Annan: ‘Het was een lastig maar vooral heel leerzaam seizoen’

De dames van Amsterdam wonnen gisteren in het hol van de leeuw de finale van de EuroHockey Club Champions Cup. Den Bosch moest na shoot-outs hun meerdere erkennen in de Hoofdstedelingen, die op hun beurt revanche namen op de verloren halve finale in de play-offs van twee weken geleden. Coach Alyson Annan blikt terug op een bewogen seizoen, waarin ze de landstitel moest afstaan maar een Europese titel er voor terugkreeg. 

Amsterdam EHCCC RV  (1)

Twee weken geleden was de teleurstelling bij de Amsterdamse equipe duidelijk voelbaar, toen na twee wedstrijden Den Bosch aan het langste eind trok in de halve finale van de play-offs. Met de EuroHockey Club Champions Cup nog op het programma hadden de dames van Annan echter niet lang de tijd om daarover te treuren. “We hebben die dinsdag na de halve finale bij elkaar gezeten en toen zijn we eerlijk tegen elkaar geweest, aangegeven wat er mis ging,” vertelt Annan. “Dit deden we omdat we niet wilden dat het nog eens zou gebeuren. Daarna hebben we de verloren halve finale ook afgesloten en achter ons gelaten.” Dit was goed te zien in de EHCCC. De dames startten sterk en fris aan het toernooi. In de finale trof de ploeg de thuispelende kersverse landskampioen Den Bosch. Amsterdam kwam met 2-0 achter te staan, iets wat je doorgaans tegen een thuisspelend Den Bosch niet zo maar weg spoelt. Toch bleef Annan altijd in haar ploeg geloven. “We wisten dat Den Bosch één of twee doelpunten zou gaan maken en dus moesten wij erin blijven geloven dat dat voor ons niet het einde zou betekenen. We hebben zakelijk gespeeld, met veel passie en energie. Zo zie je maar dat als je erin gelooft, alles mogelijk is.” Amsterdam won na een shoot-out reeks, waarbij Den Bosch tot twee maal toe een strafbal claimde en niet kreeg. Vervolgens hadden de dames van Amsterdam pas laat door dat Den Bosch na vier genomen shoot-outs de achterstand niet meer in zou kunnen halen en de buit binnen was. Toen dat besef eenmaal neerdaalde was de ontlading logischerwijs groot. “De play-offs hadden we achter ons gelaten, het was een nieuw hoofdstuk en dus voelde de overwinning ook niet echt als revanche. Daar waren we niet mee bezig. De focus lag met name op ons eigen spel en we wilden laten zien dat wij ook goed kunnen hockeyen. En dat is gelukt,” aldus de trotse coach.

Een mooie Europese titel dus voor Amsterdam. Wel is wederom de kritiek opgelaaid over het Europese vrouwentoernooi. De Nederlandse ploegen zouden te sterk zijn voor de buitenlandse concurrentie en dat zou het toernooi overbodig maken. Annan is het hier deels mee eens. “Wij wisten wel dat we in de halve finale sowieso een sterke tegenstander zouden treffen, Reading HC of Uhlenhorster. Ik vond dit zeker twee waardige tegenstanders. Misschien heeft de kritiek ook een beetje met het format te maken. Je haalt nu immers heel gemakkelijk een volgende ronde. Na één gewonnen wedstrijd sta je al in de halve finale. Maar goed, je moet wel winnen en misschien had het er voor ons heel anders uitgezien als we tegen Reading hadden gestaan.”

Hoe dan ook, met deze Cup heeft het seizoen van Annan en haar dames een goed einde gekregen. Zelf kijkt de geboren Australische terug op een ‘lastig maar vooral heel leerzaam jaar’. “Het seizoen heeft veel energie gevergd van zowel de speelsters als van mij,”  legt ze uit. “Voor de internationals was het lastig om de juiste combinatie te vinden tussen Oranje en Amsterdam. Voor de niet-internationals was het ook wennen om de ene keer met het hele team te trainen en de andere keer weer niet. Gelukkig hebben we de laatste twee weken met het voltallige team getraind en dat heeft goed uitgepakt met dit mooie resultaat als gevolg,” aldus de Amsterdamse coach die er vanuit gaat dat haar team komend seizoen bij elkaar blijft. Ook naar versterkingen is tot nu toe nog niet gezocht. “Met een team als dit is dat ook echt niet nodig,” sluit ze af.

Reageer

Contact Us