Van Gennip: ‘De ontlading was niet te beschrijven’

Voor de mannen van Tilburg was het afgelopen weekend erop of eronder. Vrijdag speelde de ploeg tegen Laren en zondag kwam Amsterdam in Brabant op bezoek. Verdediger Jelte van Gennip vertelt over het beladen weekend en de strijd tegen directe degradatie uit de hoofdklasse.

Vrijdag speelde Tilburg, zoals Van Gennip het zelf noemt, ‘de wedstrijd van de waarheid’ tegen Laren. Als de Brabantse ploeg zou verliezen dan zou het gat met Laren oplopen tot vijf punten. In dat scenario zou de kans groot zijn dat de Tilburgse mannen, met nog vier wedstrijden voor de boeg, volgend jaar in de overgangsklasse zouden spelen. In aanloop naar deze zespuntenwedstrijd was de spanning in het team dan ook om te snijden. “We hebben als collectief naar de wedstrijd toegeleefd,” vertelt Van Gennip, die net terug kwam van een koffietje met teamgenoot Rutger Wegdam. “Daarin hebben we geprobeerd de spanning om te zetten naar gezonde spanning. Toen we aan de wedstrijd begonnen voelde ik al dat dit gelukt was. Iedereen begon scherp aan de wedstrijd en de eerste helft domineerden we.” Toch kwam Laren via twee strafcorners op een 2-1 voorsprong. “We hadden de tijd niet om na te denken over of het wel of niet goed zou komen. Het was alles of niks. Toen het 2-2 stond, geloofde ik er echt in en voelde ik dat er meer te halen was. Toen Jantje (Jan-Maarten Tacke, red.) steeds aanvallender mee ging hockeyen, maakte hij in de laatste seconden de winnende. De ontlading was niet te beschrijven. Er was veel Tilburg-publiek en het is gaaf om dit dan met hun te kunnen vieren.”

Tilburg steeg door de overwinning voorbij Laren naar de elfde plek en kon eindelijk weer even adem halen. Veel tijd om na te genieten was er overigens niet, want zondag kwamen de heren van Amsterdam op bezoek. Tilburg trok de goede lijn van vrijdag door en maakte het de Hoofdstedelingen erg moeilijk. Toch namen de Amsterdammers uiteindelijk de punten mee naar huis. Volgens Van Gennip had er meer in gezeten. “We hadden genoeg kansen om er de 4-4 uit te slepen. In de eerste wedstrijd tegen Amsterdam, verloren we ook maar net. Iedereen wist dat er thuis mogelijk wat te halen viel en we speelden zondag ook nog eens beter dan toen. We merkten toch echt hoe belangrijk het publiek kan zijn. We voelden dat ze de hele wedstrijd als een soort twaalfde man achter ons stonden. Helaas verliezen we met een doelpunt verschil, maar het gevoel dat we hebben overgehouden aan de wedstrijd is positief.” Doordat Laren zondag gelijk speelde tegen Pinoké, klom de Gooische ploeg na twee dagen op doelsaldo weer voorbij Tilburg. “Eventjes een domper, maar geen ramp,” volgens de 25-jarige verdediger. “Het is geen schande dat we van Amsterdam verliezen. Als we vrijdag namelijk verloren hadden, was er voor ons niks meer te redden. Nu zijn er nog kansen om niet direct te degraderen.”

De strijd tegen directe degradatie zal een spannende worden. Tilburg staat momenteel onderaan, maar gezien het programma dat Laren te wachten staat zijn er kansen voor de Brabanders om nog eens van stuivertje te wisselen. Laren komt in de laatste wedstrijden achtereenvolgens Rotterdam, Amsterdam en Kampong tegen. Ook Tilburg heeft het niet makkelijk in het staartje van de competitie. Zij zullen nog moeten aantreden tegen Kampong, Den Bosch en Bloemendaal. “Er zijn kansen,” zegt een hoopvolle Van Gennip, “maar het zal niet makkelijk worden. Als Den Bosch op bezoek komt en het publiek ons net zo hard steunt als de afgelopen wedstrijden, dan moeten er daar punten te pakken zijn.” Aankomende zondag kan Gennip zelf helaas niet meedoen tegen Kampong, hij kreeg een gele kaart teveel en zit een schorsing uit.

Reageer