Beemster: ‘Ik moest of stoppen met hockey of gaan keepen’

De meest onderbelichte spelers bij teamsporten en dus ook in de hoofdklasse zijn waarschijnlijk de tweede keep(st)ers. Ze trainen net zo hard als ieder ander maar maken meestal weinig tot geen speelminuten bij het eerste team. Leidt dat soms tot frustratie of is het wel lekker die plek op de achtergrond? Vanaf deze week spreekt Hoofdklassehockey.nl wekelijks met een tweede keep(st)er uit de hoofdklasse.

Vandaag Diana Beemster. De voormalige jeugd-international begon haar carriere bij de Kikkers en belandde via Alliance, Hurley en Alecto bij Hdm waar ze sinds een jaar tweede keepster is. In de toekomst hoopt ze echter weer elke zondag in de hoofdklasse onder de lat te staan.

SCHC Hdm dames RB (6)
Diana Beemster tijdens haar debuut tegen SCHC. (c) René Broekman

Hoe ziet jouw keepers carrière er tot nu toe uit?

Het is eigenlijk heel stom begonnen. Ik was vroeger, toen ik bij de Kikkers speelde altijd spits maar raakte toen ik jong was geblesseerd aan mijn knieën. De fysio zei destijds dat ik of moest stoppen of zou moeten keepen. Dat ben ik toen, acht jaar geleden, gaan doen en ik vond het eigenlijk heel leuk. Na een jaar zat ik bij het Noord-Hollands en daar werd mij verteld dat ik bij een andere club zou moeten gaan spelen dus toen ben ik naar Alliance gegaan en vervolgens in mijn eerste jaar in de A bij Hurley beland. Daar werd ik ook direct tweede keepster van dames 1. Toen ik naar de senioren ging bleef ik dat en kwam ik ook in Jong Oranje maar daar kreeg ik te horen dat ik geen tweede keepster meer mocht zijn dus dat ik ergens anders eerste keepster moest worden. Aangezien de hoofdklasse al vol zat vertrok ik voor één seizoen naar Alecto om daar in de overgangsklasse te keepen. Daarna was ik te oud voor Jong Oranje en ben ik een half jaar gaan reizen. Ik kwam vorig jaar winter terug en toen wilde ik graag weer op mijn niveau komen en bij een club spelen waar ik dat zou kunnen doen. Toen ben ik bij Hdm belandt.

Je bent sindsdien tweede keepster bij Hdm. Hoe bevalt dat?

Hdm is een superleuke club en Julia (Remmerswaal, eerste keepster, red.) en ik zijn heel gelijkwaardig dus het is een spannende strijd. Zij is op dit moment eerste keepster maar dat zou over een paar weken ook weer anders kunnen zijn.

Heb je al een competitiewedstrijd mee mogen doen?

Ja, ik heb toevallig twee weken geleden tegen SCHC mijn debuut gemaakt. Julia was toen geblesseerd. Tot dan toe had ik alleen maar oefenwedstrijden mee gedaan. Als ik niet speel dan doe ik of met dames 2 mee of ik zit op de bank. Ik train nu in ieder geval wel vier keer in de week en ook al ben ik dan tweede keepster, dat doe ik liever dan dat ik op een lager niveau minder zou trainen en wel zou spelen.

Wat vind je het lastigste aan de positie van tweede keepster?

Soms heb ik het gevoel dat ik een week echt beter aan het keepen ben dan Julia en als ik dan op zondag niet mag spelen kan dat wel frustrerend zijn. Of de afspraken over het keepen duidelijk zijn? Ja, niet heel erg. Aan het begin heeft de coach gezegd dat Julia eerste keepster is maar stiekem hoop je wel dat je mag spelen en dat moet ook want anders blijf je ook niet scherp. Het moet echt mis gaan wil hij dat veranderen.

Hoe lang ben je nog bereid tweede keepster te zijn?

Dat weet ik niet, het liefst natuurlijk niet te lang maar ik kijk wel hoe het loopt. Ik wil in ieder geval niet terug naar de overgangsklasse maar als er op een gegeven moment een hoofdklasseclub zou bellen zou ik er wel voor open staan.

Met Hdm staan jullie nu, halverwege de competitie, op de tiende plek. Hoe kijk je terug op de eerste helft?

Het had beter gekund, veel wedstrijden vielen net de verkeerde kant op doordat we dan bijvoorbeeld aan het eind toch nog een doelpunt tegen kregen ofzo. Wat er moet veranderen? Lastige vraag.. We moeten meer vechtlust tonen, echt uitstralen dat we willen winnen en ons daar de hele wedstrijd voor blijven inzetten. Als we hele wedstrijd ons niveau weten te halen denk ik dat we van veel teams zouden kunnen winnen.

Comments (1)

  1. Zet m op Beemster!;)

Reageer