De Beaumont: ‘Ik hoop dat wij dit seizoen die verrassing gaan zijn’

Aan de hockeyvrije zomermaanden is bijna een eind gekomen. Op 7 september gaat het nieuwe hoofdklasse seizoen weer van start en dus zijn de voorbereidingen bij de teams weer in volle gang. De komende weken komt er dagelijks een hoofdklassespeler/speelster aan het woord om te vertellen hoe het er bij zijn of haar team voor staat. De dames van MOP zijn vandaag vertrokken op hun zelf-georganiseerde teamweekend in Bergen aan Zee. Het team van Colette de Beaumont speelt nu enkele seizoenen in de subtop. De aanvalster blikt vooruit op het komende seizoen. Wat zijn de doelstellingen en hoe gaat de ploeg uit Vught aansluiting vinden bij de top vier?

Credit: Roel Ubels
Credit: Roel Ubels

Hoe ziet jullie voorbereiding er tot nu toe uit?

Wij zijn op 1 augustus begonnen en sindsdien heel hard en veel getraind. Veel oefenwedstrijden tegen onder andere Tilburg, Wageningen, OZ, Manheim en Amsterdam. We proberen elke week beter te worden en tot nu toe gaat het goed. Sinds vorige week zijn ook de Jong Oranje speelsters weer terug en afgelopen weekend is Anna Flanagan bij ons aangesloten dus nu zijn we helemaal compleet.  Zaterdagochtend hebben we een wedstrijd tegen Hurley en daarna begint ons teamweekend in Bergen aan Zee. We mochten die dit jaar zelf organiseren dus we hebben groepjes gemaakt en elk groepje organiseert een bepaald onderdeel van het weekend.

Net als afgelopen seizoen hebben jullie weer een aantal buitenlandse speelsters. Is Engelse de voertaal in het team?

We hebben natuurlijk ook nog twee Poolse speelsters maar die kunnen al best goed Nederlands. Soms spreken we Engels en soms Nederlands. Als er in de training iets in het Nederlands wordt uitgelegd vertaalt degene die bijvoorbeeld naast Anna staat het wel even voor haar.

Jullie doen de afgelopen jaren mee in de subtop, eindigen telkens net onder die top vier. Waar moet aan gewerkt worden om misschien dit jaar echt die aansluiting te vinden?

Vorig jaar wonnen we al van bijvoorbeeld Amsterdam en waren we al wat stabieler dus we zijn op de goede weg. We lieten alleen soms steken vallen tegen de lagere teams en als we dit jaar meer willen, kunnen we ons dat niet veroorloven. Waar het aan ligt weet ik eigenlijk niet. We zijn nu hard aan het trainen om elke keer weer beter te worden. We hebben dit jaar ook oog-trainingen erbij. Eigenlijk train je dan je ogen om sneller dingen te herkennen en te zien in het veld zodat je sneller beslissingen kunt nemen en kunt reageren. Hoe dat in z’n werk gaat? We hebben laatst een test gedaan waarbij je op een muur overal verschillende lampjes aanging en die moest je dan met je hand uitdrukken terwijl je alleen maar vooruit keek. Het idee is dus eigenlijk dat als je naar voren kijkt je ook moet proberen te letten op wat er aan de zijkant, in je ooghoek gebeurt. Of het zin heeft weten we nog niet, we zijn er net mee begonnen. Over een paar weken hebben we weer een meting.

Jij hebt zelf een paar jaar bij Den Bosch gespeeld. Waarin zijn die top vier ploegen, Den Bosch, Amsterdam, SCHC en Laren, die de afgelopen jaren standaard de play-offs haalden, verder dan de rest?

Het scheelt natuurlijk wel dat zij veel internationals hebben en die teams staan eigenlijk al jaren aan kop dus hebben daar ook ervaring mee. Als ik naar Den Bosch kijk dan zit het verschil erin dat die club jaren geleden al begonnen is met een topsportklimaat te creëren waardoor je ook goede speelsters aantrekt. MOP is nog niet zo lang geleden gepromoveerd maar er is veel talent en ambitie dus aansluiting is denk ik niet onmogelijk.

Hebben jullie al een doelstelling voor komend seizoen?

Aankomend weekend gaan we pas echt doelstelling formuleren. Onze filosofie is wel gewoon elke dag training en wedstrijd beter te worden. Dat is ook de rode lijn van dit seizoen.

Zijn er teams waarvan jij denkt dat ze gaan verrassen dit seizoen?

Ik denk dat SCHC, Den Bosch en Amsterdam wel echt de top drie zullen vormen maar dat er veel teams voor de vierde plek kunnen strijden. Ik hoop natuurlijk dat wij dan die verrassing zullen zijn.

Heb je ook een persoonlijke doelstelling?

Ja, eigenlijk voor dit jaar belangrijk zijn voor het team. Als spits hoog rendement in de cirkel hebben, veel g0als maken. We hebben met Anna en Lieke (van Wijk, red.) nu echt twee topcorners dus het wordt ook belangrijk om dit seizoen veel corners te halen. Verder wil ik ook een leidende rol op me gaan nemen in de aanval en daar in groeien.

Welke plek gaat MOP eindigen?

We willen elke keer beter worden. Vorig jaar waren we zesde dus dat willen we nu minimaal maar liever vijfde en wie weet en play off plek pakken.

Reageer