Van Ass kreeg zijn spelers tegen Nieuw-Zeeland niet 'on' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Van Ass kreeg zijn spelers tegen Nieuw-Zeeland niet ‘on’

De Nederlandse bondscoach nam dinsdagavond bij de persconferentie enigszins bedrukt plek achter de microfoon. Hij was duidelijk niet tevreden over de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland en dat was ook niet zo gek. Hoewel zijn ploeg het niet slecht deed was er weinig beleving terug te vinden in het spel waardoor de Kiwi’s onnodig terugkwamen naar 1-1.

“Het resultaat is in ons voordeel,” concludeert van Ass droog. “Eerste in de poule eindigen was het doel maar de manier waarop we speelden gaf weinig voldoening.” De bonscoach vertelt dat hij en het team voorbereid waren op een wedstrijd als deze en er hard aan hadden gewerkt om de poulefase goed te eindigen. Dat dit niet lukte vindt hij zonde. “Het vernietigt een beetje ons goede werk tot nu toe. We wilden winnen en er was vanavond ook geen reden waarom we niet hadden kunnen winnen. Het is teleurstellend dat het zo eindigt.”

Van Ass was duidelijk teleurgesteld over het niveau van de wedstrijd en gaf ook aan niet helemaal in zijn hum te zijn. “We waren gewoon niet aan aanwezig. We hebben vier wedstrijd op ‘on’ gestaan en vanavond stonden we op ‘off’. Ik kreeg ze ook niet meer op ‘on’. We speelden eigenlijk alleen maar om niet te verliezen en dat is toch anders. Je kunt wel zeggen dat het niet zo is maar zo is het wel. Waren we beter? Ja. Hadden we moeten winnen? Ja, maar we kregen het dit keer niet voor elkaar.” Had de bondscoach zelf geprobeerd de neuzen weer de goede kant op te krijgen? “Ik heb duidelijk gemaakt dat we met vuur speelden. Ach, je kunt wel op je kop gaan staan maar soms voel je gewoon dat die energie niet goed zit.”

Een ander minpunt van de avond was het uitvallen van Rogier Hofman. Tijdens de eerste Nieuw-Zeelandse corner kreeg de eerste uitloper de inzet van cornerkanon Andy Hayward op zijn enkel. Nog enkele minuten keerde Hofman even terug op het veld om vervolgens alsnog naar het ziekenhuis te rijden. Daar bleek gelukkig dat zijn enkel niet gebroken was, zo hoorde de bondscoach na de wedstrijd van de teamarts. Of de middenvelder vrijdag in de halve finale tegen Engeland inzetbaar zal zijn is nog niet bekend.

Ondanks de teleurstelling van de matige wedstrijd is het doel bereikt. Oranje eindigt eerste in de poule en ontloopt daardoor Australië in de halve finale. Ook Van Ass geeft aan het op ten duur te zullen relativeren. “Over een paar uur kunnen we alles in het perspectief zetten, eerste in de poule, de mooie halve finale plek.. We zijn er echt klaar voor. We nemen de les van vandaag mee dus ik verwacht dat er tegen Engeland van onderschatting  in ieder geval geen sprake zal zijn.” Hoewel de bondscoach van tevoren verwachtte België te treffen heeft hij de Engelsen hoog zitten. Hij kent veel van hen, zoals sterspelers Barry Middleton en Ashley Jackson, nog goed uit zijn tijd bij HGC. “Engeland is de nummer vier van de wereld en ik dacht serieus dat ze aangevallen werden door België maar ze werden dit jaar derde op de HWL, waar de Belgen vijfde eindigden en ook nu spelen ze hen weer uit het toernooi. Een groot compliment dus voor hun mentaliteit. Ze zijn van internationaal topniveau en bereid superhard te knokken.. Maar dat zijn wij natuurlijk ook,” voegt hij er met een voorzichtige glimlach aan toe.

Reageer