Van Gennip: ‘Deze punten waren erg welkom’

De heren van Tilburg pakten zondag met de overwinning op Schaerweijde  drie zeer belangrijke punten in de strijd tegen de degradatieplekken. De aansluiting met de middenmoot is nu weer gevonden daarnaast geeft deze tweede zege van het seizoen ook weer wat meer vertrouwen. Jelte van Gennip scoort naar eigen zeggen bijna nooit maar zondag schoot hij de belangrijke 2-0 keihard binnen.

Tilburg Schaerweijde heren  (2) Swaen
Van Gennip (rechts) op weg naar zijn juichende teamgenoten.

“Ik kon deze eigenlijk niet laten gaan,” grinnikt de verdediger. “Het was een zeer goed uitgespeelde aanval, iets waar we ook op trainen dus het is wel lekker dat je die dan mag maken.  Je merkte daarvoor ook al dat er bij Schaerweijde een beetje werd gemopperd en dat is altijd wel fijn om te merken dus we hadden wel zoiets hadden van, gasten, we kunnen deze gewoon over de streep trekken.”

En zo geschiedde, nadat Van Gennip vlak voor rust de 2-0 maakte gooide Jan-Maarten Tacke de wedstrijd vroeg in de tweede helft in het slot door de 3-0 binnen te tikken en konden de Tilburgers de tweede zege van het seizoen vieren. “Deze punten waren erg welkom,” aldus Van Gennip die echter niet blij was met de beginfase van de wedstrijd. “We begonnen, zoals vaker, niet goed en toen drong Schaerweijde best aan. Gelukkig overleefden we die fase en scoorden wij op de juiste momenten. Na de 3-0 werden ze weer wat sterker maar ook toen hebben we van ons af weten te houden. We waren er zondag erg op gebrand te winnen want dit zijn wel de wedstrijden waarin het moet gebeuren.”

Eerder dit seizoen lukte het de Tilburgers, die vorig jaar via de play-outs handhaafden, niet om ‘dit soort wedstrijden’ te winnen. Zo werd er van Pinoké, Hurley en Den Bosch verloren. “Ik denk dat we toen nog niet voldoende beseften wat er te halen viel en dat we vooral tegen Pinoké en Hurley niet slim genoeg zijn geweest en niet goed genoeg ons plan hebben uitgevoerd,” legt Van Gennip uit. “Waarom het nu wel lukte? Ik weet niet, alles viel tegen Schaerweijde op z’n plek ofzo. Als we in zo’n wedstrijd voelen dat er wat te halen valt en het publiek, dat in Tilburg altijd in grote getalen aanwezig is, gaat achter je staan dan geeft dat je vertrouwen en dan win je.”

Met deze overwinning zit de eerste seizoenshelft erop en bezet Tilburg momenteel de elfde plek met evenveel punten als de nummer tien, Pinoké. Om de tweede seizoenshelft meer aansluiting te vinden met de middenmoot zal er vooral goed volgens ‘het plan’ gespeeld moeten worden, zo vertelt de 25-jarige verdediger. “Het gaat vooral om de details. Het is geen geheim dat wij verdedigend spelen maar als we dan wel de bal hebben moeten we ook voorwaarts gaan. We moeten dan gelijk met het hele team aansluiten. Als we dat beter doen, daarnaast ook gewoon de simpele basisdingen goed uitvoeren en de schouders eronder zetten dan komt het vanzelf wel. Door zondag hebben we denk ik nu wel het gevoel dat er tegen dit soort team wat te halen is.”

Voor de winterstop speelt Tilburg nog de lastige wedstrijden tegen Amsterdam en HGC. Een stuntje is echter niet onmogelijk, zo heeft de ploeg van coach Pim Wijzenbeek al aan het begin van het seizoen bewezen. Toen werd er tegen beide teams uit het linker-rijtje een punt gepakt. Van Gennip kijkt er dus ook wel naar uit. “Het is geen geheim dat zij beter zijn maar wij hebben laten zien dat we het ze moeilijk kunnen maken en dat zal zondag niet anders zijn als we met ons thuispubliek achter ons tegen Amsterdam spelen. Ik denk dat het vooral zaak zal zijn geen corners tegen te krijgen..”

Na HGC gaat vervolgens de winterstop van start waarin de heren van Tilburg niet zullen stilzitten. “Het zaalhockey wordt wel opgepakt en we gaan denk ik wel door met trainen in de fitness. Na de carnaval vertrekken we ook nog naar Barcelona met het team. Of de Australiërs ook mee carnaval vieren? Ja, ik denk wel dat ze dat voor de eerste keer zullen moeten beleven, dat we ze even onderdompelen in de sfeer.”

Reageer