Vermeulen: ‘Aankomende zondag een cruciale wedstrijd, je moet nu aanhaken’ - Hoofdklasse Hockey Nederland

Vermeulen: ‘Aankomende zondag een cruciale wedstrijd, je moet nu aanhaken’

Na afgelopen zondag zit ook voor de hoofdklasse heren de eerste seizoenshelft erop en is de strijd om een play off plek begonnen. Het verschil tussen de nummer één en zes bedraagt maar zes punten dus er zal hard gestreden moeten worden om aan het eind van de rit in de top vier te eindigen. De heren van Amsterdam staan op dit moment op de vijfde plek. Terecht, volgens middenvelder Klaas Vermeulen, want ‘de stand liegt nooit’.

Amsterdam-Laren  heren RV (4)
Vermeulen, Verga en Buissant vieren doelpunt. Credit: Rob Visser

“Ja, het ligt dit jaar wel erg dicht bij elkaar allemaal, maar dat geeft ook de kracht aan van de top zes en ik denk ook wel dat het nog even spannend zal blijven. De ene week zul je bij de eerste vier zitten en de week erop lig je er weer buiten,” aldus Vermeulen. Als er gekeken wordt naar de statistieken heeft Amsterdam het de eerste helft prima gedaan. Het team verloor alleen van Oranje Zwart en Rotterdam en het speelde gelijk tegen HGC. Vermeulen: “Ja, OZ en Rotterdam verloren we terecht. Dat waren slechte wedstrijden van ons. HGC hebben we knap gedaan. Het laatste goal dat we daar tegen kregen was ook nog een ‘sticks-goal’, wat toen nog niet mocht, dus dat was een beetje zuur. Daar had achteraf misschien meer in gezeten.”

Om aan het eind van het seizoen toch in die top vier te eindigen zullen de teams de tweede seizoenshelft optimaal moeten presteren. Zijn er nog stappen die Amsterdam kan maken? “Ja, die zijn er zeker,” antwoordt de middenvelder. “Het feit is dat we dit jaar geen corner hebben maar wel een aanvallende ploeg zijn die veel corners halen. De corners lopen gewoon nog niet zoals ze zouden moeten lopen. We hebben ook geen echte hoofdcorner dus daar moeten we nog een goede weg in vinden. Verder krijgen we achterin nog teveel goals tegen, maar ja, we maken er ook veel. Typisch Amsterdam. Het verdedigende fundament moet nog sterker worden.”

Aanstaande zondag mag het team voor de tweede keer dit seizoen aantreden tegen Kampong. In de heenwedstrijd won Amsterdam met 1-5. Desalniettemin denkt Vermeulen niet dat het zondag ook zo makkelijk zal gaan. “Zij (Kampong, red.) mistten toen Sander de Wijn en Robbert Kemperman, dat scheelt wel een slok op een borrel. Het wordt zondag sowieso een topwedstrijd die op details gewonnen gaat worden. Voor ons een cruciale wedstrijd. Je wil niet voor de winterstop op een achterstand komen. Daarna zijn er nog maar acht wedstrijden te spelen dus je moet nu wel aanhaken.”

Er is één Amsterdammer die zijn team in ieder geval de komende wedstrijden niet meer kan helpen bij het bemachtigen van een plaats bij de top vier, en dat is Valentin Verga. Na het veelbesproken incident van zondag heeft Amsterdam hem, in afwachting op het oordeel van de tuchtcommissie van de KNHB, in ieder geval tot de winterstop geschorst. Logischerwijs is er ook binnen het team aandacht besteed aan de situatie. “Ja, er is veel commotie op gang gekomen,” zegt Vermeulen. “Dat is een feit en daar lopen we niet voor weg. Wij niet, de club niet en Vali (Verga, red.) zelf ook niet. De consequenties zullen gedragen worden. We kunnen het enkel accepteren en dat zal iedereen ook doen.” Hij vervolgt: “Het is natuurlijk in de eerste plaats heel vervelend voor Sev (van Ass, red.) en nadelig voor Rotterdam. Dat staat voorop. Als team en club proberen wij daar zo goed mogelijk mee om te gaan. Helaas kunnen we aan de situatie niets meer veranderen dus we zullen er vanavond met het team een streep onder moeten zetten om ons vervolgens te richten op de tweede seizoenshelft.”

Reageer