Wiersma: ‘Ik hoop dat ik op een gegeven moment een kans krijg’

De meest onderbelichte spelers bij teamsporten en dus ook in de hoofdklasse zijn waarschijnlijk de tweede keep(st)ers. Ze trainen net zo hard als ieder ander maar maken meestal weinig tot geen speelminuten bij het eerste team. Leidt dat soms tot frustratie of is het wel lekker die plek op de achtergrond? Wekelijks spreekt Hoofdklassehockey.nl met een tweede keep(st)er uit de hoofdklasse.

Jelle Wiersma komt oorspronkelijk van Kampong maar is nu voor het derde seizoen op rij tweede keeper bij Schaerweijde. Bijna was de ambitieuze goalie afgelopen zomer naar Voordaan gegaan om eerste keeper te worden. Dat ging op het laatste moment niet door maar hij houdt de moed erin en doet er alles aan om uiteindelijk zelf hopelijk het goal in Zeist te mogen verdedigen.Jelle Wiersma

Hoe is jouw keeperscarrière tot nu toe verlopen?

Ik heb m’n hele jeugd bij Kampong gespeeld en daar haalde ik jongens D1 niet als speler.  Arnaud Naeff, de grote man van Kampong, kwam toen naar me toe en vertelde dat hij nog wel een keeper nodig had. Daar ben ik eigenlijk ingetrapt. Het jaar erna had ik ervoor kunnen kiezen om toch als speler in jongens D1 verder te gaan maar ik ben blijven keepen. Na de A1 ben ik een jaar naar Shinty, dat toen een jaar in de overgangsklasse speelde, gegaan en daarna werd ik door Kampong teruggehaald en heb ik drie jaar bij heren 1 gezeten. Eerst achter Diederik Mars en toen achter Derek van Essen.

En waarom ben je toen naar Schaerweijde gegaan?

Bij Kampong was het gat tussen mij en de eerste keeper wel echt heel duidelijk en groot. Bart Looije, destijds de coach van Schaerweijde, belde me of ik naar hen wilde komen. Het zou een open strijd worden tussen Arek en mij en dus was het perspectief op speeltijd groter dan bij Kampong. Helaas raakte ik vrijwel direct geblesseerd waardoor ik geopereerd moest worden. Of het nu nog echt een open strijd is weet ik niet maar tot op de dag van vandaag is het een open selectie en moet ik laten zien wat ik kan in de hoop dat ik op een gegeven moment een kans krijg. Het is een interessante uitdaging maar Arek blijft ook gewoon een goede keeper.

Heb je wel al minuten gemaakt in de hoofdklasse?

Ja, heb bij Kampong mijn debuut gemaakt in een wedstrijd tegen Hurley. Derek was toen geschorst en ik had mijn resultaten wel gehaald dus toen was het ook een soort van beloning maar helaas was het geen denderende start. Vorig jaar heb ik bij Schaerweijde de laatste wedstrijd tegen HGC mogen keepen en dat was ook wel mooi. Alleen waren de invalbeurten tot nu toe dus steeds als we al veilig waren of omdat een andere niet kon. Ik hoop binnenkort ook eens te mogen keepen omdat ik het verdiend hebt. Ik train al vijf jaar op het hoogste niveau, heb met goede trainers als Bart van Galen, Bart Looije en nu Simon Zijp mogen werken dus ben er langzaam aan wel klaar voor.

Jij hebt dus duidelijk de ambitie om eerste keeper te worden?

Ja, zeker. Aan het begin van het seizoen zei Dave (Smolenaars, coach, red.) dat het misschien beter voor me zou zijn om naar een andere club uit te kijken omdat zijn vertrouwen in Arek heel groot is dus dat ben ik toen ook gaan doen. Jan (de Wijkerslooth, red.) van Voordaan had wat aanbiedingen lopen en Marieke Dijkstra (coach Voordaan, red.) heeft me toen gevraagd om mee  te komen trainen. Dat ging goed en eigenlijk waren we wel akkoord dat ik het zou doen als Jan zou vertrekken, ik had mijn spullen zelfs al daar liggen. Helaas bleef Jan uiteindelijk toch en dus ben ik bij Schaerweijde gebleven.

Vond je het lastig om die knop weer om te zetten?

Ja wel even maar het gaat super goed en ik ben superfit, goed geconcentreerd en ik probeer het Arek elke training zo moeilijk mogelijk te maken. Volgens mij zijn de coaches en het team wel positief over me, ze zien wel dat ik me er niet bij neerleg. Ik ben er elke zondag en alle trainingen, ik doe nooit met het tweede  mee dus ik voel me wel echt een wezenlijk onderdeel van het team.

Wat is de belangrijkste rol of taak van een tweede keeper?

Dat je er altijd bent, dat je even hard, dan niet harder werkt dan de anderen en je nooit negatief opstelt. Vooral niet als het gaat om de andere keeper. Ik zou Arek nooit afvallen als hij fouten maakt ofzo Hij heeft zijn plek gewoon verdiend en is een supergoede keeper. Als je dan negatief gaat doen ben je niet goed bezig. Verder ben ik zelf denk ik wel een goede motivator, altijd superpositief.  Ik hou me veel bezig met voeding en training en probeer de andere jongens hier ook in mee te nemen. Ik denk dat wij als hockeyland sterker moeten worden in het fysiek, bij Schaerweijde zijn we dit seizoen bijvoorbeeld ook gaan crossfitten om spiermassa op te bouwen.

Wat vind je het moeilijkste aan jouw positie?

Het mentale aspect, zeker omdat je er zo dichtbij zit. Wij trainen vijf keer met het team en hebben ook nog een keeperstraining ernaast dus in totaal train ik acht, negen keer in de week, alleen maar om te mogen spelen. Ik vraag me af hoeveel mensen  in de hoofdklasse dat nog meer doen. Op vrijdag wordt dan altijd de selectie bekend en gaan er twee spelers en een keeper af. Het is best lastig om daar dan elke week weer mee geconfronteerd te worden. Daarnaast beleef je diepte en hoogtepunten met het team maar als zij winnen voelt het ook alsof zij winnen. Ik train er weliswaar naartoe en ik kan langs de lijn de longen uit mijn lijf schreeuwen maar daar houdt het wel op. Dat is soms ook wel lastig. Gelukkig heb ik supergoed contact met mijn teamgenoten en krijg ik goede feedback van ze. Zij weten en zien ook hoe hard ik ervoor train en dat ik er echt op gebrand ben en niets liever wil dan zondag spelen.

Heb je in de ambitie om eerste keeper te worden ook een soort van deadline voor jezelf gesteld?

Ik hoop natuurlijk met heel mijn hart op dat het bij Schaerweijde zal zijn omdat ik daar veel in geïnvesteerd heb. Ik voel me heel goed bij de club, de coaches en het team. Ik hoop echt dat het daar is en zo niet, dan moet ik nog maar kijken. Een andere hoofdklasseclub wordt moeilijk dus dan wordt het overgangsklasse maar dan kom je toch snel uit bij de top drie en dan moet je ook maar kijken of daar mensen vertrekken. Dat bij Voordaan was gewoon een supergoeie kans geweest, ik baal ook wel dat dat niet doorgegaan is.

Over een paar weken begint de zaalcompetitie. Mag je daar wel het doel verdedigen?

Ja, ik ben dit jaar eerste keeper in de zaal. Vorig jaar mocht je nog onbeperkt doorwisselen en wij hadden een systeem waarbij zowel Arek als ik elke keer de helft van een helft in het doel stond. Het was heel veel sprinten en daardoor werd ik heel scherp. Dat werkt voor mij heel goed. Alleen Arek speelt dit jaar onder andere de HWL in Maleisië en het WK indoor dus die is twee maanden weg. Ook wel weer leuk dat ik dan nu even eerste keuze ben, daar liggen voor mij ook weer kansen aangezien het vorig seizoen ook heel goed ging.

De afgelopen weken bevindt Schaerweijde zich na de geode start weer een beetje in een dip. Gaan jullie in de laatste wedstrijden voor de winterstop, tegen HGC en Pinoké, je nog revancheren voor de verloren punten tegen Hurley en Tilburg?

Het is altijd moeilijk om een heel seizoen alleen maar te pieken. We speelden supergoed tegen Kampong en Amsterdam, dat was echt een resultaat van hoe wij trainen en misschien zijn we daarna onbewust wat laconiek geworden. Als ik echter naar de training van dinsdag kijk staan alle neuzen weer dezelfde kant op en is iedereen heel scherp voor de wedstrijd tegen HGC.

 

Comments (1)

  1. Prima A-skedel

Reageer