Zuid-Afrikaan Ryan Julius richt zich met Almere op do-or-die-wedstrijd tegen Tilburg - Hoofdklasse Hockey Nederland
Ryan-Julius-almere

Zuid-Afrikaan Ryan Julius richt zich met Almere op do-or-die-wedstrijd tegen Tilburg

Dit jaar speelt hij voor het eerst mee bij de Heren van Almere. De Zuid-Afrikaan Ryan Julius kwam afgelopen zomer over naar het ‘leeggelopen’ team in de Tulp Hoofdklasse. Komende maand hoopt Julius terug te keren naar Nederland om met Almere rechtstreekse degradatie te ontlopen.

Bij Almere gaat het nog niet voor de wind. Afgelopen zomer kende de ploeg een grote leegloop. Daarnaast werden er nieuwe trainers aangesteld. Het team leek rijp voor de sloop. Met nul punten uit zeven wedstrijden bungelt het team onderaan. Tegen Kampong werd maar liefst met 0-11 verloren. Is het team dan volstrekt kansloos? Nee, zeker niet. Met vlagen laat Almere soms goed, degelijk en snel spel zien. Zelfs in de met grote cijfers verloren wedstrijd tegen Kampong, kroop de ploeg niet in haar schulp. Met vlagen werden ‘de grote jongens’ eruit getikt.

Één opvallende verschijning is dus die van Ryan Julius. De Zuid-Afrikaan, kenmerkend door zijn loopvermogen, is op dit moment nu in Zuid-Afrika om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen. Eind januari komt Julius terug naar Nederland om met Almere te strijden tegen degradatie: ‘Ik heb erg genoten van de eerste zeven wedstrijden in Nederland. Net zoals veel spelers was het spelen in de Hoofdklasse een droom voor me. Ik kan hier groeien als speler. Vooral op het gebied van leiding nemen, kan ik bij Almere veel leren. Op dit moment ben ik in Zuid-Afrika om met ons land voor te bereiden op de Olympische Spelen in Tokio. Wij hebben hier zomer en we zitten niet in een totale lock-down zoals in Nederland. Er is zelfs op dit moment zelfs publiek welkom om onze trainingen te bezoeken’.

“We zijn op de Olympische Spelen voor niemand bang en kunnen door ons doorzettingsvermogen best ver gaan komen”

Leerzaam en de motivatie om het hoogste te bereiken is iets wat kenmerkend is aan Julius. Spelers en coaches om hem heen beschrijven Julius daarnaast als een ‘bijzondere verschijning’. Lachend legt Julius toe: ‘Toen ik voor de eerste keer op Almere verscheen begroette ik iedereen. Daarnaast heb ik altijd muziek op en probeer ik sfeer te maken in het team. Mijn coach vertelde me dat hij merkte dat ik altijd veel energie naast het veld aan het team gaf. Hierdoor noemde hij mij een ‘bijzondere verschijning’.

Ryan-Julius-Almere-Terrance-Pieters-Kampong
Ryan Julius en Terrance Pieters, beiden explosieve spelers, ontmoeten elkaar in de eerste ontmoeting van het seizoen. Kampong won met maar liefst 11-0. Foto: Roel Ubels

Zuid-Afrika op de Olympische Spelen

In 2016 waren de Zuid-Afrikanen de grote afwezige op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Toentertijd besloot de Zuid-Afrikaanse hockeybond (SAHA) dat ‘meedoen niet belangrijker was dan winnen‘. Het zou oud-historicus en grondlegger van de moderne Olympische Spelen, Pierre de Coubertin laten ‘omdraaien in zijn graf’. De Olympische Spelen zijn namelijk bedacht om zoveel mogelijk deelnemers uit verschillende landen mee te laten doen aan een groot toernooi. Ondanks de plaatsing, was de SAHA en het Nationaal Olympisch Comité in Zuid-Afrika van mening dat de Zuid-Afrikanen niets hadden te zoeken op het toernooi in Rio de Janeiro.

“Ik weet niet wat de ambities van Justin Reid-Ross nog zijn”

Nu vijf jaar later heeft er in Zuid-Afrika een grote verandering plaats gevonden. Het hockeyniveau en participatie heeft een vlucht omhoog genomen. Julius legt uit: “Vijf jaar geleden mocht nog niet iedereen in Zuid-Afrika meedoen aan de selecties. Dit is nu anders, spelers uit het hele land komen samen. Zodoende hebben we een bredere selectie en meer mogelijkheden. Wij zijn nu vol aan het trainen voor de Spelen in Tokio. We hebben nog steeds niet de mogelijkheden, zoals de hoeveelheid velden en financiën, die de Nederlanders hebben (De Zuid-Afrikanen spelen op 21 juli 2021 tegen Oranje). Toch zie ik ons als een geduchte kandidaat op de Spelen. We zijn voor niemand bang en kunnen op het gebied van doorzettingsvermogen misschien heel ver gaan komen”.

Olympische Spelen 2021 Heren Poule B

PosClubPWDLFAGDPts
154102691713
25302191099
35221111108
45212131307
551131624-84
65014927-181

Ontbreken van Justin Reid-Ross

Zuid-Afrika lijkt de ‘dark-horse’ in poule B van de Olympische Spelen te zijn. Weinig is er nog bekend van de huidige speelstijl en selectie van de Zuid-Afrikanen. De ploeg doet niet mee aan de FIH Pro League en speelt in tegenstelling tot Oranje weinig internationale wedstrijden. Toch mag de ploeg niet uitgevlakt worden. Met onder andere de voor Den Bosch spelende Austin Smith heeft de ploeg een aantal bekende namen.

Een ontbrekende naam in de selectie van Zuid-Afrika is die van Justin Reid-Ross. Een van de grootste sleepgiganten op de Nederlandse velden heeft voorlopig gekozen om bij zijn familie in Nederland te blijven. Reid-Ross gaf toen aan dat het te zwaar was om elke keer heen-en-weer naar Zuid-Afrika te reizen. Toch denkt Julius dat we Reid-Ross niet zomaar kunnen afschrijven voor de komende spelen: “Justin is een uitermate goede speler. Voor Zuid-Afrika zou hij nog steeds van wereldklasse zijn. Ik heb altijd heel erg tegen hem op gekeken. De huidige coach die we in Zuid-Afrika hebben vindt het heel belangrijk dat spelers in andere landen hockeyen. Op die manier krijgen we als spelers meer ervaring. Onze vorige begeleiding had hier meer problemen mee. Ik denk daarom op dit moment ook dat er nog steeds een plekje voor Justin in onze ploeg zou zijn als hij de keuze zou maken om voor Zuid-Afrika uit te komen op de Spelen. Op dit moment weet ik alleen niet precies wat zijn ambities nog zijn”.

Ryan-Julius-Zuid-Afrika
Ryan Julius gaat met Zuid Afrika het in poule B van de Olympische Spelen opnemen tegen Oranje.

Julius richt zich op ontmoeting met Tilburg

Toch liegen de feiten er niet om. Almere staat laatste in de Tulp Hoofdklasse Heren met nul punten. Het doelsaldo is alles behalve positief en de waarschijnlijkheid dat de ploeg rechtstreeks gaat degraderen is daar. Toch is de stap om dit jaar richting Almere te verhuizen niet iets wat Julius per se ziet als een stap terug in zijn carrière: “Natuurlijk hebben we het zwaar, maar we hebben ook veel briljante momenten in de wedstrijden. Helaas is dit vaak maar vijf minuten in een kwart. We moeten deze goede momenten proberen vast te houden en dan kunnen tegen iedereen goed partij gaan bieden. Tegen Amsterdam hielden we het lang vol, pas op het laatste moment verloren we de wedstrijd. De volgende wedstrijd spelen we tegen Tilburg. In onze agenda is deze wedstrijd gemarkeerd als de belangrijkste. Winnen we die wedstrijd, dan dragen we de rode lantaarn over aan Tilburg’.

Reageer