Westra: 'Treurig om te zien dat er in tien jaar niets is opgebouwd' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Westra: ‘Treurig om te zien dat er in tien jaar niets is opgebouwd’

Na een rumoerig seizoen viel voor de heren van Laren zondag het doek. De laatste competitiewedstrijd werd verloren van Kampong waardoor de formatie uit het Gooi volgend jaar in de overgangsklasse zal uit komen. Steven Westra, die al sinds zijn jeugd bij Laren speelt, blikt terug op het teleurstellende seizoen.

10.-Steven-Westra-400x600

Eerst terug naar de wedstrijd van zondag. Had Westra vooraf nog hoop op een stuntje? “Nou ja, hoop heb je altijd wel maar als je realistisch bent dan weet je dat je het in het weekend van de wedstrijden tegen Pinoke en Tilburg hebt laten liggen,” vertelt de verdediger. “Tegen Amsterdam en Kampong moet je wel van hele goede huize komen wil je daar nog iets moois laten zien. Toen Tilburg vrijdag vervolgens gelijk speelde tegen Den Bosch wist ik dus wel dat er iets heel geks moest gaan gebeuren wilde wij niet gaan degraderen.”

De rechtstreekse degradatie past eigenlijk perfect in het seizoen dat Laren draaide. Afgelopen zomer vertrokken er veel spelers die vervangen werden door veelal jonge, onervaren jongens. Vervolgens werd coach Joost Bellaart nog voor de winterstop, zonder overleg met het team, ontslagen en vervangen door Bert Bunnik. In de tussentijd werd Australiër Luke Doerner opgetrommeld om zijn oude team uit de brand te helpen maar ook dit mocht uiteindelijk dus niet baten. “Eigenlijk was het gewoon een klote seizoen,” beaamt Westra, die denkt dat het ‘falen’ van zijn team met meerdere factoren te maken heeft. “We startten vanuit een beperkte basis , met jongens die nog nooit hoofdklasse hadden gespeeld en blij waren met elke minuut die ze konden maken maar daardoor misschien toch wat minder bezig waren met het team. Daarnaast heb je ook een rits spelers die niet zich niet echt verbonden voelen met de club en daardoor misschien ook wat minder motivatie hebben om het maximale eruit te halen. Dat Joost (Bellaart, red.) dan ook nog zonder overleg met het team vervangen wordt door Bert (Bunnik, red.) hielp ook niet mee. Er was in de tweede helft gewoon niet zoveel chemie met de begeleiding. Op een gegeven moment zit je gewoon in een shit situatie en waren we in mijn ogen gewoon geen team meer. Dat zag je goed in de wedstrijd tegen Tilburg. Die gasten wilden wel met z’n allen iets bereiken, bij ons was dat gevoel er al heel lang niet meer. Je kunt er dan wel met een paar jongens heel erg aan gaan trekken maar als een helft niet mee wil of kan dan heeft dat geen zin.”

Ondanks al deze factoren die op zich al niet bijdragen aan een leuk seizoen denkt Westra dat vooral het besef van directe degradatie er te weinig is geweest. “Daardoor brachten we niet het optimale, we vochten gewoon niet hard genoeg voor elkaar.” Dat het bestuur ervoor koos om zonder overleg een nieuwe coach aan te stellen had veel impact op het team maar echt verwijten doet de verdediger het ze niet. Hij steekt de hand liever in eigen boezem. “Er is misschien wel iets te makkelijk mee omgegaan maar ja, voor hetzelfde geld had het wel goed uitgepakt. Dan hadden we het er nu niet over gehad.”

Valt deze degradatie voor Westra, die al sinds de jeugd bij Laren hockeyt, denkt hij zwaarder dan voor enkele anderen in zijn team die geen band met de club hebben? “Ja, misschien wel. Het is bij mij meer dat ik denk ‘wat is er eigenlijk de afgelopen tien jaar allemaal gebeurd? We zijn op een gegeven moment gepromoveerd met alleen maar Nederlandse jongens. Toen is er een heel blik met buitenlanders opengetrokken en eigenlijk is het nu heel treurig om te zien dat er uiteindelijk niets is opgebouwd. Dat doet mij meer pijn dat het degraderen. Gewoon jammer, er is geen basis en daardoor zal het lastig worden om binnen een jaar weer terug te keren.”

Hoe het team van Laren er volgend jaar uit ziet zal volgens Westra de komende weken duidelijk worden. “Ik denk dat de één voor zichzelf wat beter weet wat hij wil dan de ander. De clubs zitten nu natuurlijk niet stil dus er zullen vast wat spelers gebeld gaan worden. Ikzelf ga er de komende tijd even rustig over nadenken, maar dat heeft verder niets met de degradatie te maken. Ik heb ook gewoon werk en studie waar ik tijd in moet steken. Ik hou mijn opties open, voel me natuurlijk nog wel verbonden met Laren maar aan de andere kant heb ik de club veel gegeven dus ik zou me niet schuldig voelen als ik zou vertrekken.”

Comments (4)

  1. httpss://www.google.nl/maps/dir/Stichting+Huizer+Hockey+Club,+Bestevaer+250,+1411+DT+Naarden/Eemnesserweg+33A,+1251+NB+Laren/@52.2785685,5.2006082,13z/data=!3m1!4b1!4m13!4m12!1m5!1m1!1s0x47c6144ca032a5a9:0x811fad9a6d4291f8!2m2!1d5.227554!2d52.304262!1m5!1m1!1s0x47c61530abc959e5:0x9f334d681488ca07!2m2!1d5.2396349!2d52.2557262

  2. geen klik met de begeleiding de tweede seizoenshelft………………..

    Nu snap ik waarom Laren financiële problemen heeft…. Dure misstap dit

  3. Niks opgebouwd?? Er staat daar een clubhuis van enkele miljoenen!!

  4. Het schijnt dat Bert Bunnik de BESTE hockeytrainer is van Nederland is maar niet de BESTE Coach hetgeen ook naarvoren komt in Westra’s verslag !! Ik wens Laren veel succes volgend seizoen toe !

Leave a Reply