De overstap van.. Anna Flanagan

Afgelopen zomer stapten er weer vele spelers en speelsters binnen de Hoofdklasse over naar andere clubs. Nu ze de eerste weken met hun nieuwe teams erop hebben zitten zijn wij benieuwd hoe de eerste maanden op de nieuwe clubs bevallen zijn. Was het een stap in de goede richting of misschien toch niet?

Australisch international Anna Flanagan kwam van de andere kant van de wereld om dit seizoen in de hoofdklasse bij MOP te spelen. Een grote overstap dus voor deze populaire Hockeyroo.

Laren - MOP (dames) RU Flanagan
(c) Roel Ubels

Hoe is deze overstap naar de hoofdklasse, naar Nederland, tot stand gekomen?

Aan het begin van dit jaar kwam het idee in me op. Ik wilde altijd al een seizoen hier spelen om mijn spel te verbeteren en zeker nu met de Olympische Spelen in Rio in het achterhoofd. Na het WK in Nederland had ik genoeg opties in de hoofdklasse maar ik had al eerder twee weken met Toon Siepman aan mijn corner gewerkt en daar heb ik toen heel veel aan gehad dus alleen daarom al koos ik voor MOP.

Is het wat je ervan verwacht had?

Ik wist eigenlijk niet wat ik moest verwachten maar het was mede door het cultuurverschil wel echt een grote overstap. Ik ging hier alleen heen om mezelf te blijven ontwikkelen en dat is nu ook het geval. Ik geniet van het hockey en van het hoge niveau van de hoofdklasse. Hockey is Holland. Dus hoewel ik hier aanvankelijk eigenlijk maar voor een jaar kwam zou ik er misschien nog wel één of meer seizoenen aan vast willen plakken. Ik hou van Nederland en van de competitie en als ik me hier kan blijven ontwikkelen en er een tweede thuis van kan maken, waarom niet?

Ben je al gewend aan het leven in Nederland?

Ja, al is het wel heel anders. Ik krijg Nederlandse les dus ik hoop dat ik daar na de winterstop mee door kan gaan zodat ik de taal een beetje kan leren. Verder zijn de mensen hier heel erg direct en verschilt ook de manier van leven van dat in Australië. Ik moest er even mijn weg in vinden en eraan wennen, dat had wel wat tijd nodig maar nu gaat het goed. Ik woon bij een stel dat mij heel goed heeft opgevangen. Het is ook fijn want ik kende niemand en zij kunnen mij overal een beetje in begeleiden. Misschien dat ik in de toekomst nog een eigen plek hier ga zoeken. Verder liggen hier voor mij ook veel kansen buiten het hockey. Ik geef bijvoorbeeld presentaties bij bedrijven en dat vind ik erg leuk om te doen. Of ik al een fiets heb? Ja, maar die is vorige week gestolen!

Wat is het verschil tussen een Nederlands clubteam en een Australisch club/state team?

De trainingen zijn erg anders want hier ligt het niveau van de clubcompetitie erg hoog. Maar in Australië train ik door het jaar heen vooral met het nationale team dus wat dat betreft maakt het niet zoveel uit. In Australië richten we ons wel wat meer op het fysieke aspect en hier ligt de nadruk misschien iets meer op het hockeytalent en de vaardigheden. Er valt voor beide wat te zeggen en voor mij is het alleen maar leuk en goed om dat allebei te ervaren.

Je gaf al aan dat Nederlanders erg direct zijn. Merk je dat ook in het team of op het veld?

Ja, op elk gebied eigenlijk haha. Wat hockey betreft is het goed want er wordt niet omheen gedraaid en je komt zo sneller tot de kern waardoor je ook weet hoe je iets moet oplossen of moet aanpakken. Je raakt er wel aan gewend en ik vind het eigenlijk ook wel makkelijk zo. In Australië besteden we veel aandacht aan hoe je als mensen of als team met elkaar omgaat en hoe je op die manier het beste uit een team kunt halen dus die kennis probeer ik op mijn beurt ook weer aan mijn teamgenoten over te dragen.

Zijn jij en jij teamgenoten van MOP tevreden met de eerste seizoenshelft?

De afgelopen paar weken hebben we goed gespeeld maar in onze play-off ambitie zijn we tot nu toe niet zo blij met de resultaten. We hebben een paar wedstrijden verloren die we hadden moeten winnen maar er zit een stijgende lijn in. We zijn tevreden met de kant die we opgaan en zolang we vooruit blijven gaan is het OK, al moeten de resultaten er ook naar zijn. Wat er in de tweede seizoenshelft beter moet? Ik denk vooral de discipline rondom de cirkel en het scoren van de strafcorners bijvoorbeeld.

Na aankomend weekend gaat de winterstop in en sluit jij je weer aan bij het nationale team om de Champions Trophy te spelen. Ga je eerst nog terug naar Australië?

Nee, ik vlieg dinsdag rechtstreeks naar Argentinië waar het nu lekker dertig graden is, en daar sluit ik me bij het team aan. Ik heb er zin in, leuk om weer bij hen te zijn en op internationaal niveau te mogen hockeyen. We hebben eerste wat oefenwedstrijden dus dan ik ook weer even aan het team wennen. Ik heb de afgelopen tijd natuurlijk niet met ze getraind maar ik hockey al zo lang met hen dat ik niet denk dat dat een probleem zal zijn. Ben benieuwd hoe we het gaan doen, er zijn een aantal nieuwe gezichten in het team dus we moeten maar kijken hoe dat gaat. Na afloop van het toernooi vlieg ik voor de kerstdagen naar Australië en dan kom ik weer terug naar Nederland en ga ik kijken of ik hier eventueel langer dan één seizoen zou kunnen blijven.

Reageer