Zaalrubriek: ‘Op weg naar Leipzig’

Naast de veld- internationals zijn ook de Nederlandse zaalteams weer begonnen met trainen. Zowel de heren als de dames bereiden zich voor op de Wereld Kampioenschappen die van 4 tot en met 8 februari plaatsvinden in Leipzig. De komende weken zullen we ze volgen in deze zaalrubriek ‘Op weg naar Leipzig’.

De heren van bondscoach Robin Rösch begonnen vorige week met een 30-koppige selectie aan de voorbereidingen voor het WK. Inmiddels zijn er twintig spelers over. Keeper Laurens Goedegebuure vertelt hoe het ervoor staat bij de Oranje heren.

Oranje Nederland zaal Goedegebuure Tigges
Goedegebuure tussen teamgenoten Robert Tigges en Hidde Turkstra. (c) Maurice de Wert

Hoe lang speel jij al bij het Nederlands zaalteam?

Sinds de vorige WK, ik trainde eerder al wel mee richting het EK in Almere maar toen hockeyde ik nog in Spanje en kwam ik pas later terug omdat de competitie daar langer duurde. Dus echt aangesloten ben ik bij het vorige WK, vier jaar geleden. Of ik het leuker vind dan veldhockey? Nee, ik vind het allebei eigenlijk heel leuk. In de zaal gebruik je technieken die je weer meeneemt naar het veld en andersom en die combinatie vind ik het leukst.

Wat zijn voor een keeper de grootste verschillen tussen zaal en veld?

Op dit moment is het voor een keeper elke keer weer een beetje zoeken omdat de regels telkens veranderen. Op het vorige WK speelden we nog zes tegen zes en dan ben je als keeper wat actiever in de goal. Je gaat wat meer door de cirkel heen en pakt vaker een man op. Toen werd vorig jaar het 5 tegen 5 ingevoerd en daarbij ook de keeperswissel dus dan ren je de hele tijd het veld in en uit, dat was een aparte ervaring als ik het zo mag zeggen. Daarnaast is dat volgens mij ook niet altijd leuk voor het publiek omdat er constant met vijf tegen vier spelers wordt gespeeld. Sinds dit seizoen is het weer vijf tegen vijf maar dan zoals het denk ik bedoeld was (teams mogen nu nog maar twee keer hun keeper wisselen, red.) waardoor er veel meer ruimte is. We zijn vorige week pas begonnen met trainen dus het is nog een beetje zoeken van hoe de taak van de keeper er nu uit ziet.

Hoe verlopen de voorbereidingen tot nu toe?

We hebben vorige week selectietraining gehad met dertig spelers waaronder tien jongens van Jong Oranje. Dat is echt uniek want andere jaren hebben er nooit zoveel gasten meegedaan met de selectie, ze werden wel uitgenodigd maar er werd regelmatig geen gehoor aan gegeven of er werd toch voor bedankt. Voor de Jong Oranje spelers kan zo’n toernooi ervaring heel nuttig zijn, ook voor het veld. De groep van dertig hebben we donderdag opgedeeld in vijf teams en daarmee een onderling toernooi gespeeld en vrijdag hebben we in twee groepen getraind.  Inmiddels is de eerste schifting geweest en nu gaan we met twintig spelers door. Daarvan zullen er nog acht afvallen want ik denk dat we met twaalf uiteindelijk door zullen gaan. Tussendoor kunnen er trouwens ook nog andere spelers aansluiten, die het in de competitie bijvoorbeeld goed doen en er kunnen ook nog spelers geselecteerd worden voor de stage in Zuid-Afrika met het veld team. Desalniettemin denk ik dat de uiteindelijke selectie wel grotendeels uit deze groep van twintig zal komen.

Jullie werken nu toe naar het WK in Leipzig dat begin februari van start gaat. Wie zijn daar denk je de grootste kanshebbers?

Op basis van mijn ervaringen bij de vorige toernooien hebben traditionele landen als Duitsland, Polen en Oostenrijk altijd goede ploegen met sterke spelers. Duitsland is gewoon een zaalhockeyland, zij winnen niet voor niets alle WK’s. Verder is Rusland trouwens ook altijd een taaie tegenstander. Ik weet niet waarom maar we vinden het altijd moeilijk om tegen ze te spelen, ze zijn vooral verdedigend erg sterk. Wat betreft de niet-Europese landen heeft Australië een aantal goede hockeyers maar je kunt niet echt inschatten hoe ze zijn, hetzelfde kan ik over Zuid-Afrika zeggen, je krijgt er gewoon niet zoveel van mee. Op het vorige WK zag je wel dat de Europese landen beter waren. In de trainingsperiode oefenen we nog wel een keer tegen Australië dus dan zullen we er iets meer van weten. Iedereen is nu hard aan het trainen dus ook de op papier mindere landen kunnen het opeens heel goed gaan doen.

Wat staat er de komende tijd op de planning?

Deze week trainen we twee keer en daarna gaan we naar drie dagen in de week dus het wordt lekker druk. 28 en 29 december spelen we oefenwedstrijden tegen Zweden, dat is wel fijn want zoveel wedstrijdjes spelen we niet dus dat is waar we nu naartoe werken. Tegelijkertijd begin aanstaande zaterdag de competitie en van 2 tot en met 4 januari gaan we naar Keulen voor een testserie tegen Duitsland en Oostenrijk. Dat is doorgaans ook wel een selectiemoment maar of dat dit jaar ook zo is weet ik niet.

In de huidige Oranje selectie zitten vijf spelers van Amsterdam. Is dat een voordeel voor de competitie?

Nou, het is wel fijn dat ik nu bij Amsterdam met veel jongens uit het Nederlands samen speel aangezien we niet heel veel met de club kunnen trainen. Ook voor het wedstrijdritme is dat goed, je merkt ook dat de competitie een stuk sterker geworden is. Afgelopen jaren werd het door sommige teams minder serieus genomen maar je ziet dat het nu langzaam populairder wordt. Alleen de veldinternationals kunnen vaak niet echt meedoen omdat zij op stage gaan.

De hoofdklasse zaalcompetitie gaat aanstaande zaterdag van start. Alle dames en heren teams spelen dan twee wedstrijdrondes in de Sporthallen Zuid in Amsterdam.

Reageer