Dames Bloemendaal zijn 2021 gestart met een voltallige 'negatieve' selectie | Hoofdklasse Hockey Nederland

Dames Bloemendaal zijn 2021 gestart met een voltallige ‘negatieve’ selectie

Alle teams zijn deze weken weer begonnen met trainen. Afgelopen weekend volgden wij de dames van Bloemendaal die na zeven speelrondes op dit moment op een knappe zevende plek staan. Toch lijkt er meer in het vat te zitten. Kan de ploeg de aansluiting met de top-4 gaan maken?

Het moet voor de meeste dames in de hoofdklasse eind december een gekke tijd zijn geweest. Ondanks dat velen denken dat de dames ‘gewoon’ gaan trainen, moet er eerst een heel protocol worden afgewerkt, voordat zij ook maar een stick mogen aanraken op een training. De KNHB heeft iedere club die in de Hoofdklasse speelt een corona testset gegeven, die tenminste twee maal moet worden gebruikt. Eenmaal voor een training en eenmaal voor een wedstrijd. Dit betekent dat de dames minimaal twee keer per week op corona worden getest.

“We hebben met de HHcv afgesproken dat we geen hoofdklasse wedstrijden op zand gaan afwerken”

– Jeroen Visser is bezig aan zijn tweede seizoen bij Bloemendaal Dames 1

Het clubhuis is aan de binnenkant helemaal verbouwd tot een soort doolhof die is gemaakt met banken. Alle speelsters, staf en begeleiding moeten worden getest. Door ‘het doolhof’ wordt iedereen op een veilige afstand van elkaar gehouden. Alle speelsters en staf dragen mondmaskers en moeten wachten in het clubhuis totdat het resultaat bekend is.

Feiko Keilholz, manager van Heren 1, leidt de ‘stoelendans’ op zondag. Want een stoelendans mag het gerust worden genoemd: “Het is voor ons ook nog nieuw. We proberen de regels die de KNHB in samenwerking met het NOC*NSF heeft gemaakt zo goed mogelijk te hanteren. We hebben een aantal vrijwilligers met een medische achtergrond. Zij helpen ons op de testdagen. Hier zijn we erg blij mee. Toch kan je zien dat het een hele operatie voor ons als club is om alles in goede banen te leiden”.

In elk vakje op deze tafel staat de naam van de speler. Elke test moet minimaal 15 minuten hier liggen om te beoordelen of iemand positief of negatief is. Foto: Hans Hofstra

Goed gevoel richting tweede seizoenshelft

Op dit moment is het bij Bloemendaal alles behalve een hechte familie hockeyclub. De club, waar elke zondag vele trouwe fans het eerste aanmoedigen, focust zich nu alleen maar op het organiseren van veilige trainingen voor de Heren en Dames. Kleine groepjes met kinderen komen op de koude zondag met hun ouders het veld nog wel eens opzoeken. Voor de rest is het een ‘koude’ bedoeling op een van de grootste hockeyclubs van Nederland.

Toch heerst er bij dames 1 coach Jeroen Visser een gevoel van blijdschap dat hij met zijn team deze dagen weer mag beginnen. Ondanks zijn enige vorm van twijfeling, ziet Visser de start van de tweede seizoenshelft positief tegemoet: “We zijn natuurlijk heel blij dat we weer mogen starten. Al mijn dames zijn fit en hebben er heel veel zin in. Het protocol wat we hier bij Bloemendaal volgen, zit heel strak in elkaar. Het is een heel gedoe voor ons en alle vrijwilligers op de club. Toch ben ik blij dat we weer zijn gestart. Ook hebben we gelukkig met de HHcv afgesproken dat we geen wedstrijden op zand gaan spelen. Hierdoor hoeven we gelukkig ons programma niet extra te wijzigen”.

Coach Jeroen Visser heeft veel zin in de start van de tweede seizoenshelft. Foto: Roel Ubels

“Ik krijg best vaak appjes van mensen die jaloers op mij zijn”

– Sanne Caarls is aanvoerster van dames 1

De dames van Bloemendaal staan er erg goed voor. Op dit moment staat de ploeg namelijk zevende in de competitie. Doordat de nummer vijf en zes in de eerste speelronde tegen elkaar spelen, zou Bloemendaal door een overwinning theoretisch gezien zelfs kunnen stijgen naar de vijfde plaats. Het is een plek waar coach Visser denkt dat zijn dames ook naar toe kunnen stijgen: “Komende wedstrijd spelen we tegen Victoria. Die moeten we winnen. Op dit moment denk ik dat de top-3 (Amsterdam, SCHC en Den Bosch) te sterk voor ons zijn, maar uiteindelijk denk ik wel dat we ons prima kunnen meten met bijvoorbeeld een club als HDM die nu nog in de top-3 staat. We hebben ook voor de kerst nog prima kunnen trainen met de dames. In kleine groepjes hebben we tot laat in het seizoen doorgetraind. Vanaf vandaag gaan we de belasting van een ieder een beetje vergroten, om uiteindelijk in de tweede seizoenshelft te gaan pieken”.

BEKIJK OOK:
Robert Tigges: ‘Het team welke het meeste flexibel is, wint de competitie’

Speelsters zijn fit

Zodoende stonden de dames afgelopen zondag voor het eerst in 2021 op het veld. Het team traint meerdere keren in de week en zal, vanwege de weersomstandigheden, ook vaker overdag gaan trainen. Met extra kleding, maar met volle moed en veel energie stonden alle dames dan rond 14.15 uur op het hockeyveld.

Een speelster ontbrak, aanvoerster Sanne Caarls was nog niet aanwezig. Zou zij dan als enige speelster een positieve uitslag hebben gekregen en dus niet mee mogen trainen? Nee, gelukkig niet. Caarls komt wat later aanrennen en begint aan haar warming-up. Wat bleek, haar testuitslag was later bekend dan bij de anderen: “We moeten 15 minuten wachten op de uitslag. Ik was één van de latere die werd getest. Hierdoor kon ik net niet mee meelopen met de warming-up van de groep. Niemand was bij ons gelukkig uiteindelijk positief getest’.

“Tijdens de trainingen denk ik helemaal niet aan corona”

– Sophie Goorhuis kwam afgelopen zomer over van Laren

Caarls is een van de gelukkigen die in Nederland weer mag gaan hockeyen. Een voorrecht, want alleen de Hoofdklasse dames en de Tulp Hoofdklasse Heren gaat eind januari weer van start. De promotieklasse en overgangsklasse moeten wachten. Caarls ziet zichzelf dan ook als een gelukkig persoon: “Ik krijg best vaak appjes van mensen die jaloers op mij zijn. En dat is natuurlijk ook terecht. Het is zo fantastisch om weer met zijn allen op het veld te mogen staan, ondanks alle onzekerheid die misschien nog gaat komen. Het is natuurlijk wel vreemd om twee keer per week zo’n stokje in je neus te krijgen. Maar ondertussen ben je daar ook wel aan gewend. Zondag hebben we al weer wat meer partijvormen gedaan. Het was echt leuk, want veel teamgenoten had ik al lange tijd niet meer gezien. Ik trainde namelijk de afgelopen maand met de Hoofdklassegroep bij Oranje, waardoor ik mijn echte teamgenoten niet echt heb gezien”

BEKIJK OOK:
Bondscoaches Annan en Caldas hervatten voorbereiding met trainingsgroepen

Sanne-Caarls-Bloemendaal
Sanne Caarls is aanvoerster van Bloemendaal en trainde afgelopen maanden mee met de Hoofdklassegroep van Oranje. Foto: Roel Ubels

Een ander nieuw gezicht dit jaar in de selectie van Jeroen Visser is die van Sophie Goorhuis. Het jonge talent kwam afgelopen zomer over van Laren en kenmerkt zich door haar flexibele voetenwerk en sprintvermogen. Ook Goorhuis beaamd wat Caarls zei en was dan ook blij dat ze zondag voor het eerst in 2021 op het veld stond: “We zijn rustig aan begonnen. En dat moet ook wel. Eerst is het belangrijk om te kijken hoe we ervoor staan. We kunnen niet meteen beginnen om vol te trainen. Tijdens de trainingen denk ik niet veel aan corona. Dat is toch echt iets wat voor en na de training wordt besproken”.

Toch zullen deze weken ook voor Goorhuis extra spannend zijn. De kou zou zomaar roet in het eten kunnen gooien. Iets waar Goorhuis van bewust is: “Ik wend en draai veel op het veld. Daarnaast heb ik veel explosieve loopacties. Op dit moment merk ik dat ik wel dat ik mijn acties vol kan inzetten, maar dat het door de kou en gladde schoenen soms best onwennig kan aanvoelen. Het veld is namelijk soms nog best een beetje glad. De beste oplossing hiervoor is het dragen van nieuwe schoenen. Ik kijk uit naar de start van de competitie later deze maand”

Sophie Goorhuis
Sophie Goorhuis maakte een fitte en goede indruk op de eerste training van Bloemendaal. Foto: Hans Hofstra


		

Reageer