Van Ass: ‘De discipline zonder bal bepaalt de uitkomst’

Het Nederlands elftal won zondagmiddag in een vermakelijke wedstrijd met 3-1 van Argentinië. Ook voor bondscoach Paul van Ass is de kop er nu af. Trots en misschien ietwat opgelucht stond hij na afloop van de wedstrijd de pers te woord.

WK Nederland Argentinië Oranje Paul van ass DR
Credit: Daan Rhijnsburger

Grappend, maar met serieuze ondertoon vertelt hij dat hij rekening had gehouden met verlies of gelijkspel. “Ik had bedacht dat ik dan niet onrustig zou worden. Ik ben niet extra gespannen de wedstrijd in gegaan maar ik heb de Argentijnen hoog zitten, ze zijn moeilijk te bespelen. Dus ik had voor mezelf ook bedacht dat ik het team niet extra gek zou maken. We hebben het uiteindelijk goed met elkaar opgebouwd, rustig en helder met een plan dat we samen hebben opgesteld. Ik had er juist veel vertrouwen in en nu liggen we dus eigenlijk voor op plan,” lacht van Ass. “Robert (van der Horst, red.) heeft het team vandaag mooi bij zich gehouden,” vervolgt hij. “We zijn niet in de val gelopen om eruit te klappen. Dat doen we tegenwoordig veel beter en dat is ook de grote winst die we na de eerste wedstrijd op de HWL hebben geboekt (toen verloor Oranje met 5-2 van Argentinië, red.). De discipline zonder bal bepaalt de uitkomst en daar zijn ook de mannen zich van bewust. Met bal gaan we altijd wel lekker.”

Totdat de 1-0 viel domineerde Nederland de wedstrijd en kwamen de Argentijnen er simpelweg niet aan te pas. Met rust en vertrouwen leek het enkel een kwestie van tijd tot Oranje de score zou openen. Toen Valentin Verga echter eenmaal de bal achter keeper Juan Vivaldi had getikt lukte het ‘Los Leones’ prompt om in korte tijd drie corners te versieren. “Je kunt je weinig fouten veroorloven tegen zo’n ploeg, die bal ligt er zo maar in en na die 1-0 zakten we wat weg,” aldus van Ass die aangeeft er geen punt van te hebben gemaakt. “In de rust heb ik gezegd: ‘De eerste helft is voorbij, dat is klaar, en nu gaan we. En binnen enkele minuten was het gedaan.” De tweede helft was net vijf minuten oud toen Mink van der Weerden Oranje op 2-1 zette. Dit tot grote tevredenheid van de bondscoach. “Als het altijd zo zou gaan heb ik een makkelijk baantje,” zegt hij lachend. “Uiteindelijk hebben we ons uit die voorzichtigheid modus gespeeld. Het was jammer dat die 4-1 werd afgekeurd want dan had de 5-1 er ook wel ingezeten denk ik.”

Met die 4-1 bedoelt Van Ass een rake corner van Mink van der Weerden die na de raadpleging van videobeelden werd afgekeurd voor gevaarlijk spel. De bal zou via de hand van de uitloper richting goal zijn gegaan. “Dus als je uitloopt en je duikt is het gevaarlijk,” concludeert hij om er gekscherend aan toe te voegen: ‘Ja, die bal is best hard dus ik begrijp het wel’. “Nee, ik ben volledig verrast door deze interpretatie. Hij (de uitloper, red.) is te laat dus ik vind het heel raar maar ik ga er verder geen punt van maken.”

Desgevraagd gaf de bondscoach ook zijn complimenten aan middenvelder Robbert Kemperman die na een knappe individuele een corner versierde waarmee Mink van der Weerden Oranje vroeg in de tweede helft weer op voorsprong bracht. “Het was een geweldige actie, daarmee brak hij de wedstrijd open. Dat kan hij. Maar dat kunnen ook anderen en die doen het misschien tegen Korea.” Dinsdag spelen van Ass en zijn mannen tegen de Aziatische formatie. “Ik denk dat we daar goede zaken kunnen gaan doen,” blikt de coach vooruit. “Misschien worden we dan opeens bloednerveus maar ik verwacht het niet.”

Dinsdag om 19:45 uur treedt Nederland aan tegen Korea. Hoogstwaarschijnlijk in een wederom vol, enthousiast en luidruchtig Kyocera stadion. Ook van Ass vond de sfeer fantastisch. “Ik vond het gister indrukwekkender dan vandaag.Toen was ik toeschouwer, vandaag ben je toch meer bezig met alle dingetjes en is het meer een werkdag maar ik heb zeker genoten.”

 

Reageer