Van Ass: ‘Als India in de buurt van ons goal kwam konden wij elkaar niet meer verstaan’

De Oranje heren begonnen de Champions Trophy in Bhubaneswar zeer verdienstelijk met overwinningen op Argentinië en Duitsland maar verloren dinsdag vervolgens onverwachts van het tot dan toe puntloze India. De ploeg van Max Caldas speelde slordiger dan in de wedstrijden ervoor maar leek tot het vierde kwart de controle te behouden. Volgens Seve van Ass miste Nederland echter de hele wedstrijd scherpte.

WK heren Nederland-Oranje-Argentinië-RU van Ass
(c) Roel Ubels

“Voornamelijk in de eindfase,” voegt de spits eraan toe. “50-50 duels werden constant verloren, balletjes die er tussenin vielen waren ook allemaal voor hen.  Van tevoren hebben we nog benoemd dat we voor de winst zouden gaan maar misschien waren we toch een beetje overdonderd door de ambiance ofzo, ik weet het niet. Het was in ieder geval niet scherp genoeg.” Dat het publiek Oranje iets van de wijs bracht zou zomaar aannemelijk kunnen zijn. Het uitverkochte Kalinga Stadion stond fanatiek als één man achter de thuisploeg. “Het was wel gaaf om mee te maken,” grinnikt van Ass. “Als zij ook maar een beetje in de buurt van onze goal kwamen ging het publiek keihard gillen en konden wij elkaar niet meer verstaan. Toen wij scoorden was het juist weer muisstil, heel bizar.”

Ondanks de verloren wedstrijd tegen India behouden de Nederlandse mannen de koppositie in poule B en hebben dat te danken aan de twee sterke wedstrijden tegen Argentinië en Duitsland. In vergelijking met het WK lijkt Oranje achterin meer rust uit te stralen en aanvallend wat dynamischer. Dat is geen toeval vertelt Van Ass. “We hebben veel op duels getraind, dus de tegenstander voor je houden, sterk zijn en of de bal of de man er langs maar niet allebei. Op zich gaat dat wel goed. Aanvallend proberen we inderdaad heel dynamisch te zijn door de spitsen het middenveld in te laten duiken en andersom. Vandaag (tegen India, red.) ging dat helaas niet goed, we liepen een beetje tegen onze eigen muur aan terwijl we juist ruimte voor elkaar willen creëren.” Van Ass zelf lijkt ook baat te hebben bij de nieuwe dynamiek. Hij is minder onzichtbaar dan hij voorheen kon zijn en creëert met zijn techniek regelmatig gevaar. “Ja, het gaat wel lekker,” geeft de aanvaller toe. “Vandaag was duidelijk minder maar de eerste twee gingen goed. Ik kreeg de bal vaak op fijne posities en kon van daaruit makkelijk naar binnen trekken.”

Aanstaande donderdag hoopt Van Ass zowel persoonlijk als met zijn team het goede spel van de eerste twee pouleduels door te kunnen trekken. Hij vindt dat Oranje tegen Pakistan best wat meer mag proberen te forceren. “We hebben veel half court gespeeld en dat is prima om het klein te houden maar ik denk dat we nu wel iets meer druk op de achterste linie mogen zetten,” licht de spits toe. “We moeten niet zoals vandaag stranden in de dynamiek want op een gegeven moment was er helemaal niemand meer bereikbaar. Dus donderdag moeten we ervoor zorgen dat we pass opties geven en het gas erop zetten.”

Naast het hockeytechnische aspect zal de Nederlandse staff  het donderdag ook druk hebben met de hitte. Waar Oranje de poulewedstrijden ’s avonds speelde, vangt de kwartfinale om 11:30 uur ’s middags aan. “Dat scheelt echt heel veel,” vertelt Van Ass. “Rond vijf wordt het hier een beetje donker en koelt het af tot een graadje of 16 maar overdag is het 30 graden en snikheet. Het zal wel even wennen worden dus we moeten nog even kijken hoe we daar slim mee om kunnen gaan.”

Reageer