Van Ass: ‘De eerste helft was hockey, de tweede helft was vechten’

Na de 1-0 overwinning op Duitsland kon bondscoach Paul van Ass niet anders dan tevreden zijn met de Oranje ploeg. Vooral in de eerste helft werden de Duitsers volledig overrompeld door het Nederlandse geweld.

“Ik had vandaag gezegd: Dit is de wedstrijd waarvoor we hier zijn en waar je over droomt als je denkt aan het WK. We gaan vandaag opstaan en de wedstrijd hard maken voor niemand anders dan voor onszelf,” vertelt Van Ass die als hij terugblikt op de wedstrijd twee ‘soorten’ helft zag.  “De eerste was hockey en de tweede was vechten,” legt de bondscoach uit. “Zij moesten risico nemen en dat deden ze goed. Ze zetten het heel breed op, met een hele hoge laatste man. Ik heb toen in overleg met Robbert (van der Horst, red.) gezegd: Wij gaan één op één proberen om hen die cirkel uit de duwen en dat zijn we gaan doen. De jongens hebben het ontzettend goed gedaan.”

Waar Oranje vooral in de eerste helft de wedstrijd domineerde en een aantal mooie kansen creërde, werd er in de tweede helft onder druk ook zeer goed en rustig verdedigd. “Achterin werd goed geknokt,” beaamt Van Ass. “Maar ook op het middenveld en voorin hebben we het goed gedaan want die jongens maken een meters. Die hebben het hele veld al tig keer doorkruist voordat ze de bal krijgen. Dat moeten ze ook doen want anders komen de midden- en achterlinie onder druk. Het is een totale ketting die wij sterk willen houden.”

Dat de wedstrijd ‘maar’ met 1-0 werd gewonnen en het in de slotminuten nog even heel spannend werd is niet iets dat Van Ass dwars zit. “Dit wordt nooit 6-0, het zijn altijd close games en dat moet ook, anders is het niet leuk. Het gaat gewoon op en neer, het is topsport en daar komen we ook voor. Je moet uitgedaagd worden en daarom willen we deze potjes spelen.”

Niet lang geleden speelde Oranje ook op de Hockey World League dergelijke ‘potjes’ tegen grootmachten als Duitsland en Australië. “We hebben die wedstrijden toen gewonnen en dat was daar de winst die we als ploeg behaalde. Het team dat we nu hebben kan knokken en het praat met elkaar. We spreken één hockeytaal, en al gaan er natuurlijk wel eens dingen mis, we snappen elkaar.”

Met negen punten uit drie wedstrijden heeft Nederland als koploper van poule B een grote stap naar de halve finale gezet. De tweede positie wordt gedeeld door Argentinië en Nieuw-Zeeland, zij hebben beide zes punten. Aanstaande zondag staat het duel met Zuid-Afrika op het programma. Paul van Ass heeft er duidelijk zin in. “Ik zeg niet dat we hier gaan winnen, ik zeg alleen dat de mensen in de volgende wedstrijd het heel moeilijk gaan krijgen,” sluit de tevreden bondscoach lachend af.

Reageer