19 november behandelt Tuchtcommissie KNHB rode kaart Verga - Hoofdklasse Hockey Nederland

19 november behandelt Tuchtcommissie KNHB rode kaart Verga

Dinsdag 19 november komt de Tuchtcommissie van de KNHB bij elkaar om de rode kaart die Valentin Verga kreeg in de wedstrijd tussen Rotterdam en Amsterdam te behandelen. De behandeling is niet openbaar en de uitspraak volgt binnen 15 dagen na de zitting. 

Als onafhankelijke orgaan van de KNHB zal de tuchtcommissie op basis van verklaringen van de bondsscheidsrechters, Verga en de televisiebeelden een uitspraak doen. Zoals gebruikelijk bij een mondelinge behandeling, zal de zaak door drie tuchtrechters worden behandeld. Hierbij is zowel vertegenwoordiging van het bestuur van Amsterdam als Verga zelf aanwezig.

De Tuchtcommissie doet uiterlijk 15 dagen na de zitting uitspraak tenzij ze meer tijd nodig hebben. De zitting en uitspraak zijn niet openbaar. De Tuchtcommissie informeert het bondsbureau, bondsbestuur, de betrokken speler en het bestuur van Amsterdam.

Uitspraken van de Tuchtcommissie staan open voor een beroepsprocedure bij Commissie van Beroep.

Comments (9)

 1. Alleen de rode kaart of….. kan bijna niet anders dan dat de heisa om deze zaak ook een rol zal spelen.

  Toen ik zondag Amsterdam – Kampong zat te bekijken dacht ik ‘daar gaan we weer’.

  Hoe Bakker iemand vol in z’n zak sloeg. Dan kun je zeggen, ‘hij lag in de weg’, maar hij weet ook wel dat je niet dwars door iemand heen kunt slaan. Hij probeert het toch. Een bewuste actie.

  Martijn Havenga pusht een bal op het gezicht van Santi Freixa, die weinig afstand houdt, maar Havenga zal hem vast wel gezien hebben. Hij pusht toch en bijna zat Freixa ook bij de kaakchirurg. Ook een bewuste actie.

  In beide gevallen liep het gelukkig goed af. Maar het geeft nog maar eens aan dat hockey op het hoogste niveau niet gevrijwaard is van risico’s door bewuste acties van spelers, en hoe klein het verschil tussen een goede afloop en een slechte afloop kan zijn.

  Ik mag hopen dat de tuchtcommissie dat meeneemt in hun besluitvorming. Verga verdient straf voor zijn bewuste actie, een rode kaart is immers reden voor straf. Maar ik mag toch hopen dat ze de situatie puur beoordelen op de actie zelf en niet zozeer de gevolgen, want de waren niet te overzien.

 2. @Joost: De gevolgen waren waarschijnlijk onbedoeld, maar ze waren wel degelijk te overzien.
  Als je je stick op die hoogte doorzwaait dan neem je het risico dat je iemand raakt, en dan is er altijd een kans dat je iemand erg ongelukkig raakt.

 3. Taalpolitie

  Ik denk dat jullie overzien en voorzien door elkaar halen…

  De gevolgen zijn zeker te overzien. Ze waren ook te voorzien wat overigens niet wil zeggen dat Verga ze ook voorzag.

  😛

 4. @Joost. Er zit een verschil tussen een bewuste actie om iemand te blesseren (het naslaan van Verga) en bewust het risico nemen dat iemand geblesseerd raakt bij een hockeyende actie (het scoopen van Havenga en het afronden van Bakker).

  De laatste twee zitten helaas ingebakken in het hockey en zijn de risico’s van de sport. Het eerste moet hard bestraft worden en natuurlijk moeten ook de gevolgen daar bij worden meegewogen.

  Als jij iemand dronken aanrijdt en er zit alleen een kras op de motorkap wordt dit anders behandeld dan wanneer de bestuurder op slag dood zou zijn.

  Overigens vond ik de actie van Bakker (to put it mildly) erg lomp. Op de beelden is echter te zien dat hij de liggende speler van Kampong niet heeft gezien.

 5. Ik vind het vreemd dat het zo lang duurt voordat de tuchtcommissie van de bond een besluit neemt. Als Amsterdam aan Verga geen schorsing had opgelegd, had hij dus gewoon kunnen spelen afgelopen weekend? Komt op mij een beetje amateuristisch over. En wat gebeurt er met de schorsing die door de bond opgelegd gaat worden? Komt die boven op de schorsing van de club, of gaat die met terugwerkende kracht in?

 6. @Rodierodie

  Alweer enige jaren terug is de tuchtprocedure veranderd. Waar vroeger in de week volgend op de rode kaart de tuchtcommissie bijeen kwam komt men nu de week daarna bijeen. Dan is er meer tijd om alle verklaringen etc. te krijgen en kan een beter oordeel gevormd worden.

  Het is inderdaad in dat gat tussen rode kaart en uitspraak aan de club om maatregelen te nemen. Als de club te milde maatregelen neemt zou dat consequenties kunnen hebben dus daar zullen ze voorzichtig mee zijn. De tuchtcommissie houdt rekening met dat wat de club zelf als maatregel heeft genomen.

  Er moet dan zo spoedig mogelijk doch uiterlijk na 15 dagen uitspraak gedaan worden(er is eventueel een verlengingsmogelijkheid). Aangezien A’dam de speler toch al voor drie weken geschorst heeft kan ik me voorstellen dat ze die 15 dagen ook nemen om er goed over na te denken.

 7. Wat ik vreemd vond aan die hele situatie rond Seve & Verga is dat de KNHB en/of de Tuchtcommissie niet direct dezelfde zondagavond besluit om Verga voorlopig, tot nader bericht, te schorsen voor het Ned.XI-tal en Amsterdam en niet maandag de Bondscoach en de Rotterdam spelers te confronteren met de aanwezigheid van Verga op de training van het Nederlandse XI-tal op Kampong waardoor de emoties weer de overhand zouden kunnen krijgen ? M.a.w. ter bescherming van alle partijen !

 8. w. andelgang

  ik vernam zojuist dat verga 8 wedstrijden schorsing heeft gekregen. kan iemand dat bevestigen?

 9. @ @Rodierodie

  Oke, dank voor je reactie. Helder!

  Gr. Rodierodie

Reageer