Van Ass: 'In principe stopt het hier' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Van Ass: ‘In principe stopt het hier’

Na een goed WK werden de Oranje heren zondagmiddag in de finale met 1-6 van de mat geveegd door een Australië dat in dit duel simpelweg een maat te groot was. Paul van Ass zag zijn team de controle over de wedstrijd verliezen en niet bij machte zijn om deze weer terug te krijgen.

WK Nederland Argentinië Oranje Paul van ass DR
Credit: Roel Ubels

“De jongens zijn natuurlijk zeer teleurgesteld, hadden op meer gehoopt,” vertelt van Ass wanneer gevraagd wordt hoe de sfeer na de wedstrijd in de kleedkamers was. “Australië was beter en dat doet misschien nog wel het meest pijn.”

Terugblikkend op de wedstrijd vertelt de bondscoach dat hij een goede eerste twintig minuten zag waarna bij de 1-2 het breekpunt kwam. “Bij de 2-1 en bij de 3-1 vlak na rust veranderde het spel. Het lukte ons niet om toen in de wedstrijd te blijven. We deden ons best maar hielden daardoor open huis en waren niet bij machte om met z’n allen het beste spel neer te leggen. Zij kregen zes corners en maakten er drie, wij haalden er vijf en scoorden er geen één.”

“We hebben verloren van een heel goed Australië dat al hun wedstrijden tot nu toe gemakkelijk won,” concludeert Van Ass. “Ze hebben het heel goed gedaan en ons gameplan heeft niet geleid tot wat we wilden, want we wilden goud. Dat wil echter niet zeggen dat je onze filosofie over boord kunt gooien. Hun uitvoeringsniveau was vandaag hoger dan dat van ons, al was dat van ons wel wat lager dan normaal, dat moet ik er wel bij zeggen.”

Het contract van Paul van Ass loopt na dit toernooi af. Zelf geeft hij aan dat ‘het in principe hier stopt’.”We hebben bewust gezegd, we aan tot hier en dan zien we wel,” legt hij uit. “Ik wil graag mijn ervaringen delen, ik heb de behoefte om het goed over te dragen om de lessen van de afgelopen jaren te evalueren. Maar dat is verder allemaal niet aan mij en het gaat ook niet om mij. Het gaat erom wat het beste is voor het Nederlandse hockey, ik ga daar dus ook niet over speculeren.”

Comments (34)

 1. Godzijdank!

 2. @gras, want?

 3. Gekke-gras

  @ gras

  Ik heb nu meerdere reacties van jouw gelezen.

  Ik weet nou niet of jij hockey verstand hebt of dat je het doet om reacties uit te lokken.

  Over vandaag. Het blijkt dat de Aussies een fantastische voorbereiding hebben neergezet om tot dit resultaat te komen. Helaas voor de NL heren dat ook zij het moesten ontgelden.

  Ik heb niet het idee dat als we een andere bondscoach hadden gehad dat we betere resultaten hadden geboekt.

  2e op de olympische spelen en het wk is om trots op te zijn.

 4. @gras

  Hou eens op zeg met overal je vervelende opmerkingen te plaatsen. Je zet alleen jezelf voor gek!

 5. Appel (ofwel Gras)

  Als Vd Heuvel nog bondscoach was geweest, had er vandaag een heel ander Oranje gestaan, dat zich niet had laten vernederen in eigen huis.

  6-1 is de grootste uitslag in een WK finale ooit!

 6. @appel, ja en als Rensenbrink in 78 niet op de paal had geschoten waren we toen wereldkampioen geweest en als Robben 4 jaar geleden had gescoord waren we ook wereldkampioen geweest.

  Als telt niet hebben we niks aan dus die vlieger gaat niet op.

 7. Appel (ofwel Gras)

  Als gaat wel op. Het is duidelijk dat Van Ass nooit de juiste keuze is geweest – hier moet de KNHB verantwoordelijkheid nemen!

 8. De aussies waren gewoon veel beter. Na 15 minuten hockeyen was het al een verloren wedstrjd helaas. En Stockman was wel erg slecht… 3x laag over de grond aan de stickkant. En ze hebben een jaar samen gespeeld ook nog.

 9. Ik heb vandaag een zwakke Nederlandse ploeg gezien. Zoals tegen ENG en tegen NZL en tegen KOR. Tegen DUI en ARG hebben ze het goed gedaan, maar voor WK goud was de prestatie veel te wenig. 2e op de WK is gewoon leuk, maar in eigenlijke zin teleurstellend

 10. Van Oostduin

  Deze ploeg was gewoon (nog) niet toe aan goud. En het is de vraag of deze ploeg ooit aan goud toe gaat komen. Niet primair de schuld van Van Ass. De ploeg mag het bij zichzelf zoeken. Er ontbreekt een echte leider. Van der Horst een prima hockeyer, maar op het moment supreme toch meer het type van de keurige schoonzoon. Daar doen zijn gesprekken met de scheidsrechters niet aan af. Anderen nemen het team ook niet echt bij de hand, terwijl er hier en daar zeker potentie in zit. De tranen na afloop maken het plaatje er niet beter op. Achteraf had ik overigens liever Polkamp meegenomen in plaats van Van der Linden. Beter voor slecht weer.

  Overigens: voor het mondiale hockey zou een WK in Den Haag met twee Nederlandse teams als wereldkampioen geen goede zaak zijn geweest. In die zin goed, dat Australie heeft gewonnen. En dik verdiend bovendien!

 11. We hebben stappen gezet
  Het WK daar moet het gebeuren
  We zijn nu op het niveau van Australië gekomen.
  Alle resultaten tellen niet, het gaat om het WK

  Deze quotes maken duidelijk dat we niets zijn opgeschoten met onze heren. Tijd voor verandering!!!

 12. Ben totaal geen fan van Van Ass, maar vrees dat het niet aan de coach ligt. Australië speelt gewoon een heel ander soort hockey. Noem het kleerkastenhockey. Kerels die een stuk sterker zijn en keihard de duels in gaan. Zowel aanvallend als verdedigend. Dat kun je op twee manieren bestrijden: hetzij door zelf nog sterker en fysieker te zijn (maar dat zal niet lukken want in NL zitten dat soort figuren niet op hockey) of door onsje eigen manier van hockeyen zodanig goed te beheersen dat je de duels vermijdt. Daarvoor zijn we helaas niet goed genoeg. Het enige wat Van Ass te verwijten is is het gebrek aan mentale weerbaarheid. 1-6 was niet nodig.

 13. @Chief

  Als het niet aan Van Ass ligt, wie dan wel? Hij is toch verantwoordelijk voor het spelconcept, voorbereidingstraject en de selecteren van de spelers? Hij is dus 100% verantwoordelijk! Hij is niet in staat gebleken om de juiste poppetjes op de juiste plek te zetten of om het juiste spelconcept voor de door hem geselecteerde spelers te ontwikkelen. Kijk naar onze voetbal collega’s. Zeker niet de beste spelers die Nederland ooit gehad heeft, maar hij heeft ze zo klaargestoomd, met een spelconcept dat bij deze spelers aan lijkt te sluiten.

  Van Ass heeft gezegd dat snelheid het altijd van kracht wint. Polopaarden van werkpaarden. Als dat inderdaad waar is, da heeft hij die polopaarden dus niet juist voorbereidt.

  Al met al tijd voor een coach met verstand van zaken ipv een hoop gebakken lucht…

 14. De Duitsers zijn mentaal gewoon heel sterk. Misschien niet deze keer, maar zeker weer in RIO 2016. Ze kunnen AUS uitschakelen, maar Nederland zeker niet. Nooit

 15. Dank Paul en zijn team!We hebben genoten 2 weken lang.Jammer van de finale maar kom op zeg de bal is rond en het was dikke pech dat iedereen onder zijn niveau speelde in de finale.Australie was gewoon de beste!Ook nog even een groot compliment aan de organisatie en niet te vergeten TV West. KLASSE!

 16. Gaat ook om ieders eigen verwachtingen. Ook al heb je een super voorbereiding, goede coach, goede spelers etc, er kan ook een ploeg gewoon NOG beter zijn. 2e is zeker niet slecht. Het kleerkasten hockey is ons spel niet maar het nieuwe systeem van Van Ass duidelijk ook niet. Ik voel uiteindelijk meer voor de Hollandse school, technisch en gedurfd hockey. OP basis van goede mentaliteit en hard werken zal de snelheid van het spel moeten doen. Maar ook dan kan er iemand beter zijn.

 17. Hinken op 2 gedachten, speelstijlen, heeft Nederland de das omgedaan in combinatie met een gebrek aan vorm bij de meeste spelers. Verkeerde opbouw, trainingsmethoden, niet de juiste spelers geselecteerd? Wie zal het zeggen.

  Het was niet alleen deze finale niet goed, het was een aantal eerdere wedstrijden, waaronder de 1/2 finale ook niet al te best. Leuke entourage en gebrek aan tegenstand heeft werkelijke niveau van NL elftal verbloemd…en toen de finale… Billen bloot en er af…en hoe…uithuilen en opnieuw beginnen….

 18. Ja met de instelling: ach kan gebeuren, volgende keer beter, Australie was gewoon beter. Ja zo komen we er wel jongens! Wat een mentaliteit zeg! In de topsport telt maar 1 ding en dat is goud. Voor de mannen is het al veel te lang geleden. En wij zijn hockeyland nummer 1, meeste mensen die hockeyen, meeste hockeyvelden, sterkste competitie. Dan mogen de doelstellingen toch best hoog liggen! Het wordt tijd dat er harde woorden gesproken worden en er dingen gaan veranderen. Dat pamperen heeft lang genoeg geduurd, een andere aanpak is noodzakelijk. De echte wil om te winnen, het serieus aanpakken, ik zie het niet! Tijdens een toernooi je ook druk maken om een mening van een ex-spelers. Waar ben je dan mee bezig?! Waar is de focus op het toernooi/de volgende wedstrijd?

 19. De Bondscoach is natuurlijk altijd eindverantwoordelijk maar de spelers zelf hebben ook een grote verantwoordelijkheid. Na de wedstrijd zei de Coach onder andere dat er diverse spelers waren die hun niveau niet hebben gehaald !! Zelfs als coach kan je daar op dat moment niets aan doen. Het niet halen van het niveau tijdens zo een belangrijke wedstrijd is beschamend en een Nederlands XI-tal speler onwaardig.Verliezen kan altijd maar niet door het niet halen van het niveau ! Wanneer dat probleem/tekortkoming wordt opgelost
  dat komt het wel goed met het Nederlandse XI-tal

 20. Spelers met kracht en inzet selecteren al in het Nl B.
  niet alleen maar technische spelers die kunnen
  jongleren met een bal.
  Geld ook voor de meisjes selecties : alleen technici worden
  geselecteerd.

 21. De finale was een genante afstraffing. Maar eerlijkheid gebed te zeggen dat Australie van een totaal ander nivo was en nog steeds is.
  van Ass heeft zeker wat bereikt in de afgelopen jaren. OS zilver en WK zilver is toch geen dramatische opbrengst. Staat weer een team waar toekomst in zit.

 22. Stel dat het hier ophoudt voor Van Ass. Wie
  moet hem opvolgen? Alvast een polletje HKH?

  Ik vind het heel lastig. Bij Bloemendaal en Amsterdam zit een buitenlander aan het roer. Loots hebben ze al over moeten halen om te gaan coachen (wel een goede trouwens). Van den Heuvel is het al geweest. Lammers zit vast. Delmee te onervaren. Verboom meer een veldtrainer. Max maar doorschuiven dan? Of voor de discipline en het bikkelen Van Gendt?

  Ik vraag me toch af waar al die topcoaches zijn met die geweldige Nederlandse coachopleiding KNHB.

 23. Van Oostduin

  Van Ass laten zitten, maar wel een hardliner toevoegen aan de staf, die op zijn beurt bereid en in staat is zich ondergeschikt te maken als het moet. Verder zou ik de staf nog eens goed doorlichten. Het is een wat aparte vent en het diploma heeft hij ook niet, maar per saldo vind ik, dat Van Ass met dit spelersmateriaal veel heeft bereikt. En er zit nog wel rek in. Australie was gewoon een VEEL betere ploeg. De teleurstelling over het verlies en de uitslag 6-1 winnen het nu van de ratio. Ook te veel scorebord-journalistiek en/of het uiten van persoonlijke teleurstelling (Brinkman). Als de kruitdampen zijn opgetrokken, wordt het tijd voor een nuchtere analyse. Van mij hoeft Van Ass niet weg.

 24. Dat Nederlanders hun niveau niet haalden, was ook de verdienste van Australie.
  Nieuwe coach: Ric Charlesworth.
  En anders: Caldas naar de heren en Annan naar de dames.

 25. Je zal als ambitieuse hockeyspeler maar overgeleverd zijn aan een bondscoach die al vier jaar bezig is en die:

  Benoemd is op basis van vriendjespolitiek.
  Wel rijbewijs B maar niet trainersdiploma HT4 heeft.
  Karaktermoord pleegt als de selectie voor de OS wordt samengesteld.
  Veel heeft gelezen over bosonderhoud.
  Een persvoorlichter nodig heeft om branden te blussen.
  Als kapitein zijn bemanningsleden voor de haaien gooit.
  Blabla prefereert boven strategisch leiderschap en teambuilding.
  De onmogelijke uitdaging aangaat om zijn zoon in het team te coachen.
  Heeft verzuimd om met zijn team als leider ter voorbereiding op de WK ook een commandotraining te ondergaan.
  In zijn CV te veel finales heeft verloren.
  Verdeel en heers toepast en tegensprekers uitselecteert.
  In een verwassen spijkerbroek de finale coacht en gezag denkt uit te stralen.
  Techniek niet weet te koppelen aan snelheid en doorzettingsvermogen.
  Maar weinig progressie weet te boeken.
  Nu vraagt om een evaluatie met zijn vriendjes in plaats om voor de spiegel te gaan staan en zelfreflectie toe te passen.

  Tijd voor serieuze verandering!

 26. Een Dames Coach,Max Caldas, hoeft niet perse een goede Coach voor de Heren te zijn ! Geen enkele garantie, integendeel. Los van het feit of Caldas hierin geinteresseerd is ? Een mentale Coach naast Van Ass zou misschien de oplossing zijn. Het probleem ligt niet technisch of tactisch of fitheid maar mentaal, de wil om te winnen en te “vechten” zoals de Aussies.

 27. De mensen die zeggen dat Van Ass kan blijven zitten, maar een mental coach naast zich moet krijgen zijn en lijken even vergeten welke toegevoegde waarden Van Ass waren toebedicht bij zijn aanstelling.

  Tuurlijk had hij weinig coaching ervaring, taktisch weinig sterk, was hij zelf nooit een topspeler, ging hij al met zijn 26ste met ‘pensioen’. Dit alles zou ondervangen gaan worden door assistenten.

  Maar hij was wel een echte people’s manager die van dit team echt een team ging maken, die voor elkaar door het vuur gingen. Het lijkt mij meer dan duidelijk dat hij in die missie totaal niet is geslaagd. Maar nu wordt gesuggereerd dat je daar iemand voor aan zou moeten nemen? Wat is de toegevoegde waarden dan van Van ass? De rust rond een team bewaren?

  Hij heeft met zijn acties een team van monddode, grijze muizen gecreëerd. (Overigens wel hele getalenteerde hockeyers stuk voor stuk!!). Maar als het er echt om gaat kan je niet verwachten dat die stille muizen dan in 1 keer wel opstaan en voor hun eer gaan vechten. Resultaat dat behaalt is is gewoon een uitkomst van het gevoerde beleid van de bondscoach!

 28. @Mike, juiste conclusie in laatste zin van jouw betoog. “Resultaat is de uitkomst van het gevoerde beleid van de bondscoach”. Met deze constatering moet je je afvragen wie verantwoordelijk is voor zijn aanstelling. Hier draagt het bondsbestuur van de KNHB de volle verantwoordelijkheid. Het is de vraag of zij met verkregen inzichten in de afgelopen vier jaren een profiel kunnen opstellen waaraan de nieuwe bondscoach moet voldoen en een selectie en benoemingsproces van een gouden topcoach kunnen realiseren.

 29. hordenloper

  @mike,deze groep jongens was voor van Ass al monddood en ook toen waren deze jongens al een groep grijze muizen, het probleem ligt ook niet bij de coach maar bij de spelers.

  De echte wil om te winnen, er echt alles voor laten, etc etc mist deze groep jongens, ze vinden van zichzelf dat ze heel hard trainen maar is dat werkelijk zo? Australie bestaat uit 16 kerels en wij hebben 16 jongentjes.

 30. @hordenloper

  Ze trainen wel heel hard maar als je het mij vraagt niet op kracht maar op techniek. Daar win je het niet mee. Stuk voor stuk zijn het erg goede spelers. Maar het gaat het niet worden op deze manier…

 31. Zou het niet een breder aandachtspunt moeten zijn? Dus ook in de jeugdopleiding het mentale stuk, de wil om te winnen belangrijker maken dan nu? Niet alleen in de Nederlandse jeugdteams maar ook op clubniveau. Ik krijg nu de indruk dat het geforceerd allemaal erg keurig gehouden wordt. Het moet vooral allemaal leuk blijven op en rond de velden. Natuurlijk binnen grenzen van fatsoen en respect maar willen winnen en er alles aan doen om fit, scherp en sterk te zijn mag best wat meer aandacht krijgen.

 32. Als “wij” als “kenners” onze gram willen halen met een zilveren medaille bij de Coach, Team of de KNHB ben ik benieuwd wat er gebeurt in Duitsland en Belgie en al die andere landen die lager geeindigd zijn ?? Natuurlijk was de 2e helft beschamend maar ook van verliezen leert men ! Goed evalueren en waarschijnlijk komt het dan uiteindelijk op mentaliteit aan?

 33. @Diederik, eens dat het allemaal veel slechter kan. We mogen echter niet vergeten dat de OS ook al zilver opleverde. Het is meer een mentaal probleem waar we hier over spreken. En dat mag je wat mij betreft het begeleidingsteam aanrekenen. Er is met Van Ass gegokt en verloren. Niet erg want we kunnen de tijd niet terugdraaien maar wat mij betreft wel tijd voor een nieuwe frisse wind.

 34. Er is veel te leren van het moment dat een leidinggevende, in dit geval de bondscoach, in zijn positie is benoemd. Nu vier jaar geleden is stemming gemaakt over de communicatievaardigheden van de vorige bondcoach. Een snel uitgevoerd eentweetje Kruize-Van Ass en de wissel was een feit. Een persbericht met lovende woorden en het spel was op de wagen, zo leek het. Nu is het zaak met de huidige kennis van zaken een oordeel te vellen over de prestaties in de afgelopen periode en een inschatting te maken over de getoonde progressie op strategisch, tactisch en communicatief vlak. Er zijn te veel onvolkomenhen om de absoute top waar te maken, tijd voor verandering.

Reageer