Vermeulen: ‘We zijn in Amsterdam-Noord tuintjes gaan spitten’

Aan de hockeyvrije zomermaanden is bijna een eind gekomen. Op 7 september gaat het nieuwe hoofdklasse seizoen weer van start en dus zijn de voorbereidingen bij de teams weer in volle gang. De komende weken komt er dagelijks een hoofdklassespeler/speelster aan het woord om te vertellen hoe het er bij zijn of haar team voor staat. Afgelopen week werd bekend dat Klaas Vermeulen zich niet langer beschikbaar stelt voor Oranje. Desalniettemin kijkt de middenvelder erg uit naar komende seizoen met Amsterdam onder leiding van de nieuwe coach: Alyson Annan.

Amsterdam HGC RV Vermeulen Rohof
Vermeulen met teamgenoot Teun Rohof. Credit: Rob Visser

Afgelopen week werd bekend dat je stopt bij Oranje omdat ‘het vlammetje wat minder hard was gaan branden’. Had dat een bepaalde reden?

Nee, niet iets specifieks. Ik heb het 5,5 jaar met heel veel plezier gedaan maar het zijn ook hele intensieve jaren geweest. Ik kwam erachter dat ik niet 100% gemotiveerd meer was dat nog een nieuwe termijn te gaan doen.

Staat dat los van je motivatie om met Amsterdam een nieuw seizoen in te gaan?

Ja, zeker. Ik heb het bij Amsterdam heel erg naar mijn zin. We hebben de afgelopen jaren twee keer de titel gepakt en zijn vervolgens twee keer vijfde geworden dus we willen er echt een heel mooi seizoen van gaan maken. Juist door die afgelopen twee seizoenen ben ik misschien nog wel meer gemotiveerd. In een drukke periode bij het Nederlands elftal is het altijd een beetje schipperen maar nu kan ik me volledig richten op Amsterdam.

Afgelopen weekend speelden jullie de ABN AMRO Cup. Hebben jullie het toernooi gebruikt om dingen uit te proberen of echt gespeeld zoals jullie dat zondag ook willen gaan doen?

We hebben wel wat uitgeprobeerd en wat nieuwe dingen gedaan. Er komt steeds meer lijn in. Maar we missen Vali (Valentin Verga, red.) en Santi (Freixa, red.) nog want die zijn allebei geblesseerd.

Zijn jullie ter voorbereiding op het nieuwe seizoen ook op teamweekend geweest?

Nee, niet echt. We hebben twee weken geleden een paar dagen met elkaar doorgebracht in Amsterdam. Naast het hockey hebben we toen ook andere dingen gedaan. Zo had Alyson (Annan, red.) geregeld dat we in Amsterdam tuintjes gingen omspitten. Er zit daar een organisatie voor mensen die het wat minder breed hebben. Daar kun je je als vrijwilliger melden en in de tuin komen werken. Het was leuk en even wat anders. Wel goed om als team een keer iets voor anderen te doen.

Alyson Annan staat dit jaar bij jullie aan het roer. Heb je ooit eerder een vrouwelijke coach gehad?

Niet als hoofdcoach. Alyson is wel twee jaar onze assistent-coach geweest, toen werkte ze onder Taco (Van den Honert, red.) dus we kenden haar wel al een beetje. Alsnog is het anders nu ze eindverantwoordelijke is. Zowel zij als coach en wij als team hebben in de tussen-jaren een bepaalde ontwikkeling doorgemaakt. Eerst was ze natuurlijk assistent en de wisselwerking tussen haar en Taco was heel goed, we hebben toen ook twee titels gewonnen. Maar zij heeft als hoofdcoach bepaalde stappen gemaakt bij de dames en bij Jong Oranje waarin ze bijna alles gewonnen heeft. Haar ideeën en filosofiën weet ze goed over te brengen en daarnaast is het ook leuk om weer een nieuw gezicht voor de groep te hebben. Of er verschillen zijn tussen haar en Taco? Ja, sowieso heeft iedere coach zijn eigen visie en dat merk je ook wel. We gaan dit seizoen ook wel iets anders spelen, al kan ik daar niet teveel over kwijt. We waren in ieder geval altijd heel blij met Taco maar zijn dat na twee mindere jaren nu zeker ook met Alyson.

Aan jullie selectie zijn deze zomer een aantal ervaren, wat oudere spelers toegevoegd zoals Laurens Goedegebuure, Fergus Kavanagh en Justin Reid-Ross . Is dat ook wat jullie nodig hadden na twee jaar de play-offs gemist te hebben?

Ja ik denk het wel. We hadden vorig jaar een smalle selectie waardoor we een aantal blessures en bijvoorbeeld de schorsing van Vali niet echt op konden vangen. Een goede corner hadden we eigenlijk ook niet dus ook daar is wel naar gekeken bij het aantrekken van spelers. Nu hebben we een hele brede selectie, zeker wanneer Vali en Santi weer fit zijn. Wat er verder beter moet? We maken elk jaar wel veel goals maar gaven verdedigend teveel weg. De basis stond niet goed genoeg dus daar hameren we nu wel op. Als het bij ons in niet-balbezit goed gaat, komt de rest meestal vanzelf wel.   

De verwachtingen rondom Amsterdam zijn hoog gespannen. Wat is jullie doelstelling voor komend seizoen?

Nou, ik hoop in ieder geval dat we het goed gaan doen. Ik verwacht wel dat wij in de top mee kunnen draaien. Het eerste doel is play-offs en dan moeten we maar kijken hoe het gaat. Ik verwacht wederom een sterke competitie net als vorig jaar. Waar de seizoenen ervoor de top vier vaak wel vaststond strijden er nu zes ploegen om die play-off plekken. Het is mooi om te zien dat dat nu wat breder wordt en ik denk het ook dit jaar tussen die ploegen zal gaan.

Heb je ook een persoonlijke doelstelling?

Ik kijk sowieso naar het team en ik hoop dat ik een constant en goed seizoen kan draaien om zo mijn bijdrage te leveren.

Je hebt het komende seizoen in ieder geval iets meer vrije tijd. Wat ga je daarmee doen?

Na een pittig jaar met afstuderen en veel hockey heb ik nu even wat rust. Daar ga ik eerst heel erg van genieten en daarnaast even rustig nadenken over wat ik wil en kan gaan doen. Voorlopig in ieder geval vol met Amsterdam aan de bak. We hebben een goede voorbereiding gedraaid en een paar goede wedstrijden gespeeld dus ik ben blij dat we zondag echt gaan beginnen.

Op welke plek gaat Amsterdam eindigen?

Na de reguliere competitie bij de eerste vier en dan weet ik het niet precies. Ik verwacht dat het allemaal heel dichtbij elkaar zal zitten.

 

Reageer