Broek: ‘Het is voor ons echt erop of eronder’

Aan de hockeyvrije zomermaanden is bijna een eind gekomen. Op 7 september gaat het nieuwe hoofdklasse seizoen weer van start en dus zijn de voorbereidingen bij de teams weer in volle gang. De komende weken komt er dagelijks een hoofdklassespeler/speelster aan het woord om te vertellen hoe het er bij zijn of haar team voor staat. De jonge dames van Bloemendaal promoveerden afgelopen zomer naar de hoofdklasse. Hoewel de voorbereiding nog volop bezig is merkt aanvalster Roos Broek nu al het verschil met de overgangsklasse.

Bloemendaal-Nijmegen-OVK-RU Broek Woudenberg
Roos Broek tijdens de play-out wedstrijd tegen Nijmegen. Credit: Roel Ubels

Jullie zijn net terug van teamweekend maar wisten van tevoren niet wat jullie gingen doen. Wat is het uiteindelijk geworden?

We hebben uiteindelijk heel veel gedaan. We zijn vier dagen naar Rockanje geweest, ergens onderin Zuid-Holland, en daar hebben we in een familiehuis gezeten van Wietske de Ruiter. We hebben onder andere getennist, karateles gehad, een soort bootcamp competitie op het strand gedaan en daarnaast ook gewoon gehockeyd. Heel veel samen gedaan dus en dat we heel leuk. We wisten geen moment waar we aan toe waren. We werden op de eerste dag gewoon gedropt en toen moesten we nog zes kilometer naar het huis lopen. Doordat we als team allemaal in onwetendheid zaten groeide ook wel het groepsgevoel.

Jullie zijn het afgelopen jaar gepromoveerd. Is de voorbereiding nu ook anders dan tijdens een seizoen in de overgangsklasse?

Ja, ik denk dat iedereen het wel een stuk serieuzer neemt. Ik heb nog nooit meegemaakt dat iedereen zo fit was aan de start van het seizoen. In de overgangsklasse werden de meesten pas fit tijdens de voorbereiding. Wat betreft hockey richten we ons nu vooral op de basistechnieken, dus hard passen, meer ballen stoppen en ervoor zorgen dat we mee kunnen komen in het tempo. Tot nu toe gaat het eigenlijk best goed maar het gaat wel een zwaar jaar worden. We moeten echt een tandje erbij want het is erop of eronder. We spelen daarom ook veel oefenwedstrijden zodat we kunnen zien waar we staan en waar we voor de start van de competitie nog aan moeten werken. Het is wel echt wennen om tegen hoofdklasse teams te spelen. Het grootste verschil? Toch wel het baltempo en het is allemaal wat fysieker. Maar ik zie wel echt dat we als team een stijgende lijn maken. We hebben een heel jong team en er zit denk ik veel potentie in.

Is het team erg veranderd ten opzichte van vorig seizoen?

Nee, eigenlijk bijna niet. Er zijn maar een paar mensen weg en we hebben er drie speelsters bij, waaronder de Australische international Jayde Taylor die begin september bij ons aansluit. Het is wel een enorme plus dat zij erbij komt. Ze kan ons veel leren op mentaal, fysiek en tactisch vlak. Als team moeten we soms wat harder worden en dat is het Australische hockey wel dus daar kan zij ons bij helpen.

Hebben jullie veel speelsters met hoofdklasse ervaring?

Nee, heel weinig eigenlijk. De enige zijn Lara Dell’Anna. Annemieke Schildmeijer en ik. Maar we hebben nooit echt een basisplek gehad. Je draait wel mee met zo’n team maar dit is toch anders. Dat is ook het gave, het is voor iedereen nieuw en daarom  zijn we allemaal super enthousiast en hebben we er heel veel zin in.

Teams als De Terriërs en HIC hadden het zwaar als promovendus in de hoofdklasse en degradeerden na één seizoen. Wat is jullie doelstelling?

We willen natuurlijk in de hoofdklasse blijven maar we zullen hierin niet heel erg naar de resultaten kijken. We hebben met ons team afgesproken dat het voornaamste doel is elke week beter te worden, stappen te blijven maken. We gaan gewoon alles geven dit jaar om zowel individueel als als team zoveel mogelijk te groeien. Als dat betekent dat we in de hoofdklasse blijven is dat mooi en anders zullen we in de play-outs weer alles moeten geven.

Heb je ook een persoonlijke doelstelling?

Ik wil zelf echt gaan genieten van dit jaar want het is super gaaf om in de hoofdklasse te spelen. Je steekt er zoveel tijd in dat je er wel plezier van moet hebben maar zelf ook moet blijven ontwikkelen en groeien.

Welke teams zijn, voor zover je dat nu kunt inschatten, voor jullie de grootste concurrenten?

Ik denk dat wij wel een beetje hetzelfde niveau als Wageningen zullen hebben en daarnaast ook wel als Pinoké. Dat zijn de voornaamste concurrenten. Verder zou ik ook een Hdm niet uitvlakken. Ik denk dat wij gewoon echt stappen kunnen maken en ook teams zullen gaan verrassen.

Op welke plek staat Bloemendaal aan het einde van het seizoen?

Ik hoop negende!

 

Reageer

Contact Us