Toekomst Nederlands zaalhockey ligt op scholen - Hoofdklasse Hockey Nederland

Toekomst Nederlands zaalhockey ligt op scholen


foto: © Maurice de Wert
Tevreden blikte bondscoach Robin Rösch terug op de prestaties van zijn team op het EK in Leipzig. “Mijn spelers geef ik een 8. In vergelijking met het WK in Poznan van 2010 zijn we weer een stap dichter bij de wereldtop gekomen. De halve finale tegen Duitsland was een schitterende wedstrijd van mijn jongens. Zondag hadden we het in ons om Oostenrijk te verslaan. We waren heel gemotiveerd en speelden met veel concentratie.”
“Maar om nu de laatste stap te zetten naar de top moet er iets in de zaalhockeycultuur veranderen. In de toplanden wordt er vanuit de basischolen al aandacht besteedt aan zaalhockey. In Leipzig werden er ook prijzen uitgereikt die met schoolhockey te maken hadden. Aan de hockeybond lig het niet dat het zaalhockey niet van de grond komt in Nederland. De bal ligt bij de clubs. Die nemen het zaalhockey niet serieus. Op scholen het zaalhockey uitrollen en verplicht stellen. Dat zou perfect zijn. Dan krijgen we net zoals de wereldtop het zaalhockey met de paplepel ingegoten. Ook aanvoerder Robert Tigges ziet heil in een zaalhockeyproject op scholen. “Zou fantastisch zijn natuurlijk. Prachtig als ik straks vijftig ben en dan Oranje mee zou doen om de mondiale medailles. Dan zijn onze inspanningen van de afgelopen vijf jaar ook niet voor niets geweest. Maar de bal ligt ook bij de hockeyclubs. Als je een veldkeeper in de zaal in spits zet waar ben je dan mee bezig?”

Comments (20)

 1. Balkanhelpkant

  Scholen? Kiddin right? Zorg eerst maar eens dat zaalhockey populair wordt en blijft binnen je eigen sport; het hockey. Pleister op een pleister. Eerst zaalhockey serieus nemen, zowel bond als clubs, dan komen we gemakkelijk bij die wereldtop. Wij hebben volgens mij een hele bak aan goede hockeyers.

 2. Moet je wel leraren hebben met een hockey achtergrond en geen differentiatie van de ALO!

 3. Wat een flauwekul, zaalhockey word nooit serieus in Nederland, net als onderwater hockey.

 4. Precies. Een groot verschil met de grote zaalhockeylanden is dat de veldcompetitie hier lang duurt. Er blijft gewoon weinig tijd over om zaalhockey serieus aan te pakken.
  In Duitsland bijvoorbeeld speelt men maar 5 maanden buiten (sept-october en mei-juli) en staan ze 4 maanden in de zaal.
  Met alle respect voor de zaalploegen, de discussie over zaalhockey leidt tot weinig. Iedereen roept ‘ja, we moeten meer aandacht etc’, maar niemand weet hoe. Via de scholen? Leuk idee maar dat willen handbalbond, de korfbalbond en ga zo maar door ook wel.
  Ik ben blij dat het er weer op zit.

 5. Aardig idee verder alleen heb je een probleem als al je spelers op verschillende scholen zitten

 6. Zeer goed idee! Met de opzet kun je denken aan een schoolcompetitie zoals de Shell Competitie op het veld. Geeft ook een betere invulling aan de sport, omdat vaak zaalhockey wordt geassocieerd met de bal met gaten en ijshockeysticks. Jeugd die hier enthousiast voor is draagt dit over naar zijn club en team. Dit zal ook de samenwerking tussen scholen en hockeyclubs ten goede komen!

 7. @wouter, hou toch op man, dit geloof je zelf toch ook niet. nog 2/3 weken zaalhockey en dan weer lekker normaal naar buiten, kunnen we volgend jaar weer zeggen dat zaalhockey serieuzer moet worden opgepakt.

 8. Om voldoende succesbeleving te krijgen bij een klas is het waardevol als een sport laagdrempelig wordt aangeboden. Dan staan kinderen er open voor in het onderwijs en worden kinderen enthousiast. Uni-hockey is daar een goed voorbeeld van. Bij zaalhockey komen er veel regels bij. Ik weet niet of de scholen daarop zitten te wachten?!!! Ik weet wel dat het Uni hockey erg goed aanslaat bij scholieren. Het is snel, makkelijk toelaatbaar en vergelijkbare patronen als zaalhockey komen hier naar voren.
  Het mooie aan zaalhockey vind ik onder andere dat er meerdere teams in 1 zaal komen om wedstrijden te spelen. Dit vergroot spanning en daarnaast staan er vaak meer supporters bij een wedstrijd te kijken.
  De concurrentie strijd na Duitsland binnen Europa is op het moment groter dan op het veld waar maar maximaal 4 landen strijden voor de titel. Om de hockey sport in Europa meer aanzien te geven moeten we zaalhockey serieus nemen. Daar heeft ook het veld hockey wat aan. Ik heb daarnaast weinig spelers gezien die minder zijn geworden van een potje zaalhockey.
  Ik ben blij dat de KNHB hier de afgelopen jaren gehoor aan heeft gegeven door o.a. de Nederlandse team op een respectabel niveau te laten spelen.

 9. “Aan de hockeybond ligt het niet”… Laat me niet lachen. Met hun halsstarrig vasthouden aan een herstart van de veldcompetitie wanneer hier meestal net de winter goed op gang is gekomen, knijpt zij het zaalhockey bij voorbaat de keel dicht. En de clubs? Die doen wat ze kunnen, maar geen enkele sporthal zal op een christelijke tijd ruimte maken voor die paar luttele uurtjes dat een zaalhockeyteam er wil trainen. Het is tenslotte maar twee maanden, dan moeten de veldhockeyers alweer naar buiten. Nog even voor de beeldvorming: de beste zaalteams krijgen pas écht straf voor hun grote inzet en topprestaties. Zij moeten nog een EuropaCup spelen in de zaal wanneer veldtrainers en -clubs de spelers alweer opeisen. Sommigen mogen de EC niet eens meer meedoen!! Dus dan ben je kampioen van Nederland geworden maar maakt je eigen Bond het min of meer onmogelijk om je club en Nederland internationaal fatsoenlijk te vertegenwoordigen. NB.Dankzij het verplichte E/WK-voorbereidingsprogramma van bovengenoemde keuzeheer van het Ned team kunnen de internationals al zowiezo niet trainen of oefenwedstrijden spelen met hun clubteam. Zijn clubs ook heel blij mee. Dus dan neem je de zaal serieus en kunnen je grootste toppers nauwelijks meedoen..

 10. Heerlijk stukje van Robin. Jammer dat het merendeel van bovenstaande reacties weer ’typisch Nederlands negatief’ is.
  Altijd weten deze zwartkijkers wel weer een argument te vermelden waarom het NIET zou kunnen lukken. Zoeken naar oplossingen en de wil om een project WEL te laten slagen zou zoveel mooiere resultaten (kunnen) geven. Zou dit stukje negativiteit ook een voedingsbron zijn van ons gemis aan winnaarsmentaliteit?
  Negativisten aller Nederlanden: kijk vooruit en DOE!

 11. @Robert,
  -Zaalhockey naar een aparte bond brengen; NEEE dat is een melk koetje voor de bond! met alle respect voor alle vrijwilligers die het jaarlijks mogelijk maken om te zaalhockeyen maar de bond verdient er aardig aan elk jaar!
  – Opleiding voor zaalhockey trainers, heeft de bond nog nooit van gehoord?
  Hoezo negatief, er gebeurd toch helemaal niets, behalve 9 weken zaalhockeyen en daarna weer over tot de orde van de dag…
  Probeer jij maar eens wat op poten te zetten, denk niet dat de bond mee werkt

 12. @robbert, we kijken vooruit, lekker weer naar buiten toe en echt hockeyen.

 13. zaalhockey?

  Laten we er eerst maar voor zorgen dat we op het veld weer die medailles (lees: olympisch goud) gaan pakken voordat we ook maar enige energie in het zaalhockey stoppen!

 14. Natuurlijk kan zaalhockey in NL. Inventariseren, analyseren, plan maken, draagvlak creeeren en binnen 1 heb je de start van een prachtige competitie. De KNHB kan me bellen hoor!
  Zalen genoeg in NL, genoeg liefhebbers- spelers en publiek (zeker in de winter, financieel geen probleem, wel een TV sport, kortom alle ingredienten aanwezig. Grootste uitdaging is de competitieplanning. Maar als het een prioriteit is van de KNHB en de clubs, dan gaat dat echt wel lukken.
  Het is gewoon een kwestie van ondernemen en doen. En als de bond niet wil is een nieuwe eigen bond ook nog mogelijk….

 15. Hoop dat mijn realisme niet als negativiteit werd gezien. Ben juist super-enthousiast over zaalhockey! Maar dat de bondscoach de bal bij de clubs legt, dat is idioot. Laat hij eerst zijn werkgever maar eens overtuigen dat de competitie op veld dan ook later moet starten…

 16. beste balkanthelpkant,
  ik kan je verzekeren dat in de zaal, de veldspelers van het nederlands team niet beter zijn. deze mannen zijn jaar (veel van deze mannen) en dag al 6 jaar bezig om voor nederland uit te komen, in de zaal is het niet alleen techniek en kunstjes, er is een groot tactisch proces voor nodig, waar dag in dag uit op getraind moet worden zoals het NL zaal team doet sinds ze onder Robin werken. de laatste keer dat nederland met veld toppers zoals Roderick Weusthof en oa Marcel Balkensteijn meededen werd er een swung naar de B-poule gemaakt. zaalhockey werkt alleen met dedication, een goed plan, verschillende tactieken en mensen die deze kunnen uitvoeren. de progressie die gemaakt is in nederland is de volgende, na te zijn gedegradeerd naar de B-poule is er een vaste kern gekomen, met jongens die elk jaar voor peanuts de oranje kleuren verdedigen. die hun werk ervoor aan de kant zetten. de beleving van het NL zaalteam is zo groot en dit komt mede door de inbreng van onze keuzeheer en de passie van de spelers. en misschien was in almere brons nu het hoogst haalbare, en hier in duitsland een vierde plaats, maar alles is nog altijd beter dan met onze veldtoppers, tussen b en a poule bivakeren. kijk naar Engeland, die waren met veel Veldtoppers aanwezig… ze zijn laatste geworden…

 17. Zaalhockey is het elke keer inslijpen van systemen!
  Veel trainen en veel tactiek. Dat kan je wel op scholen gaan promoten echter moet je dan een hockeyklas hebben en spelers die van een club komen.
  Daarnaast moeten er goed opgeleide trainer/coaches komen en daar loopt de bond mee achter. Er is immers helemaal geen opleiding. Voor de bond is het veld het belangrijkste. Je zou eens kunnen onderzoeken als bond of de competitie niet tot begin juli door kan gaan en de 2e week van augustus weer kan beginnen tot eind oktober dan kan je de zaal in van november tot maart en het veld weer op eind maart tot eind begin juli heb je 4 1/2 maand zaalhockey en 6 1/2 maand veld hockey, dat zou een goede mix zijn. Denk niet dat de bond dit zo wil en de clubs ook niet.

 18. @ ket. Wat is je telefoonnummer? Bel anders de knhb als je je nummer niet op de site wilt zetten of heb je zelf al gebeld naar de knhb?

 19. @ ket, is het gelukt?

 20. @knhb, ja hoor Ket heeft net zelf een bondje opgezet, wakker worden, zaalhockey is mooi om fit de winter door te komen niks meer.
  Nog 3 weken dit gezeur en dan gaan we lekker weer naar buiten.

Reageer