Bosman: ‘Door geen eerste keepster aan te wijzen houdt Toon ons beide scherp’

De meest onderbelichte spelers bij teamsporten en dus ook in de hoofdklasse zijn waarschijnlijk de tweede keep(st)ers. Ze trainen net zo hard als ieder ander maar maken meestal weinig tot geen speelminuten bij het eerste team. Leidt dat soms tot frustratie of is het wel lekker die plek op de achtergrond? Wekelijks spreekt Hoofdklassehockey.nl met een tweede keep(st)er uit de hoofdklasse.

Deze week spraken we met Niki Bosman. Al een aantal jaar keept zij samen met Beatrice Derks bij MOP. Samen? Ja, samen. Beide keepsters krijgen nagenoeg evenveel speeltijd en dus is er geen sprake van een eerste- of tweede keepster.

No- 23 Niki Bosman

Deze rubriek gaat normaal over tweede keepsters maar bij jullie gaat dat niet helemaal op want bij jullie is er geen onderscheid tussen een eerste- en tweede keepster. Kun je een beetje uitleggen hoe dat in z’n werk gaat?

Bea (Derks, de andere keepers van MOP, red.) en ik zijn best aan elkaar gewaagd en toen Toon (Siepman, coach, red.) een paar jaar geleden coach werd heeft hij ervoor gekozen geen eerste of tweede keepster aan te wijzen. We keepen dus om en om. Het komt soms wel eens voor dat iemand twee keer achter elkaar keept omdat diegene er bijvoorbeeld goed in zit of doordat de tegenstander een bepaalde corner heeft of door een blessure bij de ander. Het afgelopen seizoen was daarin bijvoorbeeld ook anders omdat eerst Bea geblesseerd was en ik toen keepte en daarna raakte ik geblesseerd en speelde zij die wedstrijden. Dan scheelt het ook wel echt dat we allebei zoveel wedstrijdervaring hebben waardoor je dat makkelijk op kan vangen.

Komen jullie beide oorspronkelijk ook van MOP?

Bea wel en ik niet. Dit is mijn zevende seizoen bij MOP volgens mij. Ik kom oorspronkelijk uit het oosten, ben begonnen op MHC Dieren, heb daarna bij Arnhem gespeeld en toen nog een jaartje in Breda. Ik keep eigenlijk al sinds Arnhem, toen was ik vijftien, bij de senioren. Bij MOP zijn Bea en ik tegelijk begonnen bij Dames 1, destijds onder Karel Alferink. Bij Karel heb ik volgens mij de eerste drie wedstrijden gekeept en daarna werd Bea meer eerste keeper. Toen Toon kwam vond hij ons eigenlijk meteen aan elkaar gewaagd en daarom koos hij ervoor om geen vaste eerste keepster aan te wijzen dus sindsdien spelen we allebei.

Is er desalniettemin wel sprake van een concurrentiestrijd?

Ja, dat dat is er wel. Het blijft altijd zo dat je het liefst eerste keepster wil zijn, hoe dan ook. Dat geldt voor Bea ook. Vooral in de voorbereiding is er dan ook wel echt een concurrentiestrijd om de eerste positie en dat is ook goed. Door deze keuze van Toon houdt hij ons allebei scherp. We liggen heel dicht bij elkaar dus als je slecht staat te trainen weet je dat je er echt een schepje bovenop moet doen want als zij opeens veel beter zou zijn dan ik dan kiest hij op een gegeven moment misschien wel voor haar. Dus ja, misschien trainen wij daardoor extra hard.

Wat zijn de voor- en nadelen van dit systeem?

Iedere keeper wil gewoon eerste keeper zijn en soms is het moeilijk om dan te accepteren dat je niet in het doel staat. Daarnaast zijn er sommige wedstrijden die ik heel graag wil spelen, tegen Den Bosch bijvoorbeeld. Ik ken daar speelsters en het is toch altijd een strijd tussen Vught en Den Bosch dus als ik die wedstrijd niet mag keepen kan ik daar de balen wel van hebben. Bea woont in Utrecht dus die zal dat weer eerder hebben met Kampong of SCHC. Het voordeel van dit systeem is wel weer dat je veel hoofdklasse ervaring op doet en op deze manier maakt echt iedereen deel uit van het team omdat je overal bij bent. Ook als we niet keepen gaan we namelijk mee naar de wedstrijd, het is niet zo dat we dan met dames 2 meespelen of thuis blijven.

Heb je ooit getwijfeld aan deze manier of eraan gedacht om eventueel ergens anders eerste keepster te worden?

Nee, eigenlijk niet maar dat komt ook omdat het team superleuk is. Ik zit hier nu al zeven jaar en tuurlijk wil je het liefst eerste keepster zijn maar ik durf niet te zeggen of ik ooit om die reden zou vertrekken..

Wat is het mooiste moment uit jouw keeperscarriere?

Ik denk toen wij promoveerden naar de hoofdklasse. Ik keepte de laatste play-off wedstrijd en toen heb ik best wat belangrijke reddingen verricht waarvan eentje me nog scherp voor de geest staat. Een speelster kwam over de achterlijn de cirkel binnen en gaf voor waardoor dat meisje een 100% scoringskans had maar ik dook haar tip-inn eruit. Het was heel druk en ik hoorde iedereen klappen, dat was wel mooi. Uiteindelijk wonnen we in de verlenging via een golden goal.

Zijn er nog bepaalde vooroordelen over (tweede) keepers die je de wereld uit zou willen hebben?

Nou, de meeste zijn waar haha. Het pak stinkt altijd; klopt. Keepers zijn een beetje gek;  ja, maar dat moet ook wel. Verder kan ik niet echt iets opnoemen. Ik heb wel een keer gehad dat iemand op TD zei: Huh ben jij keeper? In de trend van dat keepsters heel lelijk en stevig zouden zijn ofzo. Dat vind ik wel echt een vooroordeel want als je rondkijkt is dat echt niet waar.

Zondag treffen jullie Oranje Zwart. Wie keept er?

Dat weet ik eigenlijk niet. Meestal wordt dat vrijdag officieel besloten. Als we kijken naar het om-en-om principe zou ik aan de beurt zijn.

Reageer