Collot d’Escury: De zoektocht naar een nieuwe coach was ‘een beetje worstelen’

Aan de hockeyvrije zomermaanden is bijna een eind gekomen. Op 7 september gaat het nieuwe hoofdklasse seizoen weer van start en dus zijn de voorbereidingen bij de teams weer in volle gang. De komende weken komt er dagelijks een hoofdklassespeler/speelster aan het woord om te vertellen hoe het er bij zijn of haar team voor staat. Middenvelder Kiki Collit d’Escury vertelt over de coachwisseling bij Amsterdam, de voordelen van een voorbereiding met een compleet team en haar eigen doelen voor komend seizoen.

Amsterdam Polkamp Collot RV
Collot d’Escury Samen met teamgenoot Sophie Polkamp. (c) Rob Visser

Hoe ziet jullie voorbereiding er tot nu toe uit?

We zijn tijdens ons teamweekend naar Rockanje gegaan, vlakbij Zeeland. Via onze manager, Aletta, konden we daar een weekend lang in een huis zitten. Het was heel ontspannen, de insteek was ook vooral om met z’n allen bij elkaar te zijn. We hebben getraind, een oefenwedstrijd gespeeld en veel leuke dingen samen gedaan. Daarnaast hebben we besproken wat we willen bereiken en waar nog aan gewerkt moet worden.

Is het fijn om voor de verandering ook alle internationals vanaf het begin bij het team te hebben?

Ja, het is heel anders want normaal begon je met z’n zevenen en sloot de rest pas later aan. Daardoor ontstond er vaak ook wel een beetje een tweedeling. Ik denk dat het ook wel goed en leuk is om gewoon eens met z’n allen tegelijk te starten en zo samen het voorbereidingstraject in te gaan.

Jullie coach, Alyson Annan, is overgestapt naar de heren van Amsterdam. Waren jullie verrast door haar vertrek?

We hadden na vorig seizoen allemaal de intentie om met Alyson verder te gaan. In die zin kwam het dus wel een beetje als een verrassing want we wilden graag met haar verder. Ineens moesten we op zoek naar een nieuwe coach terwijl de helft van het team het WK traject in ging. Het was een beetje worstelen en geen fijne situatie voor ons. Al met al zijn we er uiteindelijk heel goed doorheen gekomen en is iedereen nu volgens mij heel blij met Jisse (Waardorp, red.).

Zijn jullie als team betrokken geweest bij de zoektocht naar een nieuwe coach?

Ja, zeker. Het bestuur heeft het wel open met ons besproken. Aangezien de internationals weg waren heb ik er veel met Sophie Polkamp over gesproken en over nagedacht. Het bestuur liet ons in veel dingen mee beslissen, we konden ook aangeven wat wij prettig zouden vinden. De insteek was dat de coach goed bij het team moest passen. Zo’n traject is niet altijd makkelijk omdat er veel mensen meedenken en er dus ook veel meningen mee gemoeid zijn. Maar over het algemeen hadden we veel inspraak en het was ook goed voor de start van het seizoen, dat we achter de komst van Jisse stonden.

Hoe verschilt Jisse van Alyson?

Het is een hele andere coach. Op zich is het ook wel lekker dat als je toch een andere coach krijgt, er ook gelijk een frisse wind door het team gaat. Tot nu toe is het goed bevallen. Het is echt een ander persoon, komt zelf van een kleine club waar hij iets moois heeft opgebouwd en daar is hij ook altijd loyaal aan geweest. Dat soort normen en waarden neemt iemand ook mee en dat is alleen maar goed. Of we ook verschil merken in de trainingen? Ja, iedere coach heeft zo z’n oefeningen. Het zijn ook vaak juist de kleine dingetjes waar je aan moet wennen. Bij Alyson begonnen we de training altijd met een bepaald soort oefening en dat doe je dan ook twee jaar dus dan is het even wennen als er opeens een andere oefening staat. De ene keer denk je oh, dit is eigenlijk wel lekkerder en de andere keer ben je wat minder enthousiast.

De spelersgroep is redelijk in tact gebleven. Trekken jullie de lijn van afgelopen seizoen door of is er door de nieuwe coach alsnog veel veranderd aan de spelwijze?

Er verandert natuurlijk ook wel wat in de dynamiek van een team. Als je ook maar één positie aanpast dan heeft het al invloed op het spel. We zijn inderdaad uiteindelijk toch met grotendeels dezelfde groep met dezelfde kwaliteiten als vorig jaar. De speelwijze is niet heel anders maar Jisse heeft, zoals iedere andere coach, zijn eigen ideeën over de uitvoering. Die sluiten gelukkig wel aan bij onze ideeën en hoe we vorig jaar speelden.

Hebben jullie al een doelstelling voor komend seizoen?

Ja, daar hebben we het weekend over gesproken en er zijn verschillende dingen genoemd maar het spreekt ook wel een beetje voor zich. Eén is dat we wedstrijd voor wedstrijd spelen, daarnaast willen we de play offs halen en landskampioen worden. We hebben veel kwaliteit in ons team dus het zou mogelijk moeten zijn. Ik denk alleen dat we wat constanter moeten worden en wat meer uit die kwaliteit die we in ons team hebben moeten halen. Dat geldt niet alleen voor dit jaar maar ook voor de seizoenen hierna. We moeten als team stappen zetten, verspreid over meerdere jaren.

Is dat de reden dat jullie geen speelsters van ‘buitenaf’ hebben gehaald?

Ja. We hebben daar ook met elkaar over gezeten en over gesproken. Wat doe je als een goede speelster zich aanbiedt? We staan er wel voor open maar hebben tegelijkertijd zoveel kwaliteiten in huis. Bij Amsterdam is het niet altijd gelukt vanuit de jeugd speelsters te laten doorstromen daarom is het goed dat dit nu wel gebeurt. Je wilt niet een potentiële goede jeugdspeelsters op de bank gaan zetten voor iemand die je van buiten haalt. Dat moet niet nodig zijn en dat vertrouwen hebben we ook naar elkaar uitgesproken.

Heb je ook een persoonlijke doelstelling?

Ja, ik heb voor mezelf heel lang gezegd dat het Nederlands elftal het ultieme doel is. Wat ik dit seizoen vooral wil, het klinkt misschien een beetje cliché, is allerbeste uit het hockeyen bij Amsterdam halen. Wat er eventueel bij komt, zie ik dan wel. Ik ben het gelukkigst als ik bij Amsterdam laat zien wat ik kan, dat ik zonder alle druk van buitenaf heel veel plezier kan maken. Dat past beter bij mij als speler en als persoon maar soms vergeet je dat een beetje.

Zijn er nog teams die dit seizoen gaan verrassen?

Ik denk dat SCHC dit seizoen weer groeit, zij hebben vorig jaar ook een goed seizoen gedraaid. Hetzelfde geldt voor een ploeg als Kampong, dat zij de lijn van vorig jaar doorzetten. Ik denk niet dat er aan de top vier veel zal veranderen maar je weet maar nooit. Ik sluit het niet uit ofzo, het zou best een top vijf of zes kunnen worden. Bij de mannen is dat nu ook zo, al denk ik dat het niveau daar dichter bij elkaar zit dan bij de vrouwen, ook doordat daar meer buitenlanders spelen.

Tot slot, op welke plek gaat Amsterdam eindigen?

Uiteindelijk wil je op het juiste moment pieken dus je moet de play offs veilig stellen. We gaan elke wedstrijd in om te winnen om hopelijk die eerste plek te pakken.

Reageer

Contact Us