SCHC-coach Lucas Judge ziet kansen, maar geeft Den Bosch favorietenrol | Hoofdklasse Hockey Nederland
Lucas Judge ziet kansen tijdens de play-offs vanavond tegen Amsterdam.

SCHC-coach Lucas Judge ziet kansen, maar geeft Den Bosch favorietenrol

Vanavond gaan de play-offs weer van start. HDM, Den Bosch, Amsterdam en SCHC gaan net zoals vorig seizoen strijden om het landskampioenschap. Den Bosch is op basis van de ranglijst de favoriet, toch lijkt SCHC kijkende naar het spelbeeld van afgelopen weken, misschien wel eens voor een verrassing te gaan zorgen. Wij spraken met SCHC-coach Lucas Judge over de kansen in de play-offs.

Aan het begin van dit seizoen was SCHC-coach Lucas Judge een bescheiden man. Al relativerend legde hij ons toen nog uit dat SCHC nog niet kon tornen aan het ‘grote’ Den Bosch. Sterker nog, met zijn woorden: “Den Bosch is een sportief fenomeen die geen vergelijking kent in wat voor sport dan ook“, plaatste hij een van zijn opponenten op een groot voetstuk.

Gelijk had Judge, de ‘sterren’ uit Den Bosch wonnen alles wat er te winnen was, speelde krachtig hockey, had een keepster die nauwelijks leek te passeren en een aantal spitsen die gemakkelijk het net konden vinden. Zijn SCHC was niet bij machte om hier toen iets tegen te doen. Vrij gemakkelijk wonnen de dames uit Den Bosch de titel om het landskampioenschap.

Een dik half jaar later, lijken de kaarten anders geschud. Den Bosch verloor in de finale van de EHL van Amsterdam en ook in de competitie was het niet ongenaakbaar. Ondanks het feit dat het de competitie weer won met bijna evenveel punten en ook gescoorde doelpunten, lijkt het gat met achterlopers Amsterdam en SCHC kleiner te zijn geworden.

SCHC won vorige week net niet de Gold-Cup, ondanks het betere spel dan opponent Den Bosch
SCHC won vorige week net niet de Gold-Cup, ondanks het betere spel dan opponent Den Bosch. Foto: Roel Ubels

Den Bosch favoriet

Nog steeds blijft de coach bescheiden vooruit kijken naar de eerste wedstrijden in de play-offs: “Kijk je naar de afgelopen jaren, dan is er een duidelijke top-2 die om de prijzen strijd. Amsterdam en Den Bosch kwamen vaker in de finale dan wij dit kwamen. En kijk je naar die twee teams dan is één ding ook duidelijk, Den Bosch pakt de meeste titels. Kijkende dus naar de statistieken uit de geschiedenis, dan is Den Bosch de uitgelezen favoriet om kampioen te worden”.

Ook de onderlinge resultaten van de kandidaten bij de play-offs zegt genoeg. Den Bosch is de favoriet. De ploeg speelde één keer gelijk en verloor ook één keer tegen SCHC. Voor de rest won het alle onderlinge ontmoetingen.

Punten HDM, Den Bosch, Amsterdam en SCHC

PosClubPWDLFAGDPts
16411126013
2633085012
3603381203
460332703

Stichtsche wordt beter

Toch lijkt de bescheidenheid van Judge niet volledig terecht te zijn. Wie namelijk de afgelopen weken naar de dames van Stichtsche heeft gekeken, die heeft gezien dat er een grote groei is te zien in het niveau van het spel en van de individuen in het team. Ginella Zerbo lijkt weer spelplezier te hebben en makkelijk te kunnen scoren, Laurien Leurink is weer fit en is voorin levensgevaarlijk. Yibbi Jansen heeft een gevaarlijke corner en bepaalt het spel op het middenveld en Renee van Laarhoven heeft het gat in de defensie wat Caia van Maasakker vorig seizoen achterliet toen zij stopte, netjes opgevuld.

Afgelopen week won Den Bosch nog wel de Gold-Cup van SCHC, maar eigenlijk was er maar een ploeg die deze titel verdiende. Ook Judge ziet vooruitgang in zijn ploeg: “In die finale van de Gold-Cup waren wij gewoon beter. We creëerden meer, maar we waren net niet scherp genoeg om de laatste details goed te organiseren. Voor ons is er op dit moment maar één wedstrijd die telt en dat is vanavond en zaterdag tegen Amsterdam. Deze tegenstander heeft ook veel talent en kwaliteit. Ook vind ik dat ze een goede mentaliteit hebben. Als wij met Stichtsche ons niveau halen, dan geef ik ons een goede kans op de overwinning”.

Reageer