Tuchtcommissie doet uitspraak: Verga voor zes wedstrijden geschorst | Hoofdklasse Hockey Nederland

Tuchtcommissie doet uitspraak: Verga voor zes wedstrijden geschorst

De tuchtcommissie van de KNHB heeft Valentin Verga en het bestuur van Amsterdam op de hoogte gesteld van de uitspraak inzake de rode kaart die Valentin Verga op zondag 10 november werd toegekend in de wedstrijd tegen Rotterdam. Hij raakte met zijn stick het gezicht van Rotterdam-speler Seve van Ass die hierbij tien tanden verloor en zijn kaak brak. De tuchtcommissie heeft besloten de spits van Amsterdam hierom zes wedstrijden te schorsen. Enkele dagen na het incident werd de spits, in afwachting van de uitspraak van de tuchtcommissie, door zijn club al voor drie wedstrijden geschorst.

Normaliter maakt de KNHB uitspraken van de tuchtcommissie nooit openbaar maar vanwege de media-aandacht omtrent dit incident hebben het bestuur van AH&BC en Valentin Verga zelf besloten dit nu wel te doen. Na de zes wedstrijden schorsing mag de Amsterdammer op 14 maart weer het veld op voor de wedstrijd tegen HGC.

De spits zelf verklaart enorm ontdaan te zijn door wat er is gebeurd. “De gevolgen voor Seve hebben me zwaar geraakt, ik hoop echt dat hij weer snel op het veld kan staan.”

Ook het bestuur van Amsterdam betreurt het incident. “We zijn blij dat met deze spoedige uitspraak van de tuchtcommissie deze zaak is afgerond en wensen Seve van Ass veel sterkte met zijn verdere herstel,” aldus bestuurslid Tophockey van Amsterdam, Erik Gerritsen

Comments (33)

 1. Daar komt hij gemakkelijk vanaf zo…

 2. Belachelijk! gewoon een rode kaart waar iedereen 3 wedstrijden voor had gekregen. lekker onder druk laten zetten door de media! pffff….

 3. Pfff…. Ik kan mij een geval herinneren dat iemand met een stick opzettelijk had nageslagen…. Dat betekende toen een jaar schorsing…. Dan zijn die 6 wedstrijden idd aan de lage kant!!!!!!!

 4. gewoon een lompe actie en niet opzettelijk naslaan. 6 wedstrijden is genoeg.

 5. Lijkt me wat weinig

 6. Er is tuchtrechterlijk recht gesproken. Klaar. Je kunt het er mee eens zijn of niet, maar dit is het gewoon. Verdedigbare straf. En dan nu de schade-afwikkeling nog. Neem aan, dat partijen daar uit gaan komen. Zou wijs zijn. Van Ass jr. en sr., maar ook Verga zullen toch nog wel lang met een kater blijven zitten. Zie niet in, dat hierdoor de positie van Paul van Ass als bondscoach onhoudbaar zou zijn geworden (Jacques Brinkman). Heeft zich tot dusverre onberispelijk opgesteld. Ik ga ervan uit, dat hij die lijn doortrekt. Goed van Amsterdam en Verga om openheid te geven. Waardering.

 7. Anna Schreiner

  De uitspraak is wat betreft de schorsing ietwat aan de hoge kant, maar we moeten dit accepteren. Deze ongelukkige samenloop van omstandigheden kent uiteindelijk alleen maar verliezers. Verga heeft buiten zijn bewustzijn en bovenal zonder opzet een ongeluk in de hand gewerkt. Uiteraard heeft Van Ass nu te kampen met de nare gevolgen hiervan, maar beide heren zijn verliezers. Verga moet namelijk zes wedstrijden langs de kant zitten, terwijl hij niet daadwerkelijk als schuldige kan worden aangemerkt in deze kwestie.

  Het is een groots gebaar van Amsterdam dat zowel Verga als het bestuur direct de consequenties op zich hebben genomen en open kaart hebben gespeeld. Het is zaak dat eenieder nu zijn eigen weg gaat en we het definitief achter ons laten bij deze.

 8. ik vind de straf veel te zwaar eerlijk gezegd. 3 a 4 wedstrijden was genoeg geweest wat mij betreft. wel goed dat Amsterdam het accepteert en er een punt achter zet.

 9. Er zijn voors en tegens op te noemen voor de straf van 6 wedstrijden uitsluiting. Ik vind de straf fors. Maar goed, er zit natuurlijk niemand te wachten op 16 miljoen reacties op deze uitspraak. Laten we dus maar lekker doorgaan tot de orde van de dag. Iedereen succes.

 10. @annaschreiner

  Waar zat jij met je hoofd toen je deze reactie aan het typen was, of ben je misschien Verga of 1 van zijn Amsterdamvriendjes zelf? Ik ga niet verkondigen dat Verga aan de schandpaal moet, maar 6 wedstrijden vind ik een logisch gevolg van hetgeen heeft voorgevallen. Het is helder dat dit incident geen winnaars kent en dat v. Ass de rest van z’n leven de consequenties van deze actie terugziet in de spiegel. Wat mij eigenlijk ook verbaasd is dat v. Ass sr geen ballen toont. Ik begrijp heel goed dat Verga veel shit over zich heen heeft gekregen, dat het geen makkelijke situatie voor hemzelf is als bondscoach met in het team Verga en Seve, maar om Verga nu uit de wind te houden door te stellen dat hij aan zijn knie-geopereerd moet en dat hij daarom (waarschijnlijk) niet meegaat naar de HWL is mij te slap.. Wie zijn billen brand moet op de blaren zitten.

 11. laatmenietlachen

  @Anna
  alsjeblieft!
  “Het is een groots gebaar van Amsterdam dat zowel Verga als het bestuur direct de consequenties op zich hebben genomen en open kaart hebben gespeeld.”
  – Dat is toch wel het minste wat ze konden doen. Groots? Nee? Consequenties op zich genomen? Het is heel normaal dat een bestuur al schorst voordat tuchtcommissie uitspraak doet.
  – Hoe kan Verga NIET schuldig zijn?

 12. @Anna , je spreekt van “we” heb jij banden met Verga? Wat is er zo groots aan, dat Amsterdam en Verga de straf accepteert? Wat moeten ze anders doen dan? Verga doet deze actie zeer bewust, misschien niet om de kin/tanden van van Ass te raken maar wel om iemand na een geïrriteerd te zijn over een eerder actie een tik op de borst te geven. Iedereen die gehockeyd heeft weet dat dit een opzettelijke overtreding was en is. Verga komt hier goed mee weg en de tuchtcommissie van de KNHB SLAPPE HAP….

 13. Dhr. Floris

  Goed; die beslissing is er en die heeft iedereen dus te accepteren.

  Het zou echter mijns inziens beter zijn als uitspraken van de tuchtcommissie (geanonimiseerd) gepubliceerd worden. Aan het eind van het jaar of per half jaar. Of dat er richtlijnen gepubliceerd worden met het aantal schorsingen per soort overtreding. Dan kunnen mensen een dergelijke schorsing ook beter plaatsen. Ik heb namelijk geen idee of dit nu streng is of niet ten opzichte van de “gebruikelijke” straffen.

  Het lijkt dus voor de niet geïnformeerde buitenstaander natte vinger werk. Dat zal het vast niet zijn maar ik vind dat de tuchtcommissie wel een motiveringsplicht heeft. Niet alleen richting betrokkenen maar juist ook voor de hockeygemeenschap als geheel.

  Een grondregel van een rechtsstaat is dat rechtspraak in beginsel openbaar is. Waarom zou dat (in beginsel) niet ook voor de tuchtcommissie moeten gelden?

 14. @Anna, doe even lekker normaal, er is maar 1 slachtoffer en dat is van Ass

 15. Niet mee eens.

 16. @@roek, ja dat kan.

 17. Volgens mij is nu wel vol te houden, dat ook Verga slachtoffer is geworden. Maar uitsluitend en alleen van zijn eigen onbezonnen en onverantwoord handelen. Hij had de “pech”, dat het op beeld is vast gelegd. Zijn interview na de wedstrijd maakte het er niet beter op. Het is goed zo.

 18. Goed dat Verga en Amsterdam op deze wijze reageren.
  Wat betreft de manier hoe werd onderzocht of het naslaan was of niet van Verga is iets ander…
  Werd er nou naar de TV-beelden (NOS) bekeken? Hoogst waarschijnlijk! Dan zouden we ons dus vragen stellen waarom de Pakistaanse speler van OZ vorig jaar niet geschorst werd. Op de beelden was het nochtans overduidelijk dat hij de tegenstander (Alegre denk ik) in het gezicht nasloeg waardoor deze zijn neus brak. Er werd inderdaad niets gedaan, zelfs geen speeldag schorsing. Wordt er dus alleen naar beelden gekeken als de speler een rode kaart krijgt? Uiteindelijk nam de speler deel aan de finale waarbij OZ kampioen werd…

 19. Check je statistieken…OZ werd geen kampioen.

 20. OZ supporter

  @Gui : Als je er niets van snapt en afweet is het meestal beter gewoon te zwijgen. Die Pakistaan van OZ maakte geen slaande beweging met zijn stick, raakte Alegre ook niet in zijn gezicht, Alegre had zijn neus niet gebroken maar gewoon een bloedneus door een normale botsing met diezelfde Pakistaan zoals die iedere zondag voorkomen en tenslotte werd OZ geen kampioen. Hoeveel fouten kan je maken in 1 berichtje? Bovendien was is het nut van oude koeien uit die gracht te willen halen?
  Wat betreft de affaire Verga/van Ass lijkt het me een faire uitspraak. Ik ga inderdaad uit van een domme fysieke overtreding zonder de intentie iemand te blesseren. Beide partijen reageren tot nu toe correct in de pers en de rest zullen ze onder elkaar moeten uitpraten en oplossen. Daar hebben wij als buitenstaanders verder niets mee te maken.

 21. Veel te zware straf. Die arme Verga is door alle slechte publiciteit en door de schorsing door zijn club genoeg gestraft.

  Als de nos cameras er niet toevallig bij waren die dag, dan was deze affaire nooit zo groot opgeblazen.

  Complimenten aan de fam van Ass die niet rancuneus is en zelf ook wel snapt dat het hier een dom ongeluk betreft.

  Jammer dat de Bond zo nodig een punt moet maken

 22. Er is maar 1 slachtoffer en dat is Seve. Kanttekening bij opmerking Amsterdam dat ze BLIJ zijn het achter zich te laten. T.o.v. Seve klinkt dat wrang die nog een heel leven ellende voor de boeg heeft. Tweede kanttekening is dat de bond weer eens uitblinkt in geheimzinnigheid door geen openbaarheid te willen geven aan de uitspraak.

 23. Verga wilde zeker geen 10 tanden uit de mond van Seve slaan. Seve stond op de verkeerde plaats. Verga heeft er met deze vreselijk lompe actie voor gezorgd dat zijn team ernstig benadeeld werd, van een wedstrijd was immers geen sprake meer. Verga is door zijn club tot aan de winterstop geschorst. Seve kan waarschijnlijk pas na de winterstop weer speelminuten maken. Verga zit dan in competitieverband nog 3 wedstrijden aan de zijlaan.

  Hoogte van de straf is wat mij betreft terecht. Beiden zijn verliezers in deze situatie. Al is het alleen maar om de hele situatie.

 24. @ozsupporter

  Oude koeien uit de sloot* halen gebeurt hier constant, dat is de enige man voor mensen om erover te praten.

 25. @ozsupporter

  Excuses man moet manier zijn.

 26. Verga is voor 30% van de competitie geschorst, is toch een goede straf?

 27. Heel erg naar voor van Ass, wil het niet bagatelliseren, maar iedereen die zegt een leven vol ellende schiet bij mij in verkeerd keelgat. Heb zelf 11 tanden uit mond en gebroken kaak met soort gelijk hockeyongeluk gehad en los van het feit dat ik iets vaker naar tandarts moet ben ik best een gelukkig persoon 😉 verga is al zwaar gestraft, mijn inziens een te zware straf.

 28. Hier idem: 12 tanden uit mijn bek geslagen en kaak op 3 plaatsen gebroken tijdens een lompe actie op een onderbond toernooi in het zuiden van het land, maar ben eigenlijk veel gelukkiger nu.

 29. @ bb en eric: O ja? dit komt dus veel vaker voor, alleen is dit voorval breed uitgemeten in de media omdat er cameras bij waren.

  droegen jullie een bitje en zo ja heeft dit de boel juist verergerd?

 30. Verga’s echte beproeving komt nog. Deze beelden zijn de wereld rondgegaan en top-internationals en coaches hebben hun eigen oordeel kunnen vormen. Die gaan zijn korte lontje uitnutten en indien nodig zelf de eerste klap uitdelen om niet in de positie van Van Ass te geraken.

 31. @maktub, Verga mag er inderdaad wel voor uitkijken, dat iemand op en dag nog iets komt “rechtzetten”. Verga is niet het enige met een kort lontje in deze wereld. Er zijn bovendien ook nog lange lonten. In het vuur van het spel etc…. Verga heeft weinig vrienden gemaakt, er wel nogal wat verloren. Ik denk dat het goed is deze realiteit onder ogen te zien. Wellicht ook een punt van aandacht voor de arbitrage. Zonder Verga overdreven te gaan beschermen.

 32. Ach, je kent dat wel op zo een toernooi, allemaal houthakkers, zoeits kan je verwachten op dat niveau, meer onkunde dan opzet…

  Die twaalf tanden, tja, kan verkeren, was een leuk toernooi toch. Ben die vent eeuwig dankbaar, zit zoals ik al zei, een stuk beter in mijn vel na dat ongeluk en stond net als Van Ass weer lekker snel op het veld. Hij niet, heeft zijn sticks aan de wilgen gehangen en is dus eigenlijk het ware slachtoffer. Ik doe 4x per jaar de tandarts, en dat al 12 jaar lang.

  Elke keer als ik in de spiegel kijk, denk ik aan toen en dat moment dat mijn leven compleet veranderde. Mijn dader stuur ik 2x per jaar een cadeautje. 1x op 16 mei, de dag van de omslag(niet de aanslag) en natuurlijk ook met kerst. Ik ben geen slachotoffer, dat denken de mensen wel, nee joh, dat is hij.
  Het kan verkeren.

 33. Seve van Ass werd roekeloos “aangeschoten”, ben het met Dantuma eens. Verga is het echte aangeschoten wild en dat komt – helaas voor hem – heel sporadisch nog goed. De opmerking van de bondscoach mbt positie Ned XI was ook veelbetekenend. “Ik ben niet de rechter, dat had de tuchtcommissie KNHB kunnen beslissen+ of woorden van die strekking. Overigens weer superslim bedenksel van de operatie tijdens de HWL…..

Reageer