De overstap van.. Sian Keil - Hoofdklasse Hockey Nederland

De overstap van.. Sian Keil

‘De overstap van’ is terug! Afgelopen zomer stapten er weer vele spelers en speelsters binnen de Hoofdklasse over naar andere clubs. Nu ze eerste weken met hun nieuwe teams op hebben zitten zijn wij benieuwd hoe de eerste maanden op de nieuwe clubs bevallen zijn. Was het een stap in de goede richting of misschien toch niet?

Na acht seizoenen seizoen bij Oranje Zwart was Sian Keil toe aan iets nieuws en dus speelt de aanvalster sinds dit seizoen voor Den Bosch.

Den Bosch MOP dames RU Flanagan Keil
Keil in duel met Anna Flanagan. (c) Roel Ubels

Afgelopen zomer besloot je uit Eindhoven te vertrekken. Waarom?

Ik woon en studeer al een jaar in Utrecht en ik kom oorspronkelijk uit Maastricht dus ik heb voor hockey altijd veel moeten reizen en dat wilde ik eigenlijk niet meer. Na de winterstop werd ik vervolgens benaderd door Den Bosch en dat vond ik een hele eer. Toen ben ik met Raoul (Ehren, red.), die ik al kende van Jong Oranje, gaan zitten en dat beviel goed. Daarna heb ik nog een aantal gesprekken gehad en voelde ik dat ik wel klaar was voor een nieuwe ervaring. Ik heb uiteindelijk acht jaar met veel plezier bij Oranje Zwart gespeeld en ze hebben daar een goed en talentvol team maar Den Bosch is gewoon de landskampioen. Er spelen ook zoveel speelsters waar ik veel van kan leren dus ik had ook het gevoel dat het goed voor mijn ontwikkeling zou zijn. Alsnog was het trouwens moeilijk om het vertrouwde nest te verlaten. Ik ken Kaj (de Jager, coach OZ) al vanaf Nederlands B dus dat vond ik echt heel lastig. Het was ook zeker niet dat ik dacht dat ik me daar niet verder zou kunnen ontwikkelen maar het was vooral iets nieuws en ik houd wel van verandering.

Hoe reageerden je teamgenoten bij OZ?

Ze vonden het natuurlijk heel jammer maar iedereen reageerde wel normaal. Iedereen doet topsport en wil het hoogst haalbare voor zichzelf halen. Zij zagen ook veel mogelijkheden daar bij hen maar voor mij voelde het goed om de overstap te maken.

En je teamgenoot Marlies Verbruggen deed hetzelfde.

Ja, heel grappig want we wisten het niet van elkaar. Die keuzes werden helemaal afzonderlijk van elkaar gemaakt maar het was wel apart dat er opeens twee van OZ naar Den Bosch gingen.

Heb je ook met andere clubs gesproken?

Ik woon in Utrecht dus misschien was Kampong of SCHC ook een optie geweest maar daar heb ik niet mee gepraat dus ik weet niet of zij daar open voor hadden gestaan. Ik heb verder ook niet meer over andere clubs hoeven nadenken want de afstand tussen Utrecht en Den Bosch is met de auto maar een half uurtje dus je bent er zo.

Hoe bevalt het tot nu toe bij Den Bosch?

Het is heel gaaf. Ik vind dat we een ontzettend mooi team hebben. Een goede combinatie tussen jong en oud, met veel ervaring en talent. Wat ik vooral mooi vind, is het plezier dat we uitstralen en hoe we wedstrijden winnen. Die wil om te winnen is bij Den Bosch zo groot al was dat bij OZ trouwens ook zo. Verder word ik goed opgenomen in de groep en kan ik prima meekomen dus ja, het bevalt me goed!

Wat is het grootste verschil tussen de clubs?

Dat zou ik niet zo 1,2,3 kunnen zeggen eigenlijk. Den Bosch is al vaak landskampioen geweest, ze hebben meer ervaring, zowel qua leeftijd als qua het aantal internationals, en weten hoe je wedstrijden moet winnen en dat vast moet houden. Daar leer ik gewoon veel van. Bij OZ was het ook keihard trainen en het snot voor je ogen werken dus in dat opzicht is er verder niet zoveel verschil. Hoe de clubs zelf van elkaar verschillen? Nou, wat me opvalt is dat er heel veel mensen langs de lijn staan op zondag. Het is mooi om te zien dat er bij de dames net zoveel mensen zijn als bij de heren. Bij Oranje Zwart was dat minder en werd het rond kwart voor drie net even wat drukker.

In de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen trof je gelijk je oude team. Hoe was dat?

Het is natuurlijk al spannend om de eerste wedstrijd voor je nieuwe club te spelen maar dat het ook gelijk tegen OZ was maakte het wel extra spannend. In het begin was ik even zenuwachtig maar zodra de wedstrijd begon was dat weg. Het was alsnog wel raar want je staat tegenover mensen met wie je jarenlang gespeeld hebt maar tegelijkertijd is het ook wel weer leuk. In het veld waren we even vijanden maar daarna was het gewoon gezellig.

Na drie gewonnen wedstrijden beginnen jullie het aanstaande dubbelweekend vrijdag met de wedstrijd tegen Laren. Wat verwacht je van deze ’topper’?

Ik verwacht een leuke, spannende en zware wedstrijd. Het is eigenlijk echt een topduel tussen twee hele goede clubs. Wij spelen uit dus dat is wel lastig maar het is vooral ook leuk om die wedstrijd te spelen. Ons plan is in ieder geval dit weekend zes punten te pakken.

Comments (1)

  1. Piet Jan Kees

    Goede overstap voor een talent als Sian Keil, ook aangezien het dames team van OZ niet zo sterk is als het jaar ervoor door vertrek van een aantal speelsters…

Reageer