Zweedse international voor Rotterdam

Rotterdam heeft naar de Engelse Simon Egerton ook een Zweedse international weten te strikken voor komend seizoen. Johan Björkman komt over van het Duitse Harvestehuder uit Hamburg.

Met Harvestehuder won de 22‐jarige spits vorig seizoen zowel de Duitse landstitel op het veld als ook de Euro Hockey League. Tevens behaalde Harvestehuder het Europees clubkampioenschap zaalhockey. Daarnaast was Björkman met het Zweedse nationale team in februari actief tijdens het WK zaalhockey.

“Johan is een nog jonge spits die zich al bij de topclub Harvestehuder heeft bewezen,’’ aldus Daan Vismans, bestuurslid tophockey. ,,Wij kunnen zijn scorend vermogen goed gebruiken en tegelijkertijd kan Johan zich bij ons nog verder ontwikkelen.’’

Comments (25)

 1. amsterdam

  Wat een armoede. R’dam ja1 is supergoed met mooie spitsen. wachten is op een Kroaat bij een of andere club. Wordt wel tijd dat de KNHB hier iets aan doet. Of gaan we pas ingrijpen als we plaatsing mislopen voor de OS. Dan is het natuurlijk tranen met tuiten.In de pers dekt Caldas zich al in.

 2. @amsterdam, clubs mogen toch zelf hun beleid maken? Daar staat de bond totaal los van.

  Plaatsing voor de spelen lopen we natuurlijk nooit mis

 3. Speelde al wat Kroaten in NL;)

 4. @Jop

  KNHB is er echter voor de lange termijn van het Nederlandse hockey. Denk je echt dat het toeval is dat we sinds het WK van 1998, toen de grote toestroom van buitenlandse spelers begon, we enkel nog maar Champions Trophy’s en EK gewonnen hebben (en HWL afgelopen jaar, maar dat was helemaal een B-toernooi qua bezetting).

  Niet alleen zou bijvoorbeeld een maximum van 3 buitenlanders het Nederlandse hockey goed doen, ook de financiën zouden er veel beter uit zien. Al kan ik me niet voorstellen dat een Oostenrijker en een Zweed de hoofdprijs zullen kosten.

  Bij Rotterdam gaat een Nederlander weg en er komen 2 buitenlanders voor terug. Is gewoon weer het oude Rotterdam, dat zich destijds ook als enige niet aan een herenakkoord wilde houden van max 3 buitenlanders.

  En dan je opmerking over dat NL nooit zich niet zal kwalificeren, kan het arroganter? Je hebt gewoon een erg hardnekkige vorm van korte-termijn-visie, vrees ik!

 5. @Mike, in 2000 wonnen we nog we Olympisch goud .

  De KNHB heeft bij de heren 2 assistent bondscoaches die als clubcoaches een buitenlander de corners laten pushen, dus welke lange termijn heb je het nou over?
  We hebben de laatste jaren met de mannenploeg weinig gewonnen maar zou dat ook kunnen komen omdat andere landen beter waren?

  En natuurlijk plaatsen wij ons als Nederland altijd voor de spelen, dat is helemaal niet arrogant maar gewoon de realiteit.

 6. Verder is Björkmann wel een hele goede speler met een sterke (zaal)corner.

  Een gecomprimeerde versie van Bjorn Kellerman 🙂

 7. Clubs die de mogelijkheid hebben om buitenlanders aan te trekken hebben een voordeel t.o.v.andere (minder kapitaalkrachtige) clubs.
  Ze behalen dus extra overwinningen en punten. Is het een idee om een club voor elke buitenlander die ze op de lijst hebben staan 1 punt in mindering te geven. Of 2 of zelfs 3. OZ zou dan resp 6, 12 of zelfs 18 punten minder gehaald hebben.
  Dat maakt mogelijk het halen van buitenlanders minder interessant en is beter voor de ontwikkeling van eigen talent.
  Verder is dit een maatregel die de KNHB zelf, binnen haar eigen Hoofdklasse regelement kan vastleggen.
  Dan ben je ook verlost van de discussie dat de KNHB beweert niets te kunnen doen i.v.m internationale (EU-) arbeidsverdragen.

 8. @PIER, goed verhaal. Roemer en Fidel Castro zijn het helemaal met je eens!

 9. Ik ben niet zeker dat een buitenlander duurder dan een Nederlander is. Dikwijls een Nederlander met talent wil veel verdienen, een buitenlander komt niet alleen voor geld met ook voor de uitdaging.

 10. @Mike
  Stanzl is een geweldige speler, een echte wereldtopper. Zeker beter dan alle middenvelders in het Nederlandse elftal

 11. @Jop, sorry idd wonnen Nederland goud in Sydney, daar heb je gelijk in. Al was het wel een toernooi waar maar 2 (!) wedstrijden gewonnen werden, dus vandaar dat ik die onbewust bij het rijtje schaar, maar dat is incorrect!
  Met je opmerking over de 2 ass-bondcoaches die tevens club-coach zijn en buitenlanders laten pushen geef je dus aan dat jij ook van mening bent dat dit niet wenselijk is? Het feit dat zelfs zij dit doen is toch het beste voorbeeld dat er juist van hogerhand moet worden ingegrepen? Dus regelwijziging bij de bond?
  Over het plaatsen, denk je niet dat dit pas realiteit is wanneer het daadwerkelijk gebeurt?

  @Maarten
  Niet elke buitenlander zal duurder zijn, maar voor veel spelers heb je, buiten dat ze het over een netto salaris hebben ipv bruto, het ook nog over vluchten, vervoer en accommodatie, waardoor het al met al duurder wordt.

  @Horst
  Stanzl is zeker een goede speler, dat trek ik niet in twijfel, maar het feit dat hij beter is dan alle middenvelders van het NL 11tal, betekent dat dan ook dat hij met het Ned 11tal mee mag gaan doen? Vrees van niet, dus eens te meer een plek voor een Nederlandse speler opgevuld met een speler die niet speelgerechtigd is voor het Nederlands 11tal…

 12. @Mike, internationals of het nou Nederlanders of buitenlanders zijn maken de jeugd alleen maar beter, het niveau van trainen gaat alleen maar omhoog en qua mentaliteit kan de jeugd vast wel wat opsteken van de verschillende buitenlanders bij een club.De echte talenten komen er echt wel , alleen zijn wij in dit land nog als snel met iemand als een talent bestempelen.

  Al vaker genoemd hier het beste voorbeeld is Kampong waar een buitenlander corners pusht en een buitenlander op goal staat, het belang van de clubcoach Cox staat volkomen haaks op het belang wat hij als assistent-coach van Oranje heeft, de enige oplossing is dat de bond assistenten ook fulltime in dienst neemt anders zal dit dus ook nooit veranderen .

  dus zolang de bond assistenten niet fulltime in dienst neemt blijven we dit houden .

 13. Nee Jimmy het beste voorbeeld is niet Kampong met 2 buitenlanders tov hgc met 5 buitenlanders, oz met 6 buitenlanders, bl’daal 3, Rdam komend jaar 3. Kampong komend seizoen maar 1 buitenlander.

  Frappant dat iedereen het over kampong heeft met een buitenlandse corner onder ass bondscoach, maar uiteraard exact dezelfde situatie bij Bloemendaal (zelfs met een buitenlandse coach :-)). Grote verschil is dat kampong al aangeeft dat ze volgend jaar op Havenga vertrouwen en mijn voorspelling is dat Bloemendaal nog een buitenlander gaat halen ipv corner schuurman.

  Ben nu al benieuwd hoe kritisch die paar zielepoten met een hekel aan kampong dan gaan reageren op dit forum (met name een zekere oud-journalist omgeving Utrecht)

 14. @@jimmy, het beste voorbeeld is juist wel Kampong, en ja nu word er heel geforceerd het vertrouwen uitgesproken in Havenga en dat kan ook niet anders want de Belgische specialist gaat weg, maar die had een 2 jarig contract dus als die gebleven was had die gewoon weer een heel jaar mogen pushen.

  je laatste stukje tekst is natuurlijk te hilarisch om serieus op te reageren.

 15. Floppieenteun

  Matige aankopen van Rotterdam tot nu toe. Egerton en Bjorkman zijn gemiddelde clubspelers. Leuk voor de breedte, maar geen absolute toppers die het team gelijk versterken. Slecht signaal ook naar de eigen jeugd toe.

 16. @floppieenteun, iemand die 2 jaar geleden 25 goals maakte voor HGC zal toch wel iets meer zijn dan een breedteversterking lijkt me.

 17. Bjorkman en Egerton zijn vergelijkbaar met Ford en Brinkman. 4 bovengemiddelde spelers maar geen van allen absolute top. @Floppieenteun, jouw cluppie heeft hemel en aarde bewogen om die Egerton te krijgen. Spits met corner. Nu heb je alleen spits en nog geen corner dus Pepijn struint stad en land af om met een corner op de proppen te komen. Kijken waar aan wie ze je contributie nu weergaan spenderen?

 18. Floppieenteun

  @Harry, zet Brinkman tegenover Bjorkman en Egerton tegenover Ford. Brinkman jong oranje (wk gewonnen)/oranje en Ford 152 interlands en 72 goals voor Australie. Zeg ook niet dat er geen betere spelers zijn dan Ford en Brinkman, vind dit echter wel duidelijk in het voordeel van Bloemendaal uitvallen. En als de beleidsbepalers van Bloemendaal inderdaad zoveel moeite hebben om een goede corner (lees topspelers) te halen dan doen ze het simpelweg niet goed. Zo moeilijk hoeft het allemaal niet te zijn. Navraag bij bv. de Nooijer, Brinkman en Bovelander levert je ongetwijfeld een leuk rijtje spelers op. Ook in dit pre-olympische jaar. Alleen moet je dan nog wel slagvaardig handelen.

 19. Okay. Beperking aantal buitenlanders mag juridisch niet. Herenakkoord met 3 buitenlanders is al een keer geprobeerd. Heeft er iemand echt een goed idee?

 20. Ja je er niet druk over maken

 21. BesteComp.

  Nederland heeft nou eenmaal de beste clubcompetitie ter wereld. Ik vind dat we dat moeten koesteren en, Nederlander of niet, de beste spelen.

  Hoe groot is de selectie van de Ned. mannen in aanloop naar een groot toernooi? 30 man? Dat zijn nog geen eens 2 teams. Liever dat deze wekelijks spelen tegen de beste hockeyers en moeten strijden voor hun plek, dan dat de internationals bij bv 3 of 4 teams zitten en de rest nauwelijks tegenstand biedt.

  Over de Ned. talenten zal ik kort zijn. Bij de top 6 spelen in elk team talenten die genoeg minuten krijgen; (OZ; de mol +3x a1 spelers die eraan ruiken. KAM; balk luykx brinkmann. AMS; Mooij. B’daal; Vos, Bovendeert. R’dam; Bakker. HGC; hiebendaal alegra. Dan zal ik er nog wat vergeten ook) Daarbij word er in de ovk ook fantastisch gehockeyed en is dit ook een prima podium voor jongen spelers om ervaring op te doen.

  Overigens ben ik het eens dat achter Vd Weerden een groot gat is qua corner. Maar voor de rest word het probleem enorm opgeblazen en is er volgens mij zelfs niets aan de hand.

 22. @Jimmy
  Spelers moeten verantwoordelijkheid krijgen binnen het spel bij hun club, anders zullen ze nooit doorgroeien tot topper, maar alleen een mee-hockeyend talent blijven. Je hebt spelers nodig die het voortouw nemen, leiders.
  Je begint over Cox als assistent en clubcoach is. Wanneer hij alleen clubcoach of assistent bij het Ned 11tal zou zijn zou de keuze die bij Kampong gemaakt zou worden toch in beide gevallen hetzelfde zijn? De club belangen en die van de bond op lange termijn liggen niet in lijn. Daarom moet de bond de regels aanpassen. Dit heeft niets te maken met het wel of niet een dubbel functie hebben. (Overigens vind ook ik dit niet handig van de bond! Alleen de reden die jij geeft slaat in mijn ogen binnen deze context nergens op…).

  @Beste Competitie
  Wanneer er een heel beperkt aantal spelers strijden voor de plekken in het Ned 11tal zal de kwaliteit altijd teruglopen. Heel kort door de bocht wat je zegt. Naast het Ned 11tal moeten we ook een competitief jong Oranje hebben en het liefst een Nederlands A waar jongens ook al aan de hoofdklasse kunnen ruiken, al met al veel meer dan 30 spelers dus!

  De Premier League is wellicht de beste voetbalcompetitie, maar de laatste keer dat het Engelse team iets gewonnen heeft is 1966, dat lijkt me een zeer onwenselijke situatie voor de Nederlandse hockeysport. De hoofdklasse op tv boeit weinig mensen, juist tijdens de grote internationale toernooien neemt de aandacht voor hockey toe. Haal de Nederlandse successen daar weg en de Nederlandse hockeysport zal een langzame dood sterven!

 23. @mike, een leider ben je van nature en dat word je niet door wel of geen verantwoordelijkheid te nemen, iedere speler heeft als hij het veld inkomt een taak en dus een verantwoordelijkheid.

  Als Cox alleen club of alleen assistent bondscoach zou zijn weten we niet welke keuze Kampong gemaakt had, misschien was er dan een coach bij Kampong geweest die wel het vertrouwen in bv Havenga had uitgesproken.Dit heeft dus zeer zeker alles te maken met de dubbelfunctie die er nu is.

  En natuurlijk komen er maar een paar talenten in aanmerking voor Oranje jij kiest voor kwantiteit ipv kwaliteit.

 24. Waarom toch steeds deze onzinnige terugkerende discussie? Waar ter wereld heeft ooit het afschermen van een sector geleid tot kwaliteitsverbetering? Nergens, ook niet in de sport. Daarom mag het ook juridisch niet, beperkingen tot 3 buitenlandse spelers. Sport is competitie, dus wees niet bang voor competitie.
  Inderdaad, het is soms of je volgelingen van Fidel Castro hoort.

 25. @Jimmy
  Het voorbeeld zoals jij dat geeft heeft dus alleen alles met de persoon Cox te maken en niets met de dubbelfunctie!
  We weten wanneer Cox alleen Kampong coach was geweest de situatie identiek was geweest aan hoe het nu was. En wanneer hij alleen assistent bij Ned was weten we idd niet wie de coach was en wat er dan gebeurt zou zijn. Heeft dus met persoonlijke keuze van de desbetreffende coach te maken, wat zijn nevenactiviteiten dan ook mogen zijn.
  Maar nogmaals, ben het met je eens dat de bond zo’n dubbelfunctie niet zou moeten willen.

  @Phe
  Spelers van buiten de EU moeten 150% van het gemiddelde salaris van de Eredivisie verdienen om in aanmerking te komen voor een werkvergunning. Mede daardoor zorg je er in elk geval voor dat de clubs er goed over na moeten denken of een speler dat waard is.

  In Engeland komen de spelers van buiten de EU alleen aan een werkvergunning wanneer ze oa minimaal 75% van de internationale wedstrijden van hun team hebben meegedaan. Bovendien moet dat land top 70 van de wereldranking zijn. Ook hiermee is er dus een stukje kwaliteitsbewaking.

  Toppers zijn een toevoeging voor de competitie, middelmaat niet.

  Bescherming van eigen belangen is heel wat anders dan communisme, maar daar lijkt me dit niet helemaal het juiste forum voor…

Reageer