Van de Rijt: ‘Het zijn vaak gekke wedstrijden maar je moet ze winnen’

De heren van Pinoké kwamen goed de winterstop uit en zijn na overwinningen op directe concurrenten Tilburg en Den Bosch inmiddels koploper van het rechter-rijtje. Verdediger Luuk van de Rijt is blij met stijgende lijn die zijn ploeg heeft ingezet maar juicht nog niet te vroeg. Met de minimale verschillen tussen de nummers zeven tot en met elf is het seizoen nog lang niet gespeeld. De 5-1 tegen Den Bosch van afgelopen zondag  was in ieder geval een stap in de goede richting maar het spel had beter gekund, aldus Van de Rijt.

Kampong Pinoke MdW van de Rijt
(c) Maurice de Wert

 “Ja, 5-1, het klinkt alsof het zondag super makkelijk ging maar dat was niet zo. We stonden bij rust met 2-0 voor en dat waren eigenlijk ook de enige goede momenten uit de eerste helft want we speelden echt niet goed,” legt de verdediger uit. “Den Bosch kreeg echter ook geen opgelegde kansen en toen wij in de tweede helft de 3-0 maakten ging het bij ons beter lopen en scoorden we ook de 4-0 en 5-0.” De kwaliteit van het spel zal ook enigszins hebben samengehangen met de spanning die op de wedstrijd stond. De ploegen uit het rechter-rijtje ontlopen elkaar nauwelijks en nu het einde van de competitie nadert zijn vooral de punten tegen directe concurrenten zeer welkom. “Het zijn belangrijke wedstrijden,” beaamt Van de Rijt, “echte degradatieduels want voor beide ploegen is het erop of eronder. We hadden van tevoren ook gezegd: ‘De bal moet erin vandaag en niet anders’. Zo was het de week ervoor ook tegen Tilburg, het zijn vaak gekke wedstrijden maar je moet ze winnen.”

Tot nu toe lijkt Pinoké in ieder geval goed de winterstop uitgekomen te zijn want met overwinningen op Tilburg en Den Bosch is de ploeg van coach Hans Streeder nu koploper van het rechter-rijtje. Van de Rijt weet echter uit ervaring dat dat nog niets hoeft te betekenen voor de eindklassering. “Het is nog lang niet gespeeld, vorig jaar gingen we de laatste speeldag in op plek tien en we kwamen eruit als zevende. Dit seizoen staat het ook weer heel dicht bij elkaar dus dan zijn deze overwinningen vooral een stap in de goede richting, je geeft jezelf wat meer lucht.”

Om de komende weken optimaal te presteren zou de ploeg uit het Amsterdamse Bos wat betreft Van de Rijt wel wat stabieler mogen worden. “We hebben een goed team maar af en toe is onze ondergrens erg laag en daar zakken we soms doorheen,” legt de ervaren verdediger uit. “Als je altijd een zeven of zes speelt is het goed maar soms gaan we onder de vier en dat mag eigenlijk niet gebeuren.” Dat wisselvallige is onder andere te wijten aan het feit dat samenstelling van het team ook dit seizoen weer erg veranderde en er een aantal nieuwe (jonge) spelers ingepast moesten worden. Toch is dit volgende Van de Rijt sneller gegaan dan verwacht. “Hans (Streeder, red.), zet zich altijd erg in voor de jeugd en is daarom de ideale man daarvoor. Hij heeft de jonge spelers veel minuten laten maken want zij zijn de toekomst. Ik had zelf niet verwacht dat het zo snel ook goed zou gaan met alle nieuwelingen want dat inpassen kan heel lang duren maar ik zie echt een stijgende lijn.”

De stijgende lijn is dus ingezet maar in hoeverre de Steekneuzen deze eventueel voort kunnen zetten naar een volgend seizoen is nog onduidelijk. Net als bij elke andere ploeg uit het ‘rechter-rijtje’  liggen de kapers op de kust en kiezen groeiende talenten na enkele jaren toch voor een topploeg. Van de Rijt snapt die keuze wel maar weet niet of het per se de juiste is. “Is het voor jonge spelers beter om naar een andere ploeg over te stappen of kunnen ze beter bij hun team blijven, daarin een belangrijke rol hebben en zichzelf ontwikkelen?” vraagt hij zich hardop af. “Er valt denk ik voor allebei wat te zeggen. Als je als club uitstraalt dat er een visie is, dat er ambities zijn en je zo goede afspraken kunt maken dan denk ik dat je zo lang mogelijk die goede spelers erbij moet houden. Maar goed, als iemand voor het Nederlands elftal wil gaan speel je je natuurlijk meer in de kijker als je topwedstrijden speelt.”

Voordat de transfermarkt weer op volle toeren gaat draaien moeten er echter nog een aantal rondes worden gespeeld waarin de Steekneuzen hopen uit de degradatiezone te blijven. Zondag staat hekkensluiter Push op het programma waarna in de laatste vijf speelrondes nog vier teams uit het linker- rijtje wachten. Van de Rijt is realistisch. “Zoals ik al zei, het seizoen is nog niet gespeeld. Het is lekker dat je de afgelopen wedstrijden wint maar het duel  tegen Push wordt ook weer heel belangrijk en dat is zeker geen gelopen race want zij staan ook onder druk. We moeten daar gewoon winnen en dan zullen we weer kijken hoe de rest ervoor staat.”

Reageer