gemiste kans. Ik denk dat we voort moeten bouwen om hetgeen wat we in het laatste kwart er nog uitpersen. Daar moeten we op door. Dat geeft vertrouwen voor andere toernooien en wedstrijden.”

Strijd om brons tegen Argentinië

Zondag is de strijd om de derde plaats tegen Argentinië, dat dankzij een zege (3-2) op finalist Australië op een vierde plaats eindigde. Op de openingsdag van de Champions Trophy speelden de Oranjeheren ook tegen de Argentijnen, die in de laatste minuut wisten te winnen: 1-2.

“We gaan ons opfrissen en dan volle bak voor brons. Dat moeten we doen, dat gaan we doen. Ik heb er vertrouwen in dat we morgen (zondag, red.) sterk genoeg zijn om te gaan knallen.”

Reageer

Contact Us