Dankers: 'Ik doe extra mijn best om het beste uit Larissa te halen' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Dankers: ‘Ik doe extra mijn best om het beste uit Larissa te halen’

De meest onderbelichte spelers bij teamsporten en dus ook in de hoofdklasse zijn waarschijnlijk de tweede keep(st)ers. Ze trainen net zo hard als ieder ander maar maken meestal weinig tot geen speelminuten bij het eerste team. Leidt dat soms tot frustratie of is het wel lekker die plek op de achtergrond? Wekelijks spreekt Hoofdklassehockey.nl met een tweede keep(st)er uit de hoofdklasse.

Deze week spraken we met Simone Dankers. De Eindhovense is al vijf seizoenen tweede keepster bij Oranje Zwart maar heeft in al die jaren nog geen invalbeurt mogen maken. Desalniettemin heeft ze het goed naar haar zin en is ze blij op dit niveau te mogen trainen.

Simone Dankers

Wanneer ben je begonnen met keepen?

In de D was het al zo dat er bij lastige tegenstanders werd gezegd dat ik maar moest gaan keepen zodat we meer kans hadden om te winnen. Toen we vervolgens naar de C gingen was er geen keepster meer. Larissa (Meijer, red.) was namelijk al doorgeschoven naar de B en toen ben ik dus gaan keepen.

Na je jeugd bij Oranje Zwart te hebben gekeept kwam je één jaar uit voor HOD  in de eerste klasse en keerde je daarna weer terug bij OZ. Waarom?

Ik zou destijds bij OZ in dames 4 komen en daarom ben ik op zoek gegaan naar iets anders.  Eerste keepster zijn en de tijd bij HOD was superleuk maar anders dan wat ik van tevoren had verwacht. In de zomerstop daarna ben ik toch weer door gaan zoeken en tegelijkertijd trainde ik mee bij OZ omdat zij toen geen keepster op de training hadden. En toen belde Ageeth (Boomgaardt, destijds coach, red.) me. Ik vond het gelijk leuk om weer terug naar OZ te gaan, zowel om de club zelf als om het team, en ik wist dat ik heel veel zou gaan leren.

Ga je alle wedstrijden met dames 1 mee?

Ik speel op zondag bij dames 2 en als het kan ga ik bij dames 1 kijken. Dames 2 speelt in de Brabant regio dus als dames 1 ergens in Amsterdam ofzo moet spelen red ik het soms niet om daar te gaan kijken. Of ik wel eens een invalbeurt heb mogen maken? Nee, niet op het veld. In de zaal wel omdat Larissa dan bijvoorbeeld weg is naar een stage of op toernooi met het Nederlands.

Larissa Meijer, de eerste keepster van OZ en tweede keepster bij Oranje,  is ongeveer net zou oud als jij. Is er sprake van competitie tussen jullie?

Het is wel duidelijk dat zij eerste keepster is, als tweede keepster van het Nederlands team. Er is niet zozeer sprake van concurrentie maar ik doe wel extra mijn best om ook uit haar het beste halen en ik leer ook veel van haar. Larissa begrijpt mijn positie sowieso goed, omdat ze zelf eerst ook tweede keepster was bij OZ. Of we het daar wel eens over hebben? Nee, we hebben het er natuurlijk wel over hoe het was na een toernooi of als ze met het Nederlands team getraind heeft. Maar niet speciaal over hoe ze het als tweede keepster ervaart.

Heb je de ambitie om ooit eerste keepster te worden?

Dat weet ik eigenlijk niet, is lastig te zeggen. Ik vind het bij OZ nu superleuk en door mijn jaar bij HOD weet ik hoe het is om in de eerste klasse te keepen. Destijds wilde ik dat heel graag maar nu twijfel ik daaraan. Ik weet niet of het perse leuker is, dan train ik liever hier om beter te worden. En ik vind het gewoon een heel leuk team, anders was ik ook niet terug gegaan. Voor nu vind ik het dus prima maar misschien verandert dat in de toekomst nog. Of ik dan de overstap naar een andere club zou maken? Ik zou het natuurlijk altijd overwegen maar ik weet gewoon niet of ik ergens anders zou willen spelen. Ik ben in ieder geval nog nooit benaderd door andere clubs.

Wat vind je het lastigste aan jouw positie?

Dat ik op de trainingen de hele week met het team toeleef naar zondag maar dan zelf een andere wedstrijd speel. Dat is soms wel moeilijk. Ik vind het tegelijkertijd fijn dat ik bij dames 2 mijn wedstrijden kan keepen maar ik wil ook graag dames 1 kijken want ben natuurlijk altijd heel benieuwd naar hoe het gaat enzo.

Wat is het mooiste moment uit jouw keepers carrière?

Met meisjes A 1 hebben we in de landelijke competitie op strafballen gehaald doordat de tegenstander er maar twee bij me wist te scoren dus dat vond ik wel echt een vet moment. En met dames 2 hebben we afgelopen jaar het NK gehaald. We hadden vorig seizoen over het hele jaar volgens mij maar negen goals tegen dus dat was wel leuk.

Zijn er nog bepaalde vooroordelen over (tweede) keepers die je uit de wereld zou willen hebben?

Mensen zeggen wel eens tegen mij dat ik echt geen keeper ben. Ze verwachten iemand die dik en traag is, of juist een eenling in het team. Maar dat ben ik in ieder geval niet. Of dat ze bijvoorbeeld bij voetbalkeepers zeggen van: Die kon vast niet voetballen en is maar keeper geworden. Dat slaat natuurlijk ook nergens op.

Reageer