Van Ass: ‘Je moet niet achter komen tegen een verdedigende ploeg’

De Nederlandse heren liggen op het WK in Den Haag vooralsnog op koers als het gaat om een plek bij de laatste vier. Na de 3-1 overwinning op Argentinië werd dinsdagavond ook Korea met 2-1 aan de kant gezet. 

WK Nederland Argentinië Oranje Paul van ass DR

Na een vroege achterstand kwam Oranje via een rake strafbal van Jeroen Hertzberger terug naar 1-1. Hoewel de ploeg van Paul van Ass daarna de volledige controle over de wedstrijd had, lukte het ze lange tijd niet om de overwinning veilig te spelen. In slotminuten van de wedstrijd zorgde Robbert Kemperman er echter eigenhandig voor dat Nederland toch de volle buit pakte. “Ik was heel blij met die 2-1, ik denk iedereen,” aldus een relaxte Paul van Ass na afloop van het gewonnen duel. “Wat ik trouwens erger had gevonden is als ze uit die drie uitvallen van ze een goal hadden gemaakt. Dat is gelukkig niet gebeurt en dus heeft ons harde werken wel geloond.”

Toch liep het allemaal niet zo gemakkelijk als het in de wedstrijd tegen Argentinië ging, en dat weet ook de bondscoach. “Eén ding moet je niet doen tegen een goed verdedigende ploeg en dat is achter komen. Argentinië en Korea zijn heel sterk verdedigende ploegen en het is heel lastig om daar doorheen te komen, je krijgt geen tien centimeter ruimte. Dan gaan we weer en dan gooien ze die bal weer weg en dan gaan we weer en gooien zij die bal weer weg. Het mooie is wel, uiteindelijk loont het niet.”

Over de timide start en de drie corners die Oranje in het eerste kwartier van de wedstrijd tegen kreeg ligt de bondscoach niet wakker. “Het is een beetje ongelukkig maar kan gebeuren. Het is niet alsof we diegene gaan afstraffen. We hebben ook afgesproken dat we nergens over zeuren, die gasten balen er zelf natuurlijk al van. Tegen Duitsland zullen we ook corners tegen krijgen en dan is het weer iemand anders.”

Vlak voor rust schrok het publiek in het Kyocera stadion even op toen ze cornerkanon Mink van der Weerden vroegtijdig naar de kleedkamer zagen lopen. “Die veel verkeerd en kreeg een telefoontje,” legt de bondscoach uit, doelend op het ‘telefoonbotje’ in de elleboog. “Hij heeft nu alleen nog een beetje tinteling in zijn vinger.”

Vrijdag treedt Van Ass dus gewoon met van der Weerden in de gelederen aan voor de, misschien wel beslissende, wedstrijd tegen de Oosterburen, die eerder vandaag verloor van Argentinië. “Het is een andere wedstrijd tegen Duitsland,” blikt de bondscoach vooruit. “Na twee rustdagen zijn ze weer helemaal opgelapt, net als wij. Daarnaast zal Duitsland willen winnen en wij ook dus dat wordt wel mooi.”

Reageer