De overstap van.. Jet de Graeff

Afgelopen zomer stapten er weer vele spelers en speelsters binnen de Hoofdklasse over naar andere clubs. Nu ze de eerste weken met hun nieuwe teams erop hebben zitten zijn wij benieuwd hoe de eerste maanden op de nieuwe clubs bevallen zijn. Was het een stap in de goede richting of misschien toch niet?

De uit Groningen afkomstige Jet de Graeff speelde drie seizoenen bij de dames van Kampong maar afgelopen zomer op zoek naar een nieuwe club. Inmiddels heeft ze het bij Laren goed naar haar zin. De ploeg van coach Etienne Spee bezet de tweede plek en speelt dit weekend tegen Oranje Zwart en Bloemendaal.

Laren De Graeff dames (c) Stijn Bom (7)
De Graeff in het shirt van Laren. (c) Stijn Bom

Waarom ben je vertrokken bij Kampong?

Ik kreeg half juli van Stijn (van Roosendaal, coach red.) te horen dat hij toch had besloten mij niet in de selectie op te nemen dus eigenlijk moest ik weg bij Kampong.  Het was midden in de zomer en op dat moment was iedereen al klaar met trainen dus ik kon toen niet zoveel. Ik ben op vakantie gegaan en heb het even naast me neergelegd. Het was ook best lastig want alle opties lagen open en ik moest echt bedenken wat ik voor het komende seizoen wilde.

Hoe is de keuze op Laren gevallen?

Toen naar buiten kwam dat ik dus bij Kampong weg moest werd ik door verschillende clubs gebeld en ook Willemijn Bos nam contact met me op en vroeg of ik een keer mee wilde komen trainen met Laren. Dat ging heel goed en Etienne (Spee, coach Laren,red.) gaf al vrij snel aan dat hij mij graag bij de selectie wilde hebben. Ik vond het ook leuk dus toen heb ik besloten naar Laren te gaan. Waar ik verder mee gedaan heb? Ik heb een keer met Schaerweijde meegetraind maar ik kwam er al vrij snel achter dat dat toch niet was wat ik wilde. Ik ben blij dat ik geen overgangsklasse ben gaan spelen. Je bent dan echt helemaal uit de hoofdklasse en ik vind het nog steeds zo leuk! Met Pinoké zou ik misschien ook nog een training meedoen maar door de reistijd en het feit dat niemand daar uit Utrecht kwam heb ik dat uiteindelijk toch niet gedaan.

Voelt het niet raar om in een ’midden-motor’ ploeg niet goed genoeg te zijn maar bij een, op papier, play-off kandidaat wel aan de bak te kunnen?

Ja dat is eigenlijk heel apart inderdaad. Ik weet het niet, ik ben er eigenlijk alleen maar beter op geworden dus ik mag niet klagen. Het pakt gewoon heel goed uit dus ben er achteraf alleen maar blij mee dat het zo gelopen is.

Je hebt ook al tegen je oude team gespeeld. Hoe was dat?

We hadden in de voorbereiding ook al een oefenwedstrijd gespeeld tegen ze dus was niet de allereerste keer dat ik Kampong trof. In het begin was het natuurlijk wel gek maar ik spreek nog steeds meisjes uit dat team en zodra je begint te hockeyen ben je met andere dingen bezig.

Komt Laren tot nu toe overeen met wat je verwacht had?

Eigenlijk wist ik niet zo goed wat ik kon verwachten. Laren is in alle opzichten heel anders dan Kampong dus ik dacht ik probeer het maar gewoon en dan kijk ik wel wat het gaat brengen.

Hoe verschillen de clubs dan?

Nou, Kampong heeft bijvoorbeeld 39 damesteams en Laren 2 en op Kampong is het altijd heel druk met veel studenten enzo. Ook qua team is het hier anders. Bij Kampong was het wat jonger en bij Laren is er veel ervaring en natuurlijk Nederlands elftal speelsters.  Qua trainingen is eigenlijk ook alles anders. De tijden, de dagen, de hoeveelheden, de intensiteit. Het is allemaal anders maar wel heel leuk.

Jullie winnen de toppers maar heb de afgelopen weken moeite met de ploegen uit de middenmoot. Komend weekend treffen jullie Oranje Zwart en Bloemendaal. Wat moet er beter ten opzichte van de afgelopen twee wedstrijden?

Wij hebben nog niets verloren dit seizoen dus het gaat goed maar we stonden zondag wel met 3-1 achter tegen Hurley en dat had echt niet gehoeven. Het prijst ons wel dat we terugkomen naar 3-3 en zelfs bijna winnen maar we hebben vooral in de eerste helft gewoon niet goed gespeeld. In de tweede helft waren we veel beter. Tegen Kampong was het hetzelfde verhaal. Dus deze week richten we ons op het feit dat we net als bijvoorbeeld in de wedstrijd tegen Den Bosch er vanaf minuut één moeten staan en het niet pas later moeten oppakken. Of dat aan de tegenstander ligt? Ja, ik weet niet, misschien pakken we dat dan sneller op of is er onbewust een verkeerde mindset. Vrijdag moeten we er tegen OZ,dat hockeyend heel sterk is, in ieder geval vanaf het eerste fluitsignaal staan!

Reageer