Van Ass: ‘Galema is van het niet lullen maar poetsen’

Bondscoach Paul van Ass maakte vandaag bekend welke achttien spelers hij meeneemt naar het WK in Den Haag. Onder de afvallers bevindt zich ‘vaste waarde’ Bob de Voogd. Floris van der Linden en Jelle Galema haalden de selectie dit keer wel.

Over zijn keuze om Bob de Voogd niet mee te nemen vertelde van Ass tijdens de persconferentie het volgende: “Bob doorging een ongelofelijk mooie ontwikkeling naar de Olympische Spelen toe. Hij speelde een sterk toernooi maar zakte daarna helaas wat weg. In India begon hij stroef maar aan het eind van het toernooi zag ik weer de Bob de Voogd die ik ken. Helaas raakte hij daarna weer geblesseerd en vervolgens heeft hij niet meer het niveau kunnen brengen dat hij in zich heeft. Ook de afgelopen trainingsweek nog heeft hij trainingen aan zich voorbij moeten laten gaan omdat hij toch weer last had van een aanhechting. Ja, en als D-day dan dichterbij komt heb ik toch de moeilijke beslissing moeten maken om zonder hem door te gaan. Ik kan hem immers niet de komende weken extra belasten om eruit te komen. Daar is gewoon geen tijd meer voor. En dat was natuurlijk een ongelofelijke teleurstelling voor hem. Maar als ik niet het idee had gehad dat de achterstand te groot was zou ik hem er niet afhalen.”

Wie wel van de partij is, is Floris van der Linden. De verdediger zag de Olympische Spelen en de HWL aan zijn neus voorbij gaan, al stond hij in India reserve, maar nu heeft hij de selectie wel gehaald. Daarnaast is ook jongeling Jelle Galema van de partij. “Jelle is een uitzondering. Hij heeft afgelopen winter het WK onder 21 gespeeld en daarna heb ik tegen hem gezegd dat hij de groep moest aanvallen. Dat hij heeft hij gedaan. Hij heeft een mooie ontwikkeling doorgemaakt, progressie geboekt. Jelle is een ander type speler dan technische jongens als Jonker, Verga en Bakker. Hij is van het niet lullen maar poetsen en dat zouden we ook wel eens nodig kunnen hebben.”

Gisteravond bracht van Ass het goede- en slechte nieuws aan zijn spelers. De selectie koos ervoor gebeld te worden. Ook zijn zoon Seve belde hij in de hoedanigheid van bondscoach. “Hij was superblij,”vertelt van Ass senior. “Of ik een trotse vader ben? Ja, nu wel maar daar was op dat moment geen tijd voor.”

In Den Haag hoopt van Ass de goede lijn van de gouden HWL door te zetten. “We moeten onder andere slimmer omgaan met de periodisering van de wedstrijd. Meer dynamiek brengen. Soms moet je het wel klein maken achterin, dat kan niet anders. Maar als we kunnen zetten we de tegenstander onder druk. We zijn soms nog iets te afwachtend maar als we lef tonen en eruit knallen zijn we super goed.”

Morgen vertrekt de selectie naar Düsseldorf. Hier zal het spelen tegen België, Engeland en Duitsland. “Ik wilde eigenlijk aan het toernooi mee doen omdat Korea zou komen,” vertelt van Ass. Het is altijd goed en leuk om tegen dat soort landen te oefenen omdat we ze niet zo goed kennen en het een lastige tegenstander is. Helaas hebben zij afgezegd. Maleisië zou vervolgens wel komen maar ook zij zagen er uiteindelijk vanaf. Jammer, want nu spelen we enkele tegen landen die we eigenlijk al kennen.”

Reageer