De internationale hockeydrang van Sierou Frankema brengt haar in verschillende uitdagende landen - Hoofdklasse Hockey Nederland

De internationale hockeydrang van Sierou Frankema brengt haar in verschillende uitdagende landen

 

Oud hoofdklasse speelster Sierou Frankema reist tegenwoordig om de hele wereld heen om te hockeyen in diverse competities en te reizen. Na een aantal jaar gehockeyd te hebben voor Pinoké en Laren Dames 1 speelde zij de afgelopen twee seizoenen in Spanje en Australië.

Tot haar 11jaar was het Sierou die altijd op voetbal zat. In Heerenveen was het haar moeder die haar uiteindelijk in aanraking liet komen met hockey. Bij hockeyclub Quick Stick kreeg zij plezier in het spelletje. Al heel vroeg maakte zij de keuze om in haar jeugd te vertrekken naar hockeyclub G.H.H.C. Groningen. De blonde speelster die bekend staat om haar snelheid en sterk scorend vermogen in het vijf meter gebied, ziet de reistijd en het achterlaten van haar bekende omgeving niet als een probleem. ‘Als je graag beter wilt worden, is er altijd een mogelijkheid. Ik wil altijd het hoogste halen in alles, en dit was de weg die me dat zou brengen’, aldus Sierou. Dat Groningen niet haar eindstation zou worden, zal al snel blijken.

 

Sierou2

 

Na een aantal jaar bij Groningen gehockeyd te hebben, werd de grote stap richting de Hoofdklasse gezet. Vanwege de keuze om te gaan studeren in Amsterdam, werd ook de keuze gemaakt om bij een andere hockeyclub te gaan spelen. De keuze viel op hockeyclub Pinoké. ‘De kans om op Hoofdklasse niveau bij Pinoké te hockeyen is voor mij altijd een droom geweest’, aldus Sierou. Na een aantal jaren bij Pinoké gehockeyd te hebben, klopte kampioenskandidaat Laren aan de deur.

‘Ik wilde altijd al heel graag strijden om het landskampioenschap. Bij Laren zou ik deze kans krijgen’, aldus Sierou. Bij haar eerste jaar in Laren in 2016-2017, haalde Sierou de halve finale tegen Den Bosch. Helaas werd deze verloren. Den Bosch werd later landskampioen. Het jaar daarna werden de play-offs net niet gehaald.

 

Creatief hockey in Spanje

Na een aantal jaar in de Nederlands competitie actief geweest te zijn, klopte Atletic Terrassa Barcelona op de deur. Dit team stond onder leiding staat van coach Andreu Enrich. Enrich was tot twee jaar daarvoor speler van Pinoké heren 1 en kent Sierou dus uit de tijd dat zij samen in Amsterdam hockeyden.

Frankema werd al gebeld of zij bij Atletic Terrassa zou willen hockeyen. ‘Voor mij was dit weer een nieuwe stap. Ik wilde graag Spaans leren, en dit avontuur leek mij erg leuk’, zegt Sierou. In Barcelona was alles goed geregeld. Als speelster worden wij goed opgevangen en krijgen we een kleine vergoeding.

Waar het Nederlandse hockey vooral bekend staat om degelijk en taktisch spel, wordt er in Spanje vooral met veel techniek en creatief spel gespeeld. ‘Ik vind de passie en de manier hoe het hockey hier wordt beleefd heel erg leuk’, aldus Sierou. In de competitie eindigde Atletic Terrassa uiteindelijk als negende.

 

Sierou3

 

Voorwaarts hockeyen in Australië

Dat Sierou niet vies is van reizen, blijkt wel uit het feit dat zij na een jaar in Spanje gespeeld te hebben alweer een nieuw avontuur aangaat. In Australië wacht haar een nieuwe taak, namelijk het spelen in de reguliere competitie met Fremantle.

Niet alleen speelde Sierou in de reguliere Australische competitie. Ook speelde zij aan het einde van de competitie met de NT Pearls uit Darwin in de Australian Hockey League (AHL). Darwin is niet een hockeyclub, maar een zogenaamd stateteam. Met dit team werd er meegedaan aan de AHL. De AHL is één maand, waarin in de weekenden wordt gespeeld in Perth, Adelaide en de Gold Coast voor de finales. De reisafstanden met het vliegtuig zijn soms wel 5 a 6 uur. De beste teams uit Australië doen hier aan mee.

‘De ervaring die ik hier heb opgedaan is onbeschrijfelijk. Ik vind het heel erg leuk om verschillende culturen te zien. Hier hockeyen op het hoogste niveau is een fantastische ervaring’, vertelt Sierou. Voordat het vliegtuig weer vertrok richting Nederland werd er nog een aantal maanden gereisd met Joy Meester (Hockeyend bij HIC), een aantal andere vriendinnen en haar vader.

 

Een master combineren met hockeyen in het buitenland

Terugkomend in Nederland, wordt Sierou weer gebeld door haar oude coach Enrich, die graag ziet dat Sierou weer komt hockeyen in Barcelona. Nu wordt het avontuur haar moeilijker gemaakt, want afgelopen februari 2019 is zij ook begonnen met haar Master Business Administration in Amsterdam. Ondanks de tijdsdrukte vliegt Frankema nu één keer in de zoveel weken naar Barcelona om Atletic Terrassa te versterken in de Spaanse competitie.

Wat haar carrière na het Spaanse avontuur de 25-jarige Sierou gaat brengen is nog niet helemaal bekend. ‘De combinatie hockey en studie is nu wel iets moeilijker, maar zolang het lichaam het nog goed doet en ik het mega leuk blijf vinden, blijf ik lekker hockeyen. Een terugkeer naar de Nederlandse competitie, sluit ik ook niet uit’, aldus Sierou.

Door: Hans Hofstra

 

Reageer