Uitslagen hoofdklasse zondag 23 maart (heren)

Vanavond werd bij de heren de twintigste speelronde gespeeld. Lees hier de uitslagen en korte samenvattingen van het verloop van de wedstrijden.

Amsterdam - Pinoke RV Hoogeveen
Credit: Rob Visser

Kampong – Tilburg: 5-1

Een mooi dag voor de ploeg uit Utrecht. Door de 5-1 overwinning op Tilburg zijn de play-offs veilig gesteld en heeft de ploeg van Alexander Cox door het gelijkspel van OZ ook de koppositie te pakken. Kampong had weinig moeite vandaag met de hekkensluiter. Goals van Roderick Weusthof, Thierry Brinkman en Philip Meulenbroek in de eerste helft zorgde al voor een comfortabele 3-0 voorsprong bij rust. Daarna liep de thuisploeg via Quirijn Caspers en Martijn Havenga nog uit naar 5-0. De 5-1 die Jip Krens in de slotminuten leek hierdoor enkel voor de statistieken maar niets is minder waar. Doordat Tilburg op doelsaldo laatste staat zijn alle goals van grote waarde in de strijd tegen directe degradatie. Kampong is zoals gezegd nu koploper, heeft een gelijk aantal punten als OZ maar staat slechts met één doelpunt meer in de plus.

Den Bosch – HGC: 2-4

Voor HGC leken na vorig dubbelweekend de kansen op play-offs verkeken. Maar, zo lang er nog een kans is, blijf je natuurlijk vechten en dus moesten er vandaag ook weer punten gepakt worden. Tegenstander was Den Bosch dat de punten ook hard kan gebruiken om play-outs te ontlopen. De ploeg uit Wassenaar neemt in Den Bosch een vroege voorsprong via Koen Bakhuis en met deze 0-1 stand gaan de teams rusten. Den Bosch weet echter ook in de tweede helft geen aansluiting te vinden en ziet de gasten via Simon Egerton, Shea McAleese en Floris van der Linken uitlopen naar 0-4. Austin Smith en Lucas Vila zorgen dan nog voor de ere-treffers maar deze komen te laat om de overwinning voor HGC nog in gevaar te brengen. Den Bosch zakt door deze nederlaag af naar de tiende plek en dus play-outs. Met wedstrijden tegen concurrenten Tilburg en Pinoké in het verschiet heeft het echter nog alle kansen om de play-outs te ontlopen.

Bloemendaal – Oranje Zwart: 2-2

De topper van vandaag ging tussen Bloemendaal en koploper Oranje Zwart. Bloemendaal dacht te moeten winnen om de vierde plek te behouden en OZ zou bij wist zeker zijn van play-offs. Op ’t Kopje liet Oranje Zwart, net als vorige week tegen Kampong, zien over veel veerkracht te beschikken. Na bijna één helft gespeeld te hebben keken de Eindhovenaren namelijk tegen een 2-0 achterstand aan. Voor Bloemendaal scoorden Tom Boon en Ronald Brouwer.  Op slag van rust zorgde strafcornerkanon Mink van der Weerden echter weer voor wat vertrouwen door de aansluitingstreffer binnen te slepen. In de tweede helft lijkt de thuisploeg, ondanks een gemiste strafbal van Van der Weerden, lange tijd af te stevenen op drie punten maar wederom in de slotminuut mag van der Weerden aanleggen op kopcirkel. Zijn inzet raakte het goal niet maar Sander Baart schiet zijn team vanuit de rebound naar een gelijkspel. Hiermee staat OZ nu zeven punten voor op de nummer vijf, Amsterdam en is het met nog maar twee wedstrijden te gaan alsnog zeker van play-offs.

Schaerweijde – Hurley: 2-1

In de strijd tegen play-outs heeft Schaerweijde vandaag een grote slag geslagen door te winnen van Hurley. In Zeist nam de thuisploeg via Melchior Looijen in de eerste helft de leiding. In de tweede helft wist Thijs Knetemann de voorsprong te vergroten naar 2-0. Dat Hurley vervolgens via een doelpunt van captain Andy McConnell weer aansluiting wist te vinden zorgde voor een spannend eindkwartier en was de vreugde bij de thuisploeg groot toen het eindsignaal klonk. Schaerweijde staat met nog twee wedstrijden te gaan op de zevende plek maar kan nog niet op de lauweren gaan rusten. Nog steeds zijn ze slechts een punt verwijderd van play-outs.

Rotterdam – Laren: 4-1

In Rotterdam nam de thuisploeg het op tegen degradatiekandidaat Laren. De ploeg van Reinoud Wolff neemt na een kwartier de leiding via Frans Hagemans. De Rotterdammers zien deze echter al snel weer in het niet vallen wanneer Martijn de Jager zijn ploeg weer op gelijke hoogte brengt. Het duurt nog tot in de 49e minuut voordat de thuisploeg het heft in handen neemt. Dan schiet Jeroen Hertzberger zijn ploeg op 2-1. In de slotminuten weet zijn team pas echt de wedstrijd op slot te gooien. Hidde Turkstra en wederom Hertzberger brengen dan de eindstand naar 4-1. Laren heeft met het oog op het doelsaldo de schade weten te beperken. Aankomend weekend hopen ze na de zware wedstrijden tegen Amsterdam en Kampong Tilburg op doelsaldo voor te kunnen blijven.

Amsterdam – Pinoké: 4-2

Een grote sensatie vanavond in het Amsterdamse Bos waar laagvlieger Pinoké wist te winnen van play-off kandidaat Amsterdam. Via Justin Reid-Ross pakken de Steekneuzen al vroeg in de wedstrijd een voorsprong maar nog voor rust zorgen Valentin Verga en Billy Bakker ervoor dat de thuisploeg met 2-1 de kleedkamers in gaat. In de tweede helft komen de gasten sterk terug. Via wederom Reid-Ross komt het team van Diederik Donk weer op gelijk hoogte en daarna zorgen Lucas Judge en Joost van de Vijfeijken, geholpen door slordig verdedigend werk van Amsterdam, ervoor dat de drie punten mee gaan naar de andere kant van de Amstelveense sloot. Duur puntverlies voor Amsterdam dat bij winst de vierde plek had over kunnen nemen van Bloemendaal en nu de play-off plek niet meer in eigen hand heeft. Pinoké heeft zichzelf met deze drie punten op doelsaldo uit de play-out zone gewerkt.

Comments (31)

 1. Bloemendaal verdiende te winnen tegen OZ, was het niet dat De Liefde andere plannen had en er alles aan deed om OZ een punt te bezorgen (strafbal, 5 strafcorners – allen discutabel). Deze man is een absolute schande voor het hockey en zou nooit meer een topper mogen fluiten!

 2. Ben het met je eens, 3 corners onterecht! Was niet best gefloten van hem!

 3. Hans van der Ley

  Beste Bart, je zult inmiddels wel gezien hebben dat je zowel bij de strafbal als bij de 2-2 weer volkomen mis zat. Hoop dat je hier zelf ook niet blij mee bent. We maakten voor de wedstrijd al grapjes dat het moeilijk met jou als scheidsrechter zou worden voor Bloemendaal.. Ik ben de eerste die toegeeft dat fluiten op dit niveau erg moeilijk is, maar jij bent wel erg vaak bij discutabele beslissingen betrokken. Geloof niet dat je partijdig bent maar fluiten is niet jouw ding. Hou er mee op en focus je op het kamer lidmaatschap.

 4. De druiven zijn zuur in Bloemendaal waar zelfreflectie nimmer het sterkste punt is. Afreageren op de arbitrage is heerlijk en oh zo gemakkelijk.

 5. hans.van.der.ley

  @druif. Kijk even naar de samenvatting.Zou geen moeilijke woorden gebruiken waar je de betekenis niet van weet

 6. @druif Zeker niet bij het duel aanwezig geweest? Kijk anders even de NOS beelden na.. De Liefde is helaas meer bevooroordeeld dan incompetent. Het enige wat ik van hem wil zien is: Minder, minder, minder!

 7. @druif,

  Je was zeker niet aanwezig op het kopje.
  Bloemendaal was de betere ploeg vandaag, natuurlijk moeten ze het zelf afmaken. Maar het is niet de eerste keer dat De Liefde gruwelijk in de fout gaat en door zijn beslissingen het resultaat van de wedstrijd/competitie beïnvloed.
  De bond ziet dit toch ook?
  Ik geloof niet dat hij het expres doet, aangezien ook de groene kaart voor Briels werkelijk nergens op sloeg.
  Maar hij kan gewoon het niveau niet aan. Zoals helaas velen in de hoofdklasse.
  Misschien eens brainstormen met coaches hoe zij dit zouden aanpakken. Misschien wel een scheidsrechter meer op het veld zolang er geen video wordt toegepast in de HK.
  Maar het kan niet zo zijn, dat deze semi-profploegen in de hoofdklasse worden begeleid door amateurs.
  Moet het niveau van de scheidsrechters omhoog zal er ook geïnvesteerd moeten worden door de KNHB.
  Ook zij moeten gaan trainen. Fit zijn, video, meer fluituren maken, enz enz.

  Dit kan echt niet langer.

 8. hans.van.der.ley

  Een bond die de heren Bruning en ten Cate als beoordelaar aanstelt neemt de arbitrage duidelijk niet serieus

 9. Waarom is de strafbal discutabel? Een speler die op het doel wil schieten, krijgt een duw. Dat is een strafbal. Een speler die een andere speler bijna de boarding induwt krijgt een gele kaart en een strafcorner tegen.

 10. Gewoon mega dom verdedigd tot 2x toe door jenniskens. terechte strafbal, terechte corner + geel. Shoot was het zeker maar is vanuit de lijn van de scheids moeilijk te zien

 11. OZ was vandaag niet in de beste vorm maar het was een zeer spannende pot en het is toch Bloemendaal dat een 2-0 voorsprong weggeeft. Die scheids was inderdaad anti Bloemendaal.

 12. Ik heb zelf niet de hele wedstrijd gezien maar op basis van de beelden van de nos zat De Liefde er alleen naast bij die shoot op het einde. Die strafbal en de strafcorner + geel mag toch geen discussie over mogelijk zijn lijkt me. Zeer vervelend dat hij die shoot mist, maar ik zou als Bloemendaler eerder mijn woede richten op Jenniskens, wat een totaal onnodige overtreding waar die strafcorner uit kwam.

 13. @Joppa: als je er bij was geweest had je gezien dat De Liefde vlak voor het einde 3 strafcorners weg gaf. Gedurende de hele wedstrijd had hij de schijn tegen en gedroeg zich alles behalve als een neutrale scheidsrechter.

 14. Buitenspel

  Het is toch algemeen bekend dat De Liefde geen voorliefde heeft voor Bldaal? Niet verrassend dat hij weer een shoot mist op een vrij belangrijk moment, dat overkomt hem vaker. Natuurlijk had Bldaal het moeten afmaken, had Tom B. de bal vast moeten houden en had Tim J. juist niet moeten vasthouden. Maar goed…vrijdag massaal naar HGC om Bldaal aan te moedigen.

 15. Zie de smile op zijn gezicht op het moment dat hij Tim Jenniskens een kaart geeft…

  Tijd dat het diploma van deze HBOer en nepliberaal wordt ingenomen!

 16. @haat, die actie van Jenniskens was toch ook knap stom en twee stomme acties levert een kaart op. Maar de Liefde is geen Bloemendaalfan, dat was ook duidelijk gisteren.

 17. Lenny Baker

  Haha, die Hans van der Ley. Altijd negatief, altijd zeiken. Zelfs bij FC Groningen lekker afgeven op de scheidsen.

 18. Hans, Ik heb de NOS-beelden nu meerdere keren bekeken maar ik blijf er bij dat de druiven in Bloemendaal zuur zijn. De strafbal tegen Jenniskens was regeltechnisch volkomen juist al had een gele kaart voor het gooien met zijn stick niet misstaan, Het zij zo. Hij mocht blijven staan en de strafbal werd gemist. Vervolgens mist jouw Bloemendaal een aantal strafcorners op rij vandaar mijn opmerking over het gebrek aan zelfreflectie. De laatste strafcorner (strafverzwaring tegen Jenniskens) is volkomen terecht. Een oerdomme overtreding aan de zijlijn. Dat de bal uit de rebound wel/niet een Brabants been beroerd is pas na een aantal herhalingen waarneembaar. Knap dat jij dat vanaf de zijlijn al direct hebt gezien.
  Je laatste opmerking over twee gelouterde voormalige internationale scheidsrechters is gewoon beneden alle peil. Zij doen er wekelijks alles aan om het peil van de Nederlandse HK-arbitrage te verbeteren iets waar jij met jouw bijdrage in ieder geval niet in slaagt en dat is jammer. Bloemendaal moet de oorzaak van het gelijke spel in eerste instantie gewoon bij zichzelf zoeken.

 19. Hans van der Ley

  @druif. Let’s agree to disagree. Vind arbitrage zeer matig op dit moment. Weet dat het moeilijk is maar sommige scheidsrechters disfunctioneren structureel in de hoofdklasse. Vind als je commentaar hebt moet je man en paard noemen en dat niet anoniem doen. Wat ook niet helpt is de in mijn ogen arrogante houding waar mee sommige scheidsrechters de spelers benaderen . Het veroorzaakt mede het spel van Tim Jenniskens gisteren. Verder een sportieve wedstrijd gisteren en door Roel van Eert prima gefloten.shoot leek mij voldoende duidelijk dat je van een de Liefde mag verwachten dat hij het ziet.

 20. Bloemendaal heeft het gelijke spel aan zichzelf te danken en niet aan Bart de Liefde, laten we dat voorop stellen hij kan nog zo KL… fluiten of de tegenpartij naar de goal fluiten. De ploegen doen het zelf je moet om de scheidsrechter heen spelen. Discutabele beslissingen zijn nooit leuk en wees allemaal eerlijk als het kwartje van de scheidsrechter onze kant op valt, hoor je niemand. Het hockey spel is de laatste jaren zoveel sneller geworden dat je simpel weg gewoon niet alles kunt waarnemen. Een derde man erbij die langs de kant staat en misschien een neutrale waarneming heeft zo de oplossing zijn. Wat ons veel meer zorgen moeten baren is dat we over een aantal jaar weinig tot geen bondsscheidsrechters meer overhouden. De nieuwe generatie is uiterst dun in de spoeling. Toegegeven het is wel een apart clubje onze vrienden in het geel. Er zijn zat goede clubscheidsrechters die geen bonds willen worden omdat het een ons kent ons wereldje is en daar willen sommige niet bij horen.

 21. Ik heb de wedstrijd niet live gezien maar ook gister de samenvatting, en in mijn ogen moet deze scheidsrechter de shootbal natuurlijk gewoon zien, je ziet het ook in de ehl of het internationale landenhockey als de spelers protesteren of een videoref aanvragen zitten ze 9 van de 10 x goed en ook gisteren zag je dat de hele cornerverdediging steveig protesteerde in mijn ogen een teken dat er iets niet in de haak was.

  Het negatieve van deze scheidsrechter is tevens zijn pedante/arrogante houding hij en niemand anders weet het beter.

 22. Het gaat er natuurlijk ook om dat als Amsterdam gewonnen, Bloemendaal nu 5e had gestaan!

  Bart de Liefde had waarschijnlijk ook de strafbal bij Kampong afgekeurd #pearlpearlpearl

 23. amsterdam

  wat een (nacht)blindheid is dat zeg. Die scheids heeft waarschijnlijk nooit gehockeyed. Mooi nieuws item voor jullie site trouwens. afgekeurde strafbal bij Kampong-HDM dames. waarbij de dames van HDM echt laten zien wat fairplay is.Over enge clubs gesproken.

 24. Steekneus

  Even genoeg over BDL en BLD…Verrassing van het weekend komt toch gewoon uit Amsterdam waar de Bosderby in het voordeel van Pinoke werd beslist. Even benieuwd naar de voorspelling van de experts op dit forum over de laatste 2 play offs plaatsen en wat onderin gaat gebeuren. Rotterdam plaatst zich tegen Laren en Bloemendaal wint van HGC en Tilburg.

  Onderin wat lastiger, maar op basis van programma verwacht ik niet dat Schaerweijde, Laren en Hurley nog punten gaan pakken. Kampong is denk ik een maatje te groot voor Pinoke, maar al wel geplaatst voor play offs. Veel zal afhangen van Den Bosch, op papier het eenvoudigste programma, maar Tilburg vecht tegen direct degradatie en Pinoke voor direct handhaving. Mijn voorspelling: Laren direct degradatie, Tilburg en Den Bosch play outs.

  Het wordt iig wel spannend dubbelweekend.

  Wat denken jullie?

 25. @amsterdam wat heeft de afgekeurde strafbal van Kampong met dit nieuwsitem te maken? Waarom is, als de scheidsrechters een fout maken hdm een enge club? Heeft OZ tgen de scheidsrechter gezegd dat het eigenlijk shoot was? Nee, ook een enge club? Heeft Kampong tegen de scheidsrechter gezegd dat het eigenlijk geen strafbal was? Heeft Kampong tegen de scheidsrechter gezegd dat hun eerste doelpunt (een te hoog ingeslagen strafcorner) eigenlijk niet zou mogen tellen? Nee, ook een enge club? Met deze redenering zijn er alleen maar enge clubs.
  Natuurlijk maken scheidsrechters fouten, als deze van invloed zijn op het wedstrijd of competitie verloop is dat extra pijnlijk, niet in de laatste plaats voor de scheidsrechters zelf. Ik geloof niet in opzet. Wel belangrijk dat dit wordt geevalueerd en dat er lering uit wordt getrokken. De spelers maken doorgaans meer fouten in een wedstrijd dan scheidsrechters, als we ze af blijven branden hebben we binnenkort geen scheidsrechters meer, want wie wil nu voor zijn plezier het hoofd op het hakblok leggen?

 26. Nou, als ik de reacties zo lees hierboven, zal het tijdens de eerst volgende scheidsrechtersopleiding het wel storm lopen (we zien het met zijn allen immers zo goed). Als de opkomst dan ook tegenvalt, verwacht ik dat een aantal heren en dames hier dan ook hun mond zullen gaan houden….

 27. @thomas, want als je geen scheidsrechtersopleiding volgt Mag je niks zeggen?

 28. @Adriaan
  Dat zeg ik niet….maar ik denk dat sommige mensen zich eerst eens moeten verplaatsen in een situatie of de scheidsrechter alvorens allerlei zaken over mogelijke partijdigheid en derg. rond te roepen. Vanaf de zijlijn roepen is en blijft heel makkelijk namelijk.

  Ben trouwens benieuwd of Bloemendaal, behalve de video’s van de mogelijke discutabele beslissingen, ook naar de video’s heeft gekeken van alle gemiste SC’s. Is een stuk leerzamer en dan ben je in toekomstige wedstrijden mogelijk niet afhankelijk van een scheidsrechtersfout…

 29. @thomas, ja dat zou kunnen maar het is niet voor het eerst dat het hier over scheidsrechters gaat en ook niet voor het eerst dat er cruciale fouten gemaakt zijn.

 30. @Thomas.Jouw redenering is hetzelfde als wat Druif zelfreflectie noemt. Volgens jullie is er slechts sprake van benadeling van een team door de scheidsrechter als je een 100% score uit de toegekende strafcorners haalt. Oorzaak punten verlies Bloemendaal ligtndus bij strafcorner trio en niet bij de Liefde. Interessante kijk op topsport.

 31. @.??? Helemaal mee eens!

Reageer