Den Bosch wint eerste finale duel van SCHC

In Den Bosch heeft de thuisploeg vandaag een goede stap gezet richting het landskampioenschap. Het team van Raoul Ehren won met 4-2 van SCHC. Lees hier wat er gebeurde in deze eerste finale wedstrijd.

SCHC-Den-Bosch-dames-RU-Paumen-Stöckel.jpg
Maike Stöckel en Maartje Paumen vechten om de bal. Credit: Roel Ubels

Waar de eerste wedstrijden vorig weekend nog enigszins afwachtend werden gespeeld was daar in Den Bosch vandaag geen sprake van. SCHC schiet uit de startblokken. Het startsignaal is nog niet gegeven of Maike Stöckel zet, op aangeven van Roos Drost, de gasten op een 0-1 voorsprong.  Den Bosch heeft echter niet lang nodig om zich te revancheren. Nog voor er tien minuten zijn gespeeld zorgt Lidewij Welten er, na een mooie rush vanaf de middenlijn, voor dat de ploegen weer op gelijke hoogte komen. Halverwege deze helft weten de Bossche dames vervolgens ook de leiding te pakken. Uit de tweede corner van de wedstrijd sleept captain Maartje Paumen de thuisploeg naar 2-1. Vlak voor rust weet Renske Siersema uit de rebound van een corner Stichtsche weer op gelijke hoogte te brengen.

In de spannende tweede helft is het Den Bosch dat als eerst weet te scoren. Maartje Krekelaar zet in de 44e minuut de 3-2 op het scorebord. SCHC laat het er duidelijk niet bij zitten en krijgt via onder meer twee strafcorners kansen om weer gelijk te komen maar laat deze onbenut. Aan de andere heeft Maartje Goderie de 4-2 op haar stick en weet ook zij het doel niet te raken. Twee minuten voor tijd is het dan wel raak voor de oud-international die dit weekend haar laatste wedstrijden in de hoofdklasse speelt. Goderie brengt de eindstand naar 4-2.

Met deze uitslag heeft Den Bosch de eerste overwinning binnen maar door de twee tegendoelpunten die SCHC maakte is de race om het kampioenschap nog zeker niet gestreden. Morgen om 12:00 wordt in Bilthoven de return gespeeld.

Comments (19)

 1. Klaas-Jan

  Best pijnlijk als een zuivere uitgoal wordt afgekeurd door een iets te zwakke scheidsrechter. Waarom niet de beste scheidsrechters op de belangrijkste momenten van het jaar?

 2. @Klaas-Jan

  Sluit ik mij bij aan.
  Deze fout van de scheids kan voor SCHC het landskampioenschap kosten. Compleet belachelijk natuurlijk!

 3. Ik denk dat het een goede beslissing is van Boxma. Ik ben benieuwd hoe mensen hadden gereageerd als nummer 7 van Den Bosch ervoor had gezorgd dat Drost een paar tanden had verloren. Was het dan niet: zo’n hoge bal die in een mêlee van spelers terecht komt er direct uitfluiten om gevaarlijk spel te voorkomen? Bijzonder ongelukkig voor SCHC dit en de frustratie is begrijpelijk, maar in mijn ogen een juiste beslissing.

 4. @joppa, het was natuurlijk geen goede beslissing van de scheidsrechter het was een regelrechte blunder.

 5. Afweging tussen gevaar en hockey. Doe dat 10 keer en er komt zeker 5 x een hele gevaarlijke situatie uit zo’n hoge bal die terugvalt tussen 4 speelsters. Ga mij dan niet vertellen dat het hockey moet prevaleren boven echte veiligheid, dus in dit soort gevallen moet de scheidsrechter toch kiezen voor de veiligheid?!

 6. @afweging

  hier was helemaal geen gevaar.Een scheidsrechterlijke dwaling dus.

 7. Deze scheidsrechter heeft geen moment aan veiligheid of wat dan ook gedacht. Ziet, zoals veel vaker, het voordeel niet. Hij kijkt niet eens naar de situatie maar kijkt recht voor zich uit en wijst de corner aan. Hetzelfde verhaal gisteren, Dirkse van de Heuvel werkt de bal weg, natuurlijk niet expres over de achterlijn en toch een corner geven. Feit blijft dat Paumen op dat moment scoort en dat dus echt een topkwaliteit is. Maar wanneer voelen scheidsrechters nu eens wedstrijden aan en verschuilen ze zich niet achter regeltjes. En, ook niet onbelangrijk, de ene scheidsrechter beslist het een en de ander iets anders. Totaal inconsequent natuurlijk.

 8. En weer play off’s finale dames met voor DB gunstige arbitrale beslissingen (zelfs Schopman ziet dat nu) Net als in voorgaande jaren Laren en Amsterdam daar tegen op moesten boksen. Wat is dat toch? Heb niks tegen DB. Maar zet de jaren op een rij en je ziet een patroon.

 9. @Pietje, alleen nu zeurt Schopman erover en toen ze speelster was van DenBosch vond ze het prima

 10. Precies.

 11. Vind nou niemand dat de dames competitie saai en voorspelbaar is en slecht voor het hockey??

 12. @rietje, is al jaren zo, met de heren gaat het trouwens precies dezelfde kant op.

 13. Volgens mij vindt iedereen dat. Komt mede door play off systeem, en zachte druk bondscoaches om maar vooral bij die top-4 clubs te gaan hockeyen. Je hebt 4 vaste topclubs, 4 vaste middenmotors, en 4 potentiele degradanten. Verzameling van drie mini competitietjes, dat is hoofdklasse dames tegenwoordig. Helaas.

 14. @ rietje, voorspeel: ja. Saai: soms. Bijvoorbeeld dit jaar een bij vlagen fantastisch Hurley gezien, mooie winst thuis tegen Laren bijvoorbeeld. Jammer dat ze daar een paar belangrijke speelsters kwijtraken. Dames kiezen veel eerder om te stoppen dan heren, mede door minder financiële middelen en daardoor de keuze voor de maatschappelijke carrière eerder gemaakt.
  @ pietje, zo werkt het toch altijd? Merkte vroeger ook vaak dat als je tegen internationals speelde, of tegen een ploeg die “hoger” staat aangeschreven, je het voordeel van de twijfel altijd tegen kreeg.

 15. @Sep: niet expres over de achterlijn? Ze maait de bal gewoon over de achterlijn, zonder de intentie de bal alleen te stoppen. dit is toch gewoon een slechte/domme actie, waar een corner een terechte straf op is? Daarnaast, bij de 2-1 voor SCHC maakt Drost als eerste shoot, kennelijk mist iedereen dat dan even..

 16. Ik denk dat de scheidsrechter zeker wel aan veiligheid heeft gedacht. Het gaat deze keer gelukkig goed maar zelfs in de hoofdklasse is het te gevaarlijk om zo’n situatie door te laten gaan. Als speelsters met z’n drieën naar de bal gaan hengelen is niet te voorzien op wiens hoofd de bal terecht gaat komen. Affluiten dus. Voor de beeldvorming was het fijner geweest als hij anderhalve seconde eerder fluit, dan had er geen haan naar gekraaid.

 17. DvdH maait de bal bewust over de achterlijn, en Drost maakte shut bij de 2-1. Scheids floot wellicht te snel af bij de corner in DB, maar Den Bosch was in die 2e helft de baas op het veld. Arbitrage wordt nu wel heel erg tot de zondebok gemaakt. Den Bosch was over 2 wedstrijden de terechte winnaar, maar het is zonde om zo’n finale in een weekend af te raffelen en op basis van een doelpunt verschil te beslissen.

 18. Precies mijn punt. Denk je dat Carlien in het vuur van de strijd, finale Landskampioenschap, de bal expres over de achterlijn slaat ipv gewoon de bal wegwerken? Ik denk het laatste. Zelfde als de afgekeurde goal, als de scheids de bal blijft volgen had hij in dit geval gezien dat er geen gevaar was. Dus niet in algemeenheden denken maar het spel volgen. Staat los van het feit dat Stichtse de 1e wedstrijd ook de goals te makkelijk weg gaf en dat de prestatie van Den Bosch heel knap is. MB1 en MA1 al playoffs gehaald, MC1 NK waarschijnlijk. Zijn daar goed bezig dus.

 19. Moet ik uit enkele van deze reacties nu opmaken dat Den Bosch niet terecht kampioen is? Hou toch op over dat bevoordeeld worden door scheidsrechters. Sportiviteit betekent ook je verlies accepteren. In mijn ogen is over twee wedstrijden Den Bosch gewoon de betere ploeg geweest, maar dat blijft een subjectief iets. Overigens wel een feit: 1e wedstrijd: Den Bosch verdedigd met half hoge bal uit. Gevolg vrije slag SCHC. Uit deze vrije slag volgt half hoge bal in de cirkel van Den Bosch en vervolgens via tip in een goedgekeurd doelpunt voor SCHC. Niemand over gehoord.

Reageer