Coach Patrick Bakker: “Wij staan op plek zes op de startrij, maar komen naar voren”
Coach Patrick Bakker begint dit jaar aan zijn derde seizoen bij Hurley

Coach Patrick Bakker: “Wij staan op plek zes op de startrij, maar komen naar voren”

De man die zichzelf ziet als iemand die veel structuur geeft, een spin in het web en een inspirator richting zijn staf. Het is coach Patrick Bakker die dit jaar begint aan zijn derde seizoen in de Hoofdklasse dames. Vorig jaar kende zijn ploeg moeite om te scoren, dit jaar lijkt dat probleem te zijn opgelost. Is zijn ploeg klaar om dit jaar eindelijk de play-offs te halen? Wij vroegen het de coach van de dames van Hurley. 

Terwijl de dames verdeeld over het veld met diverse trainers een training afwerken, loopt coach Patrick Bakker rustig over het veld. De hoofdcoach heeft zijn tien koppige staf op een juiste manier uitgelegd hoe hij zijn trainingen graag afwerkt. De coach ziet zichzelf als een manager die de juiste personen op de juiste plek neer zet: “Bij Hurley heb ik de kans gekregen om de inrichting van het eerste team zo optimaal mogelijk te organiseren. Ik vind het heel belangrijk om te investeren in mensen. Daarnaast heb ik een aantal man om mij heen lopen die heel specifiek ‘iets’ af weten van een bepaald trainingsonderdeel. Op die manier denk ik dat de dames zo optimaal mogelijk worden begeleid”.

Topgoalie in de Hoofdklasse

Bakker begeleidt zijn dames al voor het derde seizoen en moest vorig jaar genoegen nemen met de zesde plaats op de ranglijst. Voor Hurley was Bakker al 13 jaar actief bij Amsterdam in de Hoofdklasse. Zijn damesploeg scoorde afgelopen seizoen te weinig doelpunten, waardoor het vaak net niet won en dus niet de play-offs bereikte. Daarentegen was het Hurley die maar 23 doelpunten hoefde te incasseren. Hierdoor was het één van de top-3 ploegen met de minste doelpunten tegen. Keepster Wendela van Dedem deed hierdoor weinig onder voor de gevestigde orde in de Hoofdklasse. Opmerkelijk genoeg heeft de keepster vorig seizoen nog geen uitnodiging gekregen van bondscoach Alyson Annan.

Bakker ligt toe: “Het rendement uit onze corner was afgelopen seizoen veel te weinig, terwijl dit eigenlijk wel een kernwapen van ons was. Scorend vermogen ontbrak, hierdoor misten we helaas de play-offs. Uiteindelijk blijft het simpel, je moet scoren om te winnen. We hebben in onze ploeg een aantal grote talenten. Misschien kijk ik met een gekleurde bril, maar ik ben inderdaad vreselijk blij met keepster Wendela. Ik vind haar één van de beste doelvrouwen in de Hoofdklasse. Ze heeft zichzelf de afgelopen jaren aangepakt en hanteert daarbij een bepaalde lifestyle die past bij een topsportster. Ik waardeer haar mentaliteit en zou het haar van harte gunnen, dat zij binnenkort de kans krijgt om eens bij Oranje mee te gaan doen. Bij een ploeg die draait in de middenmoot heeft zij het uitstekend gedaan”.

Wendela van Dedem was vorig jaar vaak een sta-in-de-weg voor tegenstanders.
Wendela van Dedem was vorig jaar vaak een sta-in-de-weg voor tegenstanders. Foto: Roel Ubels

Schaduwploeg

Toch moet van Dedem nu toezien dat zij volgens coach Annan nog niet bij de beste keepsters van Nederland behoort. De ploeg die vorige maand succesvol was op de Olympische Spelen, is al jaren een hecht team, waar weinig speelsters van buitenaf tussen komen. De gevestigde orde speelt nog steeds opmerkelijk genoeg voornamelijk bij SCHC, Amsterdam en Den Bosch.

“De dames van Oranje zijn verreweg de beste van de wereld. Iedereen verwachtte natuurlijk dat zij het wel zouden doen op de Spelen. Toch moet je het wel doen op zo’n groot toernooi. Ondanks deze mooie prestatie denk ik dat het gat met andere landen vreselijk groot is. Stel, er zal een mindere lichting komen die minder getalenteerd zou zijn, dan denk ik nog steeds dat het gat met ‘de rest’, te groot zou zijn. Wel vind ik dat Alyson het goed doet, door veel dames te laten ruiken aan het ‘grote’ Oranje. De schaduwploeg waar zij mee werkt, kan zo op een zo natuurlijk mogelijke manier, alvast een kijkje nemen in de keuken. Dit idee welke zij bij Oranje heeft geimplementeerd, gaan wij komend jaar ook bij Hurley toepassen. Jeugdtalenten gaan we vroegtijdig mee laten trainen om ze zo persoonlijk voor te bereiden op dames 1”.

Kweekvijver is groot

Zoals gezegd, de bondscoach werkte afgelopen jaar richting het EK hockey en de Olympische Spelen met een grote schaduwgroep. Bij Hurley mocht Marente Bartensen meedoen met deze groep. Daarnaast heeft Hurley meerdere speelsters die met Jong-Oranje meedoen.

“Marente heeft een grote groei doorgemaakt afgelopen jaar. Het is mooi om te horen dat de bondscoach tevreden over haar was. Maar kijk ook naar een speelster zoals Daantje de Kruijff, Marleen Jochems, Yasmin Geerlings, Fleur Loomans en Sophie van Schelfhout. Stuk voor stuk zijn het speelsters van Hurley die dit jaar echt kunnen doorbreken”.

BEKIJK OOK:
Modellenwerk staat op een lager pitje omdat Daantje de Kruijff wil doorbreken in de Livera Hoofdklasse

Patrick Bakker ziet Daantje de Kruijf, Marleen Jochems, Yasmin Geerlings, Fleur Loomans en Sophie van Schelfhout als grote talenten bij Hurley.
Patrick Bakker ziet Daantje de Kruijf, Marleen Jochems, Yasmin Geerlings, Fleur Loomans en Sophie van Schelfhout als grote talenten bij Hurley. Foto: Roel Ubels

Portemonnee geopend

Toch zal er iets moeten gebeuren om iets te doen aan de doelpuntenproductie die vorig jaar stokte. De club kwam dit jaar met een aantal versterkingen. Macey de Ruiter en spits Pam van Asperen werden bij het gedegradeerde Laren weggehaald. Ook Michelle van der Drift (Bloemendaal) en Hannah Martin (International van Groot-Brittannie) werden gehaald.

BEKIJK OOK:
Britse Hannah Martin vertrekt naar dames van Hurley

“Alle speelsters die wij hebben gehaald voegen hockeyend iets toe aan ons team en hebben allemaal scorend vermogen. Van Michelle van der Drift ben ik erg gecharmeerd, zij is jong, maar weet als tophockeyster wat ze wil. Zij maakte daarom ook bewust de keuze om richting Amsterdam te komen. Ik heb meteen al resultaat gemerkt, want in de oefenwedstrijden hebben we veel gescoord. Ook loopt onze strafcorner weer beter”, aldus Bakker.

Waar de clubs in de Hoofdklasse dames massaal hebben geïnvesteerd in het aantrekken van buitenlandse krachten, heeft ook Hurley dit jaar over de landsgrenzen gekeken. De Britse Hannah Martin, afgelopen maand nog winnaar van de bronzen medaille op de Olympische Spelen, komt komende week richting het Amsterdamse bos.

“Via hockeyer Kenny Bain is het contact gestart. Hierna ging het balletje rollen en leerde ik Hannah ‘in het echt’ kennen bij een fotoshoot die zij vorig jaar deed voor Adidas in het Wagener stadion. De middenveldster die ook aanvallend goed uit de voeten kan, zou bij ons een verbindende factor tussen verdediging en aanval kunnen zijn. Vorig seizoen had zij al interesse om te komen, maar vanwege corona was dit toen nog niet haalbaar”.

Meer verrassing

“Ik denk dat het niveauverschil tussen de ploegen nog kleiner is geworden. Amsterdam heeft natuurlijk te maken met een flinke aderlating toen Eva de Goede bekend maakte te vertrekken. Een ploeg zoals Pinoke, heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd, ik zie hen ook hoge ogen gooien. En uiteraard HDM, zij deden het vorig jaar verrassend goed. Afgelopen seizoen eindigde we op de zesde plek op de ranglijst. Net zoals bij de kwalificatie van de formule 1, betekent dat je dan op de 6de plek mag starten voor de race. De race start in mijn ogen dit jaar. Vorig jaar waren de verschillen in het klassement klein, dit jaar denk ik dat de verschillen nog kleiner zullen zijn en hopen we in de race verder naar voren te komen”.

Reageer