Van der Linden: ‘We trainen nu weer met elkaar en niet meer tegen elkaar’

Met de Champions Trophies in aantocht en nieuwe bondscoaches aan het roer zijn het drukke en spannende weken voor de Nederlandse internationals. Zo ook voor HGC-captain Floris van der Linden. Naast de voorbereidingen met Oranje pakte hij afgelopen weekend met zijn club na vijf verloren wedstrijden weer eens de volle buit. In het slotkwartier van de wedstrijd wist het de 1-0 achterstand tegen Schaerweijde om te buigen in een 1-2 overwinning. ‘Een fijne overwinning maar wel zwaarbevochten,’ aldus de international die ook vertelt over hoe de eerste maanden met Max Caldas hem bevallen zijn.

Hurley HGC heren (c)  Peter Schaik Van der Linden Tromp
Van der Linden aan de bal tegen Hurley. (c) Peter Schaik

De aanvoerder was zeer te spreken over de veerkracht van zijn team in de wedstrijd tegen Schaerweijde. “Ik ben blij dat we die achterstand hebben weten om te buigen. Na de afgelopen weken moet je heel blij zijn dat je weer de punten pakt. Schaerweijde uit is niet makkelijk maar het was denk ik ook wel terecht dat we wonnen. We hebben over de hele wedstrijd mee kansen gecreëerd en corners gekregen. Schaerweijde ook wel hoor, maar Sam (van der Ven, red.) speelde heel goed dus dat hielp ook wel.”

Het zijn voor HGC welkome punten in de strijd om de eerste vier plekken, al is dat het laatste waar de ploeg uit Wassenaar nu mee bezig is. “Het woord play-offs wil ik eigenlijk nog niet eens in de mond nemen,” legt Van der Linden uit. “We hebben nu vier punten achterstand op de nummer vijf dus ons eerste doel is zondag gewoon te winnen. We moeten genoeg kwaliteit in huis hebben om Tilburg te kunnen verslaan.” In de winterstop zal de ploeg van Dirk Loots vervolgens gaan kijken waar ruimte is voor verbetering. Eén daarvan zal in ieder geval het afronden zijn. “We hebben de laatste tijd een beetje moeite met scoren, dus dat lijkt me een mooi focuspunt,” aldus de captain. “Meer veldgoals maken maar tegelijkertijd ook aan de andere kant minder corners weggeven. Maar dit is nu even een kort-door-de-bocht analyse van me. We zullen ook op de details moeten gaan letten.”

Als voor HGC de winterstop in gaat, reist Van der Linden met Oranje af naar India om daar de Champions Trophy te spelen. De verdediger draait al tijden mee bij het Nederlands elftal, speelde het WK maar weet ook hoe het is om niet bij de selectie te zitten. Ook dit keer zat hij op de dag van het verlossende telefoontje weer in spanning. “Vooral nu met de nieuwe bondscoach is het geen gegeven dat je de selectie haalt. Na het WK ben ik gewoon weer verder gegaan en hard blijven werken om er weer bij te zitten. Dat dat nu weer is gelukt geeft veel energie en zelfvertrouwen.” Nu Caldas zijn groep rond heeft is er ook meer rust in het team, merkt Van der Linden. “Het teamproces is zich aan het vormen en je kunt het nu ook echt met elkaar over hockey hebben. Daarvoor was iedereen toch meer individueel bezig. We trainen nu met elkaar en niet meer tegen elkaar en daardoor kun je stappen maken.”

De nieuwe bondscoach, Max Caldas, die afgelopen zomer zijn voorganger Paul van Ass verving, bevalt Van der Linden goed. “Hij weet veel,  zijn boodschap is duidelijk en wij weten wat we aan hem hebben,” legt de international uit. “Wat er veranderd is? Lastig te zeggen. We zitten nu natuurlijk op maandag en dinsdag in Papendal dus dat is wel anders. Daardoor heb je ook meer momenten met elkaar. Je traint meer met elkaar en dat geeft wat rust in het hoofd. Wat betreft spel spelen we nu denk ik een stuk dynamischer en rouleren we meer. Verder heeft Caldas denk ik ook gezorgd voor een stukje bewustwording en hebben we verdedigend stappen gemaakt.”

Maandagmiddag speelde de Oranje heren een oefenwedstrijd tegen team van buitenlandse hoofdklasse spelers. Er werd met 5-2 gewonnen. Ondanks wat slordigheidjes hier en daar een prima wedstrijd volgens Van der Linden. “Het was ook leuk om tegen maatjes te spelen en fijn dat zij allemaal naar Arnhem wilden komen. We hebben gewonnen en het nieuwe spelsysteem nu denk ik weer wat beter onder de knie. We zijn nu twee maanden bezig en ik merk echt dat we een stap hebben gezet dus dat geeft wel vertrouwen.” Het was ook gelijk de laatste oefenwedstrijd voor de Nederlandse heren in eigen land. “We vertrekken volgende week naar India waar het een stuk warmer is. Daar gaan we acclimatiseren, de laatste stappen perfectioneren en spelen we nog wat oefen wedstrijden om te wennen.”

Op zes december om 13:00 uur Nederlandse tijd start de Champions Trophy van de Oranje heren met de eerste poulewedstrijd tegen Argentinië.

Reageer

Contact Us